Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Help, mijn moeder wordt/is dement!
Mijn persoonlijk verslag in dagboekvorm over de vorderende dementie bij mijn moeder

Auteur

J.L. Bakkers

Uitvoering
Paperback
Prijs
22 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Dit is de ervaring van een dochter wier moeder dement wordt. Zij begint met een terugblik in het verleden, totdat duidelijk wordt dat haar moeder echt aan dementie lijdt. Na de ontkenning volgt ongeloof en tot slot de acceptatie van deze ziekte. Zij beschrijft daarna in dagboekvorm de gebeurtenissen waar zij tijdens het ziekteproces van haar moeder tegenaan loopt en wat het met haar, als dochter, doet. Het is met veel emotie, maar ook met veel liefde voor haar moeder geschreven. Dit boek laat zien wat het voor een ander kan betekenen als een dierbare in een soortgelijke situatie terechtkomt. Zij hoopt dat zij met het boek, anderen tot steun te zijn.

Over de auteur

J.L. Bakkers begon met het schrijven in een dagboek om het proces van haar moeder op deze manier te verwerken. Het idee om het om te vormen tot boek ontstond doordat ze genoeg literatuur kon vinden over dementie, maar in alle literatuur werd het voor haar te vlak en te emotieloos beschreven. Daarbij, wat voor impact heeft het op jou als naaste? Het boek heeft haar in ieder geval zeker geholpen in de verwerking na het overlijden van haar moeder. Toch blijft ‘dementie’ een lastig onderwerp, omdat het een ieder zo machteloos maakt als je iemand waarvan je houdt wilt helpen, maar dat je eigenlijk niks meer kan dan er ‘zijn’ en lief te hebben.

Productinformatie

ISBN
9789463899970 / 978-94-638-9997-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
21-02-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
256
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

De volgende avond lees ik het boek uit en vraag me af, of dit ons en haar toekomstbeeld is: in een rolstoel zitten, niets meer zelf kunnen en niemand meer herkennen. Lege ogen en niet meer kunnen praten of op een andere manier kunnen communiceren. Het lijkt te verschrikkelijk voor woorden.

Mijn huisdieren laat ik euthanaseren eer ze er zo slecht aan toe zijn en mijn moeder moet dit alles doorstaan? Voor een vreemde zou ik het al verschrikkelijk en mensonterend vinden, laat staan voor mijn eigen moeder! Staat dit ons ook te wachten? Of zal ze eerder uit het leven weggenomen worden en daardoor gezegend zijn? Hoe ga ik hiermee om, als het zo ver komt? Ik vind het nu al zo moeilijk, het kost me soms moeite om naar haar toe te gaan. Uiterlijk is het nog steeds mijn moeder, maar innerlijk is ze inmiddels al zo veranderd dat ze een ander individu is. Het onvoorspelbare gedrag van haar, ik kan er zo moeilijk mee omgaan. Hoewel ik erg geduldig ben, heb ík zelfs soms de neiging om ongeduldig te worden. Steeds weer dezelfde vragen, verhalen. Waar is mijn ‘oude’ moeder gebleven? Waar is ze zichzelf verloren in de tijd? Waar en wanneer ben ik mijn moeder kwijtgeraakt? Hoe hard ik ook nadenk, de antwoorden op deze vragen moet ik mezelf schuldig blijven. Het is niet van de ene op de andere dag zo gekomen, het gaat sluipend en daarom merk je het niet direct. Pas als het echt op gaat vallen en je merkt dat het zover is, dan is het eigenlijk al te laat! Niet dat het wat uitmaakt, want je kunt er toch niets aan doen.

Ik blijf er zo verdrietig over, want ik zou haar zo graag helpen, maar ik kan haar niet helpen, niemand kan haar helpen… We zullen deze weg verder af moeten leggen, we kunnen haar enkel bijstaan, zo goed mogelijk begeleiden. Haar hand vasthouden om te laten weten, voelen, dat we er voor haar zijn en dat ze er niet alleen voor staat.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek