Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Vraagtekens

Auteur

Marian Zuiderveld

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,8 / 5 (5 reviews )
Prijs
20 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In Vraagtekens vertelt Marian met passie over haar bijzondere gezin. Aanvankelijk lijken haar twee dochters, Zima en Flora, gezond, maar dan komen de vraagtekens. Als eindelijk blijkt dat de kinderen een onbekende spierdystrofie hebben, stort de wereld van Marian en haar man Wietse in, maar het gezin leert met de beperkingen te leven. Als Zima trouwt, en Flora, die ook een verstandelijke beperking blijkt te hebben, een plekje krijgt in een ouderinitiatief, lijkt er rust te komen voor Marian en Wietse. Maar weer neemt het leven een onverwachte wending als Flora plotseling diabetes type een blijkt te hebben. Wat begint als verwerking voor de bizarre gebeurtenissen die Marian en Wietse meemaken, eindigt in dit ontroerende boek, waarin ook de humor niet ontbreekt.

Over de auteur

Marian Zuiderveld groeide op in de jaren zestig/zeventig in een dorp dichtbij een grote stad in Nederland. Ze vertelde als onderwijzeres graag verhalen en hield later met enige regelmaat een dagboek bij. Mede door allerlei bizarre gebeurtenissen rondom haar gezin kreeg ze de smaak van het schrijven steeds meer te pakken. De uitwerking van haar dagboeken is de basis voor dit eerste boek: Vraagtekens.

Productinformatie

ISBN
9789464036985 / 978-94-640-3698-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
30-10-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
152
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Bij het AZU namen ze een stukje spier bij Flora weg en dat bevestigde de diagnose: er was sprake van een spierdystrofie. Alles viel meteen op zijn plaats. Zima! Die moest hetzelfde hebben! Dat klopte. Het zou -veel te snel- uit bloedonderzoek blijken. Er werd aan ons gevraagd of wij misschien familie van elkaar waren. Familie van elkaar? Wij?

Ho! Cut! Hier gaat iets helemaal mis. Verkeerde film! Dit ging toch niet over ons alsjeblieft? Wij waren toch dat leuke jonge stel met die twee lieve meisjes? Die eruit zagen als hollands welvaren? Dit hadden we niet gepland. Wij waren van het huisje-boompje-beestje, en ons leven hoefde niet perfect te zijn, maar dit was wel veel van het foute. Ons hele leven viel in duigen. Dat kon niet, dat mocht niet! Wij wilden nog lang en gelukkig leven. Weet je wat? We beginnen gewoon opnieuw. Daar gaan we.

1. Kind van de zon

Laat ik beginnen bij de geboorte van onze tweede dochter. Een goed begin... ja, dat was het. Kan ik dan nu alsjeblieft in een kledingkast stappen, en aan de andere kant er weer uit? Dat wil ik zo graag. Een spannend avontuur, best, maar het verhaal loopt uiteindelijk goed af. Dat kan toch in een boek? Ja, dat kan in de boeken waar ik als kind al zo van hield. Daarom lees ik die ook zo graag!

Maar dit boek over ons gezin is geen sprookje, geen romcom, dit is het echte leven. Het leven dat niet maakbaar is. De namen heb ik veranderd in verband met de privacy. Soms heb ik wat gegoocheld met de tijdlijn. Mijn fantasie heeft af en toe een plekje gekregen, bijvoorbeeld als er hiaten waren. Ik ben gelukkig veel vergeten. Daarom is dit een roman en geen autobiografie.

Ik had best in een kast kunnen stappen, en er zelfs wel een poosje in kunnen blijven zitten. Maar ik kon niet aan de andere kant een nieuw leven beginnen. Hoe ongelooflijk we het ook vonden dat dit ons overkwam, we moesten er mee verder, en de foute film ging door.

Reviews (5)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Tiny op 11-12-2020
Dit heel toegankelijk geschreven boek is ook voor hen die niet gewend zijn boeken te lezen. Het beschrijft een aantal jaren waarin ouders te maken krijgen met een onherstelbare spierziekte van hun beide dochters. De deceptie, de angst, de hoop maar vooral de liefde en de humor heeft een grote plaats in dit boek. Als je wilt weten hoe instanties en ook personen steken laten vallen in de begeleiding is dit boek een aanrader.
door Roos op 07-12-2020
Het verhaal geeft een goed beeld van hoe het is om totaal onverwacht geconfronteerd te worden met een erfelijke spieraandoening bij beide dochters. Bewonderenswaardig hoe Marian en haar man Wietse ermee omgaan. Verdriet en ontgoocheling, maar ook positiviteit en humor wisselen elkaar af. Het boek is een voorbeeld voor lotgenoten maar ook voor iedereen die met tegenslag te maken krijgt.
door Ans op 05-12-2020
Een erg aangrijpend boek, ik had er een paar dagen voor nodig om er weer "los" van te komen. Ieder huisje heeft zijn kruisje, zegt men, maar ik vind het kruis van Marian en Wietse wel erg zwaar. Het doet je weer eens beseffen dat alles niet zo vanzelfsprekend is. Je proeft de liefde voor de kinderen en daar gaan ze voor door het vuur. Het boek is knap geschreven waarin ook de humor niet ontbreekt
door Loes op 01-12-2020
'Vraagtekens' neemt je mee in de zoektocht van (jonge) ouders die steeds meer puzzelstukjes op hun plaats zien vallen in een puzzel die ze niet willen maken, als hun beide dochters een zeldzame spierdystrofie blijken te hebben. Ze trekken aan de (medische) bel en geven aan dat "de puzzel" te moeilijk is, maar krijgen niet de hulp die ze nodig hebben. De schrijfster vertelt over de zorgen en verdriet, onmacht en teleurstelling, maar ook het onbegrip waar de ouders tegenaan lopen. Hun relatie overleeft het omdat ze samen blijven investeren in leuke dingen doen en regelmatig op vakantie gaan, zodat ze even afstand kunnen nemen van de rauwe werkelijkheid. Het verhaal ontroert en raakt je!
door Fam. Koelewijn op 01-12-2020
Prachtig boek, veel respect voor jullie mooie levensverhaal!