Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Boeren, Bouwers en Buitenlui en de Enkhuizer Boerenhoek

Auteur

Cees Kruk

Uitvoering
Paperback
Prijs
22 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Ja, ja de Boerenhoek bestond immers naast een aantal boeren veelal uit land- en tuinbouwers. We noemen de namen van al die nijvere werkers daarom nu maar eens op in hoofdstuk negen. Een uitgelezen gelegenheid. Het is een erelijst! Evident dat de namen – en de mensen achter deze namen - anders worden vergeten. Bouwerlui, die zich een kromme rug en stijve ledematen hebben gewerkt. Ploeterend op een relatief klein lapje grond. Geloof maar dat daar in die polder ’Het Grootslag’ niet geringe prestaties zijn geleverd. Dat staat vast en daarom… Hulde!

Over de auteur

Na een actief, werkzaam leven kreeg Cees te maken met wat fysieke tegenslagen. Maar na deze kommer en kwel leek het hem echter niet aantrekkelijk om achter de geraniums te verdwijnen. Dus heeft hij zich met veel plezier aan het schrijven gezet. Genoten van en gesteund door van alles wat hij in hieraan voorafgaande perioden heeft gedaan en geleerd. Met name bij het schrijven van de trilogie ‘Een bloemrijke geschiedenis 1800-2000’ greep hij vrijwel elke bladzijde terug op zijn rijkgekleurde herinneringen, uitspraken, notities en plaatjes. En zo is ’t gekomen! Nu opgetogen de ganzenveer ter hand genomen om wat hij nog wist van Modderpomp tot Vlooienbuurtje neer te pennen. Prachtige herinneringen aan het heerlijke stadje Enkhuizen op de uiterste punt van ons mooie West-Friesland. Memoires over de Modderpomp, de buurt waar zijn wieg stond en waar hij nu – aan het einde van veel en velerlei - weer in de buurt terecht gekomen was. Daar zat hij te schrijven op een mooi plekje achter het raam van een ‘huis met aanleg tot vermaeck’, zoals het ergens in dit boekske onschuldig is getypeerd.

Wel even terug en omhoog gekeken ‘Eben-Haëzer’... zeer zeker reden tot dankbaarheid!

Productinformatie

ISBN
9789464036800 / 978-94-640-3680-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
23-10-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
268
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Intussen aan De Oude Doelen voorbijgevaren, daarna omgekeerd en op de terugvaart gaan we voorbij de boerderij van de familie Heering (later familie Boeder), waar nu bootjesverhuurder Mos* zich heeft gevestigd.

En dan op de hoek de Bierdragersstal, helemaal vernieuwd… prachtig! Bovendien voor de Henkuzers hét bewijs voor de integratie van de vissers- en boerenhoek namelijk ‘Een Kat aan ’t Rad’.

Gelijk daarna weer onder zo’n mooi wit wandel- en fietsbruggetje door om uit te kijken over een brede, lange stadsgracht, het Handvastwater. Denk erom dat in de winters met ijs er hier spannende kortebaanwedstrijden* werden gehouden voor het Enkhuizer kampioenschap.

Direct al aan je rechterhand de voorkant van de zo net genoemde Bierdragersstal en een paar huizen verder een prachtig verbouwde boerderij. En daarnaast verschillende panden, waarvan de voormalige schuitenmakerij en helling van Van den Beldt wel het meest tot de verbeelding spreken. Na verbouwing waarbij veel authentieke details bewaard zijn gebleven zijn Pieter de Graaf en zijn vrouw Judith Albers er in 2005 gaan wonen. Even verder de theekoepel ‘Mijn Genoegen’, die een poosje ten onrechte ‘Ons Genoegen’ is genoemd. De laatste naam verdeelt het genoegen aanzienlijk beter, maar de eerste naam is - als oorspronkelijk - opnieuw op de woning aangebracht.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Een bloemrijke geschiedenis deel I

Cees Kruk

Het mooiste vak van vele kanten belicht… Het bloemzaadvak met al zijn kleurrijke facetten. Met de vele soorten en variëteiten, de bloemrijke pracht, pronk en praal. Tot stand gebracht mede dankzij de inzet en inspanning van generaties toegewijde mensen, soms van vader op zoon. Zeker, die toewijding is maar voor een klein deel gevangen in dit boek, maar het is wel met volle overtuiging geschreven als een herinnering aan de gepassioneerde inzet van onze vaklui. Gelukkig nèt nog, voordat al dit fraai’s voor het grootste gedeelte voorgoed is verdwenen. In grote lijnen even alles op een rijtje… In de 19e eeuw kwam dit vak op gang. In de twintigste eeuw was het op zijn fleurigst en in de een-en-twintigste eeuw?

23,50
Voorkant cover

Een bloemrijke geschiedenis deel II

Cees Kruk

Je wilt zo helder mogelijk etaleren wat je allemaal onderweg zag. Je kwam zoveel moois, zoveel soorten en variëteiten, dus idem dito kleuren tegen. Prachtig! Je reisde van hot naar her; sjouwde je een slag in de rondte en was voortdurend onderweg. Je at en sliep op de gekste plekken, maar toch… je zou het best nog wel eens over willen doen!

Al die geurige en veelkleurige gewassen - met zo veel plezier bevlogen door nijvere bijen – leverden ons het zaad, het bloemzaad op.
Je leefde in en reisde door een indrukwekkende wereld van bloem en plant; een weelde aan schone schittering. Kortom diversiteit op grote schaal. En ik ging met sjeu, in dienst van bloemzaad-producerende bedrijven, al deze bloemetjes achterna.
Overal brachten we onze kleurrijke spullen onder ter vermeerdering. Veel van deze landen waren tot 1989 vertrouwd geraakt met het ‘hamer & sikkelsymbool’. DDR, Polen Hongarije, Servië en Bulgarije. Vervolgens zoefden we – met aantrekkelijke reisstops - heel Italië door en scheepten we in voor de Malta Archipel. En meer nog…

23,50
Voorkant cover

Een bloemrijke geschiedenis deel III

Cees Kruk

Een bloemrijke geschiedenis deel III
Een boeiend werkverhaal over een fleurige, kleurige weelde aan gewassen. Van de meeste planten worden de bloemen bestoven door nijvere bijen en andere insecten, daardoor bevrucht en dat levert zaad op. Het is een indrukwekkende wereld van diversiteit op grote schaal. Allemaal ter vermeerdering geplaatst in China, India, Rusland en Armenië. En, geloof me, ik ging met buitengewoon veel genoegen de bloemetjes achterna. De jaarlijkse procesbegeleiding van zaaien, kiemen, verplanten, afstanden bepalen, afwijkende planten verwijderen en de oogstbewaking. En verder verhalen over Angelsaksische zaadhuizen, die belangrijke bijdragen aan de uitbreidingen en verbeteringen van het bloemzaad sortiment hebben geleverd.

22,99