Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Ken je me land?
Een reisboek door de geschiedenis en actualiteit van Kennemerland

Auteur

Loek van Straaten

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,8 / 5 (8 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Een ongewone reis maken tussen de verst uit elkaar gelegen plaatsen van Nederland is niet te doen. Op Rottumeroog mag je niet komen en het andere uiterste ligt in Limburg. Holland zou dan niet eens aan bod komen. Uiteindelijk komt het er op neer dat als je de beste weersomstandigheden en zowel cultuur als natuur als uitgangspunt neemt, er eigenlijk niets anders overblijft dan Kennemerland tot je onderwerp te maken. Vandaar dat ‘Ken je me land?’ ontstond. Op humoristische wijze wordt geschiedenis, persoonlijke verhalen, maatschappijkritiek en actuele ontwikkelingen bijeengebracht.
Genrewinnaar
boek●goud 2019

Over de auteur

De auteur leerde lezen tijdens weken op de bank in de huiskamer vanwege de vervelende kinderziekte ‘de bof’. Hij bofte dus dat hij al kon lezen vóór hij naar ‘de grote school’ ging. Verjaardagscadeaus waren altijd boeken. Je kon hem niet blijer maken. Ook na een studie geschiedenis bleef in zijn arbeidzaam leven als docent in de examenklassen van het voortgezet onderwijs het verhalend aspect het belangrijkst. Daarbuiten verzorgde hij vele lezingen over actuele zaken vanuit een historisch perspectief.

Productinformatie

ISBN
9789463898683 / 978-94-638-9868-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
20-12-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
212
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Een van de pleziertjes van een strandwandeling is het zoeken naar schelpen. Hetgeen prima te doen is op de stranden van Bergen, Egmond en Castricum. Op sommige stranden tref je vrijwel alleen scheermessen aan en in zulke hoeveelheden dat je je afvraagt of dit schelpdier niet inmiddels op de lijst van met uitstervend bedreigd zeeleven staat. Diverse soorten slakkenhuizen zijn altijd in trek. Je zet een cilindrische glazen vaas vol met schelpen en voilà, je hebt er een stukje huisinrichting bij, zonder te hoeven shoppen. Ik vind steden leuk vanwege de architectuur, cultuur en het gevarieerde aanbod van horecagelegenheden, maar absoluut niet om te shoppen. Als ik naar een winkel ga, is dat met een vooropgezet doel, dat snel kan worden verwezenlijkt. Op de hiervoor genoemde stranden is het aanbod van aangespoelde schelpen groot. Zo groot, dat toen er door droogleggingen rond Akersloot en Uitgeest een einde kwam aan de visserij als middel van bestaan, er de schelpenhandel voor in de plaats kwam. Je kunt nu een fijne kanotocht maken over de Schulpvaart bij Castricum. Dit is een stukje van de oude infrastructuur om schelpen aan te voeren en naar Akersloot te transporteren. Ik weet dat op vele eilanden in de Stille Zuidzee schelpen gebruikt werden als betaalmiddel, maar deze schelpen werden niet geëxporteerd. Zij waren voor binnenlands gebruik. Niet voor spaaracties, zoals je die tegenwoordig bij supermarkten ziet, maar voor kalkbranderijen. Ze werden in grotere schepen vervoerd naar Zwartsluis of Huizen.
Als je de schelpkalkovens van Akersloot wilt zien, moet je de grens van Kennemerland oversteken en naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen gaan. Daar zijn ze opnieuw opgebouwd.

Reviews (8)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Ed op 04-02-2020
Leuk om te lezen word je weer eens herinnerd wat wij allemaal in Noord-Holland kunnen bewonderen.
door Fred op 09-01-2020
Heel leuk boek om te lezen met schitterende tekeningen over de vele herkenbare hoogtepunten uit Kennemerland. Mix van geschiedenis en leuke tips voor een dagje weg. Een echte aanrader voor wie meer wil weten over deze mooie omgeving.
door Bianca op 02-01-2020
Wat een leuk boek! Heel veel nieuwe dingen gelezen over herkenbare plekjes. Zo grappig om eens de achtergronden te weten. En wat leest het boek makkelijk weg. Het is op een leuke manier verwoord allemaal net humor en leuke tekeningen. Ik raad het zeker aan!
door Rene op 31-12-2019
Een erg interessant boek over Kennemerland. Ik kom zelf uit Kennemerland maar de meeste feiten kende ik niet. Dit boek is met veel humor geschreven en er staan mooie zelfgemaakte illustraties in. Een aanrader voor iedereen?
door Frank op 31-12-2019
Ken je me land is nu niet het prototype van een reisgids, want het is een bijzondere mix van persoonlijke en objectieve observaties. Soms licht zurig, bijvoorbeeld waar het de accu- of bakfietsers betreft, maar ook humoristisch, zoals zijn beschouwing van de marketing van de stad Amsterdam en de mogelijke gevolgen die dat heeft voor de afsluitdijk.
De korte hoofdstukjes in combinatie met een soepele stijl van schrijven, maakt dit boek uitermate geschikt om bijvoorbeeld mee te nemen in het OV. Zeker als je dat doet in Kennemerland zelf, want je pikt er ook de nodige bezoektips bij op.

door Hans Wijnhof op 31-12-2019
Zeer informatief en prettig lezend boek. Je maakt met de schrijver samen een rondreis door Kennemerland en komt veel te weten over de historie, maar krijgt terloops ook tips over routes, musea en horeca gelegenheden. Met humor geschreven. Aanrader voor iedereen die Kennemerland denkt te kennen, maar toch verrast wordt. Leuk!
door Jef Melenhorst op 23-12-2019
Wat een leuk boek om te lezen, ik had het in een ruk uit! Net als de auteur ben ik geboren en getogen Kennemerlander (of: Kennemer, dat laten we in het midden), met een grote belangstelling voor geschiedenis. Een deel van het boek was daarom een feest der herkenning, maar ik heb ook heel wat nieuwe dingen over onze regio opgestoken. Ik wist ook niet precies de afbakening van Kennemerland en welke plaatsen er wel en niet toe behoren, dus het kaartje achterin het boek was erg functioneel, net als de overige door de auteur zelf getekende illustraties. Stuk voor stuk worden de plaatsen in Kennemerland behandeld met hun geschiedenis, doorspekt met persoonlijke observaties en grappige anekdotes, dat alles in een prettige en soepele schrijfstijl die leest als een trein. Een must voor iedere Kennemerlander, zou ik zeggen. Toch denk ik dat dit boek ook heel interessant is voor mensen van buiten de regio die houden van reis- en streekbeschrijvingen. Het geeft een mooie inkijk in een historische regio van Nederland met veel cultuur en mooie natuur en een (volgens de auteur) prima klimaat.
door Corrie op 22-12-2019
Wat een heerlijk boek met herkenbare verhalen uit Kennemerland. De illustraties maken het boek nog leuker om te lezen. Top!