Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Ken je me land? HARDCOVER
Een reisboek door de geschiedenis en actualiteit van Kennemerland

Auteur

Loek van Straaten

Uitvoering
Hardcover
Prijs
26 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Vijf tot tien werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Een ongewone reis maken tussen de verst uit elkaar gelegen plaatsen van Nederland is niet te doen. Op Rottumeroog mag je niet komen en het andere uiterste ligt in Limburg. Holland zou dan niet eens aan bod komen. Uiteindelijk komt het er op neer dat als je de beste weersomstandigheden en zowel cultuur als natuur als uitgangspunt neemt, er eigenlijk niets anders overblijft dan Kennemerland tot je onderwerp te maken. Vandaar dat ‘Ken je me land?’ ontstond. Op humoristische wijze wordt geschiedenis, persoonlijke verhalen, maatschappijkritiek en actuele ontwikkelingen bijeengebracht.
Genrewinnaar
boek●goud 2019

Over de auteur

De auteur leerde lezen tijdens weken op de bank in de huiskamer vanwege de vervelende kinderziekte ‘de bof’. Hij bofte dus dat hij al kon lezen vóór hij naar ‘de grote school’ ging. Verjaardagscadeaus waren altijd boeken. Je kon hem niet blijer maken. Ook na een studie geschiedenis bleef in zijn arbeidzaam leven als docent in de examenklassen van het voortgezet onderwijs het verhalend aspect het belangrijkst. Daarbuiten verzorgde hij vele lezingen over actuele zaken vanuit een historisch perspectief.

Productinformatie

ISBN
9789464030556 / 978-94-640-3055-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
29-05-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Hardcover
Pagina's
212
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Een van de pleziertjes van een strandwandeling is het zoeken naar schelpen. Hetgeen prima te doen is op de stranden van Bergen, Egmond en Castricum. Op sommige stranden tref je vrijwel alleen scheermessen aan en in zulke hoeveelheden dat je je afvraagt of dit schelpdier niet inmiddels op de lijst van met uitstervend bedreigd zeeleven staat. Diverse soorten slakkenhuizen zijn altijd in trek. Je zet een cilindrische glazen vaas vol met schelpen en voilà, je hebt er een stukje huisinrichting bij, zonder te hoeven shoppen. Ik vind steden leuk vanwege de architectuur, cultuur en het gevarieerde aanbod van horecagelegenheden, maar absoluut niet om te shoppen. Als ik naar een winkel ga, is dat met een vooropgezet doel, dat snel kan worden verwezenlijkt. Op de hiervoor genoemde stranden is het aanbod van aangespoelde schelpen groot. Zo groot, dat toen er door droogleggingen rond Akersloot en Uitgeest een einde kwam aan de visserij als middel van bestaan, er de schelpenhandel voor in de plaats kwam. Je kunt nu een fijne kanotocht maken over de Schulpvaart bij Castricum. Dit is een stukje van de oude infrastructuur om schelpen aan te voeren en naar Akersloot te transporteren. Ik weet dat op vele eilanden in de Stille Zuidzee schelpen gebruikt werden als betaalmiddel, maar deze schelpen werden niet geëxporteerd. Zij waren voor binnenlands gebruik. Niet voor spaaracties, zoals je die tegenwoordig bij supermarkten ziet, maar voor kalkbranderijen. Ze werden in grotere schepen vervoerd naar Zwartsluis of Huizen.
Als je de schelpkalkovens van Akersloot wilt zien, moet je de grens van Kennemerland oversteken en naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen gaan. Daar zijn ze opnieuw opgebouwd.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek