Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Hillegommers vertellen

Auteur

Veronica Handgraaf

Uitvoering
Paperback
Prijs
25 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

Hillegommers Vertellen is een serie herinneringen van oudere Hillegommers en enkele Zilkers en Bennebroekers. De serie verscheen vanaf 1994 in het Witte Weekblad Hillegom. De vertelde verhalen geven een beeld van een tijd die veel jongeren zich nauwelijks meer voor kunnen stellen. Geen toilet of douche, geen stromend water, werken van ‘s morgens zes tot ‘s avonds zeven. Eén pomp waarbij de bewoners van zes huizen water haalden. En de gezinnen waren groot in die dagen. De verhalen zijn ook interessant voor wie niet in Hillegom woont.

Over de auteur

Veronica Handgraaf werd geboren in Haarlem, maar woont al sinds 1968 in de Bollenstreek. Na haar onderwijsopleiding stond zij vier jaar voor de klas, trouwde toen en kreeg twee kinderen. Vanaf 1990 schrijft zij voor verschillende kranten en bladen, voornamelijk voor de Witte Weekbladen en de reisbladen van Dorizon Media. Daarnaast schrijft zij fictieve verhalen en kinderboeken. Ook exposeert zij af en toe met haar beschilderde keien.

Productinformatie

ISBN
9789463893176 / 978-94-638-9317-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
31-07-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
396
Formaat
17 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Een roze directoire en gestolen gelukstoffees 

De twee dames die dit verhaal vertelden woonden in Bloemhof. Op de plaats aan de Elsbroekerlaan waar hun huisjes stonden zijn nu vier bungalows verrezen. Ze wilden hun naam niet vermeld hebben, maar vertellen over vroeger was wel een genoegen en er werd heel wat gelachen. Het snoepwinkeltje uit hun verhaal lag overigens niet in de Kortenbachstraat maar in de aangrenzende straat erachter. 

Toen ze nog peuters waren woonden ze dicht bij elkaar in de Amerikabuurt. Ze vertelden hun verhaal in het oude Bloemhof, waar ze allebei een huis hadden. Een van de dingen die ze samen graag deden was het ophalen van herinneringen aan vroeger. “Want het was best een leuke tijd. Er was veel eensgezindheid en je was allemaal hetzelfde.” Op gang komen kostte hen geen enkele moeite. “Zullen we het eerst maar hebben over toen we nog naar de bewaarschool gingen?” Hun school stond toen in de Mariastraat. Eerst moesten de kinderen naar de openbare lagere school voor de pokkeninenting. En met dat pokkenbriefje mochten ze dan naar de bewaarschool.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Hillegommers vertellen deel 2

Veronica Handgraaf

In 1994 publiceerde het Witte Weekblad Hillegom enkele verhalen van oudere inwoners. Omdat de serie zo populair was volgden er meer. In 2007 verschenen ze in boekvorm. De Hillegommers bleven vertellen, al waren de verhalen later korter. Opnieuw komt de onvoorstelbare armoede waarin veel mensen leefden naar voren. De broertjes Peetoom gingen ‘vlees ruiken’ als er een varken was geslacht. Meer dan geur kregen ze niet. Twee zusjes uit de Amerikabuurt zaten op de praalwagens tijdens het Bloemencorso en kregen te horen dat zoiets voor arbeidersdochters niet paste. Een tijdsbeeld van voor de oorlog en ook interessant voor niet-Hillegommers.
20,50
Voorkant cover

Vijfentwintig maal Kerstmis

Veronica Handgraaf

Achter in de jaren ’90 schreef Veronica Handgraaf het eerste kerstsprookje. Vanaf het jaar 1999 is er ieder jaar een nieuw Kerstverhaal geboren. Legendes en tradities gingen, naast sprookjesachtige elementen, een steeds grotere rol spelen. Zo was er de oma die absoluut geen elektrische lichtjes wilde en een nieuwe Kersttraditie in het leven riep en de arme glasblazer in Lauscha, Thüringen, die uit nood met een heel originele kerstversiering kwam. Kerstsamenzang, kerstmarkten en kerstbomen op het marktplein spelen in de verhalen mee. Veel mensen beleefden er plezier aan. Daarom hierbij de oogst van 25 jaar Kerstverhalen.
20,50
Voorkant cover

De engelen van Antoon van Oostveen Het leven van een opgewekte Hillegommer

Veronica Handgraaf

Antoon van Oostveen leefde van 1853 tot eind 1900 en kwam om het leven door een ongeval in de Hillegomse Martinuskerk. Van Oostveen had in zijn woonplaats veel vrienden en was er zeer geliefd. In 1900 werd hem gevraagd een paar engelenfiguren op te knappen. Tot voor kort dacht men dat het ging om een muurschildering. Dank zij speurwerk van Alphons Maas van de historische stichting Vrienden van Oud Hillegom kwamen we er in augustus 2019 achter dat het om beelden ging, hoog in de gewelven. Wat er misging is te lezen in deze ware historie.
17,99
Voorkant cover

De klok met de drie levens Vierhonderd jaar Hillegomse historie

Veronica Handgraaf

In 1640 werd in Enkhuizen door Everhard Splinter een klok gegoten voor de Hillegomse Maartenskerk, nog steeds het oudste gebouw van het dorp. De klok ging een lang leven tegemoet met veel ups en downs. In 1943 werd hij door de Duitsers geroofd om te worden omgesmolten voor oorlogsdoeleinden. Maar hij keerde terug in 1946. In 1978 raakte de toren bij herstelwerkzaamheden in brand. De spits ging verloren, maar de Splinterklok overleefde het ook ditmaal. Dit historische verhaal vertelt, wat er allemaal gebeurde rond een luidklok van bijna vierhonderd jaar oud.
18,99