Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

'Dan liever met Groen van Prinsterer alleen'

Auteur

Koos Karssen

Uitvoering
Paperback
Prijs
23 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In 1888 werd in Maassluis, bakermat van Abraham Kuyper en Jan Schouten de Anti-Revolutionaire kiesvereniging opgericht. De ARP-ers bepaalden daarna lange tijd de politieke keuzes. Zij leverden harde strijd met de liberalen over de uitbreiding van de haven. De opkomst van de Chr. Historischen leidde er toe dat de ARP lang buiten het college van B. en W. kwam te staan. De opkomst van de sociaal-democraten en de bijzondere rol van de rooms-katholieken rondom de zondagheiliging en de zondagsport, maakte het politieke leven in Maassluis behoorlijk spannend. Dit boek vertelt de politieke geschiedenis van Maassluis van 1888 tot 1938.

Over de auteur

"Ik ben als zelfstandig ondernemer in de boek- en kantoorboekhandel uit hobby Culturele Wetenschappen gaan studeren. In 2003 ben ik burgemeester van Maassluis geworden. Mijn eindscriptie is een onderzoek naar de mate van beïnvloeding van de ARP in Maassluis. Met dit onderzoek geef ik een boeiend inzicht in de politiek van Maassluis over de jaren 1888-1938."

Productinformatie

ISBN
9789461760012 / 978-94-617-6001-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
04-03-2011
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
282
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

In 1888, vlak na de "Doleantie", doet Kuyper een dringend beroep op zijn 'kleine luyden' om zich politiek te organiseren. De boodschap wordt in Maassluis opgepakt en ds. J. Vonk, richt met een aantal geestverwanten de ARP kiesvereniging ‘Vreest God, eert den Koning’ op. De nieuwe partij probeert in de gemeenteraad positie te veroveren maar dat valt niet mee, omdat de zittende raadsleden zich niet direct aan de nieuwe partij-lijn willen conformeren. In de eerste jaren richt de kiesvereniging zich nadrukkelijk op de grote principiële kwesties als christelijk onderwijs en de uitbreiding van het kiesrecht maar ook op de lokale principes over de kermis, de sluiting van de café's op zondag en de kwestie van het sporten op zondag. Door de komst van AR-burgemeester Dommisse worden er aan aantal beginselen ingevuld. De ARP-ers strijden volop met de liberalen en de Christelijk-Historischen. Na de invoering van het algemene Kiesrecht komen ook in Maassluis de sociaal- democraten in beeld. Er wordt heel lang politiek gevochten over de aanleg van een nieuwe haven. Toen dat niet doorging kwam de ontwikkeling van de Kapelpolder in beeld. De gemeente leed daar grote verliezen. De ARP heeft ook een lange periode in de oppositie verkeerd. Omdat het in de stad financieel slecht ging overwogen de ARP-ers serieus met Rotterdam de annexeren. In de crisisjaren stelden de mannenbroeders zich furieus op tegen het Nationaal Socialisme. De positie van vrouwen in de ARP is in deze periode wel wat diffuus gebleven. De broeders genoten wel van de inzet van de vrouwen, maar gaven hen geen echte zeggingsschap. Het boek geeft duidelijk aan hoe de kiesvereniging in Maassluis heeft gefunctioneerd. Zij lieten zich zeker beïnvloeden door de Gereformeerde Kerk en door de landelijke partij. Jan Schouten leerden hen zelfstandig te denken en niet te knippen en te buigen voor 'hen die boven u zijn gesteld'. Dat is wel de lijn die in Maassluis is gebleven.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek