Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

Auteur

Marie-José Van Poppel

Uitvoering
Paperback
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De auteur vertelt over gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De meeste van deze verhalen heeft ze zelf beleefd, bij andere belevenissen was ze nauw betrokken. Ze vond het belangrijk deze verhalen te vertellen, zodat ze niet samen met haar zouden verdwijnen. Ze vertelt onder meer over de dagelijkse emoties en onzekerheden, over het onderduiken van haar vader en jongere broer, maar vooral ook over haar oudste broer, die méér dan vijf jaar krijgsgevangene was. Zal hij behouden thuiskomen?

Over de auteur

"Ik ben geboren in 1922 en woonde vanaf 1933 te Oostvleteren. Ik ging naar school in Poperinge en nadien naar de Antwerpse verpleegsterschool ‘Stuyvenberg’. Na mijn huwelijk in 1944, verhuisde ik naar Lint. Van 1979 tot 1989 was ik voorzitter van de ‘Gezinsbond’ en nu ben ik secretaris van de ‘Nationale Oudstrijdersbond’. Ik schreef een boek over Zottegem (in eigen beheer), dat in het ‘Centrum voor streekgeschiedenis’ en ‘Het Cultureel genootschap’ wordt bewaard."

Productinformatie

ISBN
9789461762474 / 978-94-617-6247-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
10-06-2011
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
94
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Toen ik na gedane studies in juli ’41 naar huis terugkeerde, vond ik mijn plaats aan tafel ingenomen door een vreemde jongeman, van wie ik eerder nooit had gehoord. Mijn ouders hadden mij nochtans regelmatig geschreven - er was een zeer goede verstandhouding tussen ons - maar waarom ze mij nooit lieten weten dat ze een pensiongast in huis hadden genomen, is voor mij nog steeds een open vraag. Misschien was het even proberen of het vol te houden was, want we schreven 1941 en de rantsoenering liep niet van een leien dakje. De jonge man in kwestie was sinds enkele jaren beroepsmilitair. Hij werd na enkele weken krijgsgevangenschap, zoals zo velen van zijn collega’s, door het ministerie van ravitaillering ingeschakeld in de nieuw ontstane diensten. Ze werden ook door de gemeentebesturen aangeworven voor de diensten van ravitaillering en landbouw (verplichte leveringen voor de bezetter) om de administratie wat dat betreft draaiende te houden. Iedere maand kreeg elke inwoner van stad of dorp een aantal zegels, waarmee ze in de kleinhandel het voedsel konden kopen waarop ze volgens de bezetter recht hadden. Nu denkt u misschien: een jong meisje dat naar huis komt en een jonge man op haar plaats aan tafel en misschien in haar bed vindt, daar moet een idylle van komen. Het spijt me, maar ik moet u daarin teleurstellen. Hij was namelijk niet het type man waarvoor ik viel.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek