Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Waarom geloof ik wél?
Over Gods verkiezing en jouw keuze

Auteur

Wim Markus

Uitvoering
Paperback
Prijs
18 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België)

Samenvatting

De titel van dit boek doet vermoeden dat het gaat over argumenten voor het christelijk geloof. Zulke argumenten zijn er en hebben de auteur vaak geholpen. Maar uiteindelijk zijn het niet de goede argumenten die hebben voorkómen, dat hij niet is afgehaakt. Hij schrijft, steeds weer overrompeld te worden door de liefde van Christus en de vreugde van het evangelie. Dat roept wel de vraag op, waarom dat bij zoveel anderen niet gebeurt. Reformatorische christenen zullen dan zeggen: dat heeft te maken met Gods eeuwige verkiezing. Voor velen klinkt die ‘oplossing’ als een noodlot en als oneerlijk. Die reactie heeft ook de auteur jarenlang beziggehouden. Vooral ook omdat je in de Bijbel minstens zoveel gedeelten vindt, waarin wij tot een keuze wordt opgeroepen. Blijkbaar kunnen beide, Gods verkiezing en onze keuze, even waar en even noodzakelijk zijn. Hoe dat mogelijk is en wat dit dubbele voor ons betekent, probeer dit boek op het spoor te komen.

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal gespreksvragen. Dit maakt het boek ook prima geschikt voor gebruik in kringen.

Over de auteur

Ds. ir. Wim Markus (1946) was na zijn studie in Delft jarenlang wiskundeleraar. De laatste zes jaar van die periode volgde hij de studie theologie aan de RUU en werd predikant binnen de PKN. Gedurende zijn predikantschap schreef hij verschillende boeken voor jongeren en werkte hij binnen de HGJB aan een multimediale catechese methode. Van dezelfde organisatie was hij ook voorzitter. Als emeritus binnen de PKN publiceerde hij in 2016, samen met dr. Almatine Leene: ‘Dogmatiek voor iedereen. Weten wat je gelooft’.

Productinformatie

ISBN
9789464032130 / 978-94-640-3213-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
01-05-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
104
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Zoals bij oprechte verliefdheid, vooral wanneer die wederzijds is, gaan kiezen en gekozen worden, je weggeven en overrompeld worden, op een manier samen die geen ogenblik je persoonlijke vrijheid en integriteit in gevaar brengen. Integendeel, je voelt je nooit zo heel en ‘ongeschonden’ als wanneer je helemaal verliefd bent op die ander en die ander op jou. Daar word je een ander mens van.

Dat geldt nog sterker wanneer het om Gods eeuwige liefde gaat die ons hart vervult. Daar word je een wedergeboren mens van. Een uitverkoren beminde van de grote Koning. Die rijkdom overkomt je zonder dat jouw wil of keuzevrijheid ook maar een ogenblik wordt uitgeschakeld. Deze goddelijke liefde-aanraking is geen vorm van hypnose, eerder van hemelse helderheid. Wanneer de goedheid van God wordt ervaren, ontstaat de vrijheid zich eraan gewonnen te geven. In die ‘ontstane vrijheid’ ervaar je dat het een goed uitgangspunt is om te zeggen dat bij God niet tegenstrijdig hoeft te zijn, wat op ons denkniveau wel tegenstrijdig is. Je ervaart het wonderlijk samengaan van zijn keuze en je eigen keuze. Ook al kun je dat nog steeds niet uitleggen!

Liever loven

Gods uitverkiezing is zo hoog en zo diep dat daarbinnen echte ruimte is voor onze keuze, voor ons gebed en voor onze overgave aan Hem. Blijkbaar maakt Gods eeuwige verkiezing de mogelijkheid van mijn bidden en danken, van ons kiezen en niet kiezen niet minder. En blijkbaar maakt ons bidden en danken, kiezen en niet kiezen, de vastheid van Gods plan niet minder. Daar kunnen we beter van zingen dan over zeuren. Vooral als we bedenken door onze zonde alle ruimte bij God verspeeld te hebben. Dit mooie van het geheim van Gods verkiezing en onze keuze is dus een compleet wonder. En voor dat complete wonder is duur betaald. Het offer van onze Here en Heiland was daar voor nodig. Hij heeft die ruimte gemaakt. Hij draagt nog steeds dag in dag uit ons gebed, onze keuze, onze overgave in zijn doorboorde handen naar de Vader. Door die handen wordt er aan ons bidden en roepen en kiezen goddelijk niveau gegeven. Er wordt ‘hemelkracht’ aan verleend. Zo alleen komt er echte ruimte voor. Je zou kunnen zeggen: door God komt er voor ons bidden en geloven, voor onze keuze en overgave, ruimte bij God. Meer weet ik er niet van. Meer wil ik er niet van weten.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek