Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Traangas over voeren
Tussen heimwee en hartstocht

Auteur

Leon Bancken

Uitvoering
Paperback
Prijs
23 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

Wanneer ik negatieve opmerkingen hoorde over mijn kookkunst, trof me dat in mijn beroepseer. Ik was wel geen sterrenchef, maar een gevangenis is ook geen sterrenrestaurant. Ik snoerde de klager de mond met de sneer dat, als hij mijn kost niet lustte, hij maar moest gaan vreten in de vergeet-putten van Praag – beschimmeld brood op een bedje van rotte groenten, op smaak gebracht door de uitwerpselen van kakkerlakken – dan zou hij wel een toontje lager zingen! Het was in de gevangenis zoals in het leger: de grootste klagers waren zij die van huis uit het minst gewoon waren.

Over de auteur

Leon Bancken is geboren te Zichen - Zussen - Bolder - Belgisch Limburg vlak tegen Maastricht. Dit versterkte nog zijn Limburg gevoel. Hij werd Postmeester in de Voerstreek en nadien in Herderen. Ontpopte zich ook als journalist en schreef o.a. voor uitgaven van de Telegraaf groep. Hij was politiek zeer actief in binnen- en buitenland, onder andere in Baskenland, Noord-Ierland, in het toenmalig Oostblok, en met als uitschieter het Communistisch Tsjecho-Slowakije, waarover hij in dit boek zijn authentieke pijnlijke ervaringen aan de lezer kenbaar maakt. ‘Traangas over voeren’ is zijn tweede roman en een vervolg op ‘Praagse Herfst’.

Productinformatie

ISBN
9789464031645 / 978-94-640-3164-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
10-04-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
312
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

  La vengeance est un plat qui se mange froid,’ zeggen de Fransen en de Walen die voldoende Frans kennen. In het Nederlands zouden we kunnen stellen: ‘Hoe later de wraak, hoe zoeter de smaak’.

Het was nu ruim één jaar geleden dat de forellenkweker Joseph Snoeck op Vlaamse betogers had geschoten, met drie gewonden als gevolg. Voor die manifeste moordpoging werd de dolle schutter door het Belgische gerecht met fluwelen handschoenen aangepakt. Dat vond de Harde Kern niet kunnen, en we besloten alsnog wraak te nemen. Joseph Snoek pachtte zijn forellenkwekerij van de eigenaar van het prachtig kasteel ‘De Commanderie’, een vroeger eigendom van de Teutoonse Ridders. In het domein van het kasteel bevindt zich ook de bron van de Voer, een rivier die zich door de voerdorpen slingert, en waaraan  de streek haar naam ontleent. Na haar kronkelend bestaan  mondt de smalle Voer uit in de brede Maas. Snoeck die het merendeel van zijn forellen verkocht aan Vlamingen en Nederlanders, en ook leefde van Vlaamse toeristen die met busladingen werden aangevoerd om zijn bedrijf te bezoeken en visjes bij hem te kopen, had lukraak en ongestraft op Vlamingen mogen schieten? Daarvoor moest en zou hij boeten. In mij rijpte een plan om hem zijn wandaad van vorig jaar betaald te zetten. Zijn vissen doden door onkruidverdelger of rattengif in zijn kweekvijvers te dumpen, zoals sommigen tijdens een vergadering van de H.K. voorstelden, was voor mij als dierenvriend totaal uitgesloten. Onze tegenstanders verminkten dan wel vee en fruitbomen om Vlamingen te treffen, ik wou ons niet tot hun lafhartig niveau verlagen. Ze hadden ook omheiningen rond weiden gesloopt zodat de koeien konden ontsnappen, wat voor die vriendelijke herkauwers en wandelaars een reëel gevaar inhield om in een sloot verzeild te raken of vertrappeld te worden. Maar deze Waalse actie bracht me op een ludiek biologisch idee.

  Er dreven die nacht zware onweerswolken over de landerijen, toen een commando van de Harde Kern zich als dieven in het deemster naar de forellenvijvers slopen. Ze droegen allemaal plat schoeisel, waarvan de zolen met mazout bestreken waren om geen menselijke geursporen op de bodem achter te laten die de speurhonden van de rijkswachters naar de daders leiden. Andere jongens begaven zich tezelfdertijd van Sint-Pieters-Voeren met plakborstels en papemmers, tot aan de nabijgelegen grensgemeente Mesch.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek