Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Oede en Lar deel 1
Jongens van Eugans’ stam

Auteur

Hans de Bondt

Uitvoering
Paperback
Prijs
13 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Stel je eens voor dat je zou leven in een tijd zonder computers, auto’s, straten, winkels, huizen, stromend water, electriciteit… zelfs het wiel was nog niet uitgevonden. Het enige dat je had was de natuur om je heen. We gaan 6000 jaar terug in de tijd…..
Oede en Lar, allebei 12 zomers oud, zijn al vrienden sinds ze konden kruipen. Ze wonen met de stam van Eugan op het lage land, dicht bij het grote water, en leven van wat de aarde biedt. Vaak zie je ze oefenen met hun speren en bogen, omdat ze popelen om mee op jacht te mogen. Maar altijd zijn ze waakzaam want wilde dieren of speurders van een andere stam kunnen op de loer liggen. In hun vredige kamp ontstaat onrust als de jager Voere plotseling wordt vermist. Als de vrienden op een dag naar hun geheime plek gaan, keren ook zij niet terug…..

Over de auteur

Hans de Bondt heeft al diverse gedichtenbundels op zijn naam staan. Zijn liefde voor het lage land heeft hij ditmaal verwoord in een spannend jeugdboek. Het verhaal speelt zich af in de prehistorie. Uit opgravingen is gebleken dat er toen al mensen woonden in het Nederland van nu. De schrijver heeft het boek zoveel mogelijk gebaseerd op deze historische feiten. Tijdens de vele avonturen die Oede en Lar beleven, neemt de jonge lezer zo ongemerkt een stukje geschiedenis mee. De schitterende platen van Kors de Waard brengen het verre verleden nog meer tot leven.

Productinformatie

ISBN
9789463895934 / 978-94-638-9593-4
Uitgeverij
BoekXpress
Verschijning
03-09-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
194
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Ze kieperden de manden leeg in het water. Meteen was er volop beweging in de kreek door de vissen, die de resten van hun soortgenoten kwamen opeten.
‘We nemen de mand mee, dan gaan we eerst naar de bomen kijken en zoeken dan meteen de beste eruit.’ Lar wist precies waar ze lagen.
‘We moeten niet die hele dikke uitzoeken, die zijn veel te zwaar. We kunnen beter wat bomen nemen, die we samen kunnen versjouwen. Ik dacht een stuk of vier van deze dikte en als het nodig is doen we er dan nog een paar bovenop. De bovenkant van het vlot moet echt helemaal droog blijven.’
‘Ja natuurlijk!’, zei Oede. ‘De dieren die we jagen moeten er ook nog bij op en dat kan nog een hele vracht worden.’
De jongens begonnen wat met de boomstammen heen en weer te duwen en te trekken en na veel kiezen en keuren hadden ze er vier uitgezocht die ongeveer even dik en even lang waren. Het hout lag er al lang en was prachtig droog. De meeste takken konden er gemakkelijk afgebroken worden.
‘Als we de kale stammen hebben, dan moeten we ze om en om naast elkaar leggen. Ze hebben ongeveer dezelfde lengte en dan hebben we de vorm van ons vlot. En als nog drie bij moeten, dan leggen we die in de gleuven van de onderste vier’, zei Lar. ‘En dan kan het ons zeker dragen.’
Ze zwoegden hard door, en toen ze na de vierde stam even stonden uit te blazen, verkende Oede de omgeving met z’n ogen. Dat deed hij altijd, dat zát gewoon in hem. Altijd kijken en op je hoede zijn, nooit denken dat er geen gevaar was.
Ineens zag Lar zijn vriend verstrakken.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Oede en Lar deel 2 Een jager en een speurder

Hans de Bondt

Dit is het tweede deel over het leven van Oede en Lar, twee jongens die leefden in de prehistorie, ongeveer 6000 jaar geleden. Hun Stam woonde in het gebied dat nu Flevoland heet. Oede en Lar zijn twee hartsvrienden. Ze wonen met de Stam van Eugan in het lage land, dichtbij het grote water. Zij leven van wat de aarde biedt. Steeds weer beleven ze de spannendste avonturen. Onverwachts vinden ze, in het bos, een vriend voor het leven. En wát voor een vriend! Wanneer op een dag twee gewonde vreemdelingen een slaapplaats wordt geboden, gebeuren er verschrikkelijke dingen. Bij het licht van de volle maan worden de vrienden plechtig tot Stamleden gewijd. Ze krijgen ook het stamteken in hun arm gekerfd. Vanaf dat moment zijn ze een échte Jager en een échte Speurder. Maar soms verloopt een jacht heel anders dan je had gedacht. De Sjamaan ziet dingen die hij niet begrijpt en kort daarop keert een oude bekende onverwacht terug. Niet lang daarna lijkt er iets goed fout te gaan. Woede en onbegrip. Alles verandert! En altijd is er de dreiging van de woeste Stam van Poekar…
13,50
Voorkant cover

Oede en Lar deel 3 De vlucht naar de Grote Hoogte

Hans de Bondt

Dit is het derde deel over het leven van Oede en Lar, twee jongens die leefden in de prehistorie, ongeveer 6000 jaar geleden. Hun Stam leefde in “de lage landen”, op de plek waar nu de Noordoostpolder ligt!

Oede en Lar zijn vrienden door dik en dun. Ze wonen met de Stam van Eugan op het lage land, dichtbij het grote water. Zij leven van wat de aarde biedt. Aan eten, maar ook aan mogelijkheden voor kleding en onderdak. Het lijkt erop dat donkere wolken de rust en de veiligheid van Eugans Stam gaan overschaduwen. 

Geheimzinnige gebeurtenissen en mysterieuze tekenen brengen heel veel zorgen en spanning. Wie heeft er een verklaring voor de dode reegeit, die vlakbij het kamp wordt gevonden? Dit is tcoh spotten met de gaven van Moeder Aarde? Eugan moet met zijn Stam verhuizen naar de Grote hoogte. Maar ze zijn daar niet de enige Stam. Wolf is voor Lar absoluut een onmisbare vriend voor het leven geworden. Drie mannen moeten op onderzoek uit en doen een vreselijke ontdekking. Ze komen met z’n vieren weer terug. Oede doet mee aan een moeilijke jacht op bijzonder groot wild. Maar de wolven doen ook mee! Hoe reageert Wolf daarop? Lar maakt met zijn vader dagenlange tochten door het besneeuwde land. Wat hebben die twee met elkaar te bespreken?

13,50
Voorkant cover

Oede en Lar deel 4 Terug naar het Lage Land

Hans de Bondt

Dit is het vierde en allerlaatste deel van de “Oede en Lar” serie.

De Stam bivakkeert nog steeds op de grote Hoogte. Als enige, want de andere Stammen zijn al naar de Laagte vertrokken, bij het water. Er verandert wel wat in Eugans Stam. Er komt opeens een nieuw Stamlid bij. Hij werd gevangen door Wolf en naar de Stam gebracht door Oede. De vreemdeling mag blijven en wordt een aanwinst voor Eugans Stam. Na verloop van tijd willen toch de meeste Stamleden wel weer naar de Laagte terug, naar hun vertrouwde plekje, bij de andere Stammen, De verhuizing wordt een hele klus en het weer opzetten van de oude plek is nóg zwaarder. Maar als alles weer op orde is gebeurt er iets vreselijks. De Stam heeft heel veel moeite om dat vreselijke te boven te komen.

13,50