Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

United Nothing
Oorlogsdagboek van een Support Commander, Bosnië – 1994-1995

Auteur

Henk de Pater

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
24 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

Het persoonlijke verhaal in dit boek portretteert het onomvattelijke conflict in Bosnië vanuit de rol van de schrijver, Henk de Pater. Hij werd als dienstplichtig militair van november 1994 tot eind mei 1995 vrijwillig uitgezonden naar Bosnië en diende als genist voor Support Command, de ondersteunende eenheid van Dutchbat. In 2018 en 2019 reisde de auteur verschillende malen terug naar Bosnië. De schrijver plaatst bewonderingswaardig zijn eigen ervaringen van toen en nu, aangevuld met schrijnende anekdotes, in de brede context van de Balkanverhoudingen. Zijn kwetsbaarheid is de sterkste kracht in het verhaal, wat de verwoestende effecten van de oorlog op hemzelf, op militairen, maar ook op de Bosnische bevolking toont. In alle openheid toont de schrijver aan hoe het onderbelichte onderwerp van het collectieve trauma van de Balkanoorlog vandaag de dag nog vele slachtoffers kent.

De opbrengst van het boek zal naar fonds Veteranenhond gaan.

Over de auteur

Henk de Pater ging na zijn missie in Bosnië werken als monteur en technicus in de telecommunicatie, ICT en food-industrie. In 2002 maakte hij een carrièreswitch naar de olie en gas industrie als engineer. In 2004 stapte hij over naar de energiesector waar hij ruim tien jaar werkzaam was bij een groot energiebedrijf als engineer en projectmanager. Sinds 2015 is hij zelfstandig ondernemer en is hij actief als consultant en projectmanager in de wereld van duurzame energie, waarbij hij projectontwikkelaars, offshore-installatiebedrijven, banken, financiers en energiebedrijven ondersteunt en adviseert.

De bijpassende foto van Henk is op dezelfde locatie gemaakt als de afbeelding op de boekcover, 24 jaar later.

Productinformatie

ISBN
9789463899802 / 978-94-638-9980-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
28-02-2020
Taal
Nederlands

Kwalificaties
Leeftijdscategorie: vanaf 17 jaar Nederlands Bosnië-Herzegovina

Uitvoering
Paperback
Pagina's
302
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

5 april 1995 -Thuis Gisteren reisde ik met het vliegtuig terug naar huis. Op die dag werd ook Jeffrey Broere met militaire eer begraven. Ik heb Jeffrey nooit gekend. Ik weet niet eens of hij op 7 december, de dag dat ik op OP-T2 was en een beschieting meemaakte, ook bij de bemanning hoorde. Hij ging echter in een kist naar Nederland en ik kon gewoon levend terugvliegen. Hij werd dodelijk getroffen op 29 april, slechts enkele dagen voor zijn verjaardag. Ik zie nog steeds de mensen voor me, die op die bewuste 7 december in de modder van de weg bescherming probeerden te vinden. Na de beschieting waren ze opgestaan en onder de modder verder gesjokt. (...) Ik kon mij ook nog heel goed de terugreis van OP-T2 naar Simin Han voor de geest halen; een YPR als bescherming voorop, dan onze MB, dan de waterwagen en dan nog een YPR als bescherming achteraan. Het beeld van de jonge vrouw, heel mooi leek ze in mijn herinnering, die net uit een huis stapte en vriendelijk zwaaide toen we langs reden, zal ik nooit vergeten.

Terugblik
Nog heel lang heb ik het gegier van de aankomende mortiergranaat en het suizen en kletteren van de scherven in mijn oren gehoord. Onder andere die aanval zorgde voor een aantal diepe krassen op mijn ziel. Soms kan je het leven en gebeurtenissen vergelijken met een langspeelplaat. Sommige van ons gingen redelijk onbekrast de oorlog in, liepen niet heel veel krassen op of waren van steviger en taaier materiaal dan anderen. Anderen zijn door relatief weinig gebeurtenissen diep gekrast, gebroken of onherstelbaar beschadigd en weer anderen waren wel van stevig en taai materiaal, maar doordat de gebeurtenissen zo heftig waren, zijn ook zij geknakt, bekrast of beschadigd. Voor veel mensen is het verstrijken van de tijd een doelmatig medicijn, maar voor anderen werden de krassen alleen maar dieper. Sommigen braken alsnog en er waren er ook die uiteindelijk onder de last bezweken, niet meer door konden leven en uiteindelijk een einde aan hun leven maakten. Net zoals bij het draaien van langspeelplaten werden...

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Willem Pronk op 16-12-2021
Zeer waardevol boek om meer te willen weten wat tot de val van Srebrenica heeft geleid.
Het siert de schrijver dat hij veel achtergrond informatie heeft verzameld. Daardoor is er veel balans tussen tekst en context incl. de titel van het boek.
door Pierre van Goolen op 22-02-2021
Een zeer realistisch verhaal wat ik van zeer dicht bij heb mogen mee maken. Goed weer gegeven met oog voor details.