Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Kansel of Tafel
Een indringende liturgische problematiek - Een discussie tussen twee grote theologen

Auteur

Teus Brienen

Uitvoering
Paperback
Prijs
19 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Medio 20ste eeuw was er een intense discussie tussen twee groten in de theologie, prof.dr. G. van der Leeuw, 'de Groningse reus' en de pastorale dr. O. Noordmans, over de aard van de liturgie. Voor de eerste vormde het Avondmaal het centrum van de eredienst, waar omheen de andere liturgische akten sacramentalia zijn. Hiertegenover stelde de tweede de prediking als het centrale van de kerkdienst. Door het overlijden van Van der Leeuw op 60jarige leeftijd is de discussie gestopt. Het is een controverse met een 'open einde', wat oproept tot een nadere bezinning!

Over de auteur

Dit is het 45ste theologische boek van de negentigjarige auteur, die als predikant 53 jaar actief is geweest in prediking, catechese, gemeenteleiding en de relatie van Kerk en Israël. Hij heeft 17 jaren gedoceerd in Liturgiek en Catechetiek aan de Theologische Universiteit te Apeldoorn.

Productinformatie

ISBN
9789464031829 / 978-94-640-3182-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
24-04-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
124
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Het gaat in héél de eredienst volgens Van der Leeuw om de Tegenwoordigheid van God. Daarom is alle eredienst sacramenteel in al haar delen en in het midden staat de Avondmaalsdis als teken en zegel van 's Heren offer.....We hebben deel aan de schatten van het Rijk Gods op sacramentele wijze. Volgens Noordmans klopt het leven van de kerk niet in de liturgische viering, maar in de bediening van het Woord. Het heil komt op de wijze van de verkondiging van beloften tot ons. Daarbij hoort wezenlijk het horen, waardoor het geloven ontstaat. Deze relatie van Woord - horen - geloven krijgt in de sacramenten onderstreping en rijke viering.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek