Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Mookersnest
Historische oorlogsroman over een tweeling en een joodse buurvrouw

Auteur

John van der Stelt

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (3 reviews )
Prijs
19 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Een jonge, avontuurlijke tweeling, bezeten van de Tweede Wereldoorlog, heeft als hobby het zoeken naar achtergebleven voorwerpen uit de oorlog. Wanneer hun vader op een dag met een vreemd verhaal uit het dorp Grondsdaal komt, worden de broers getriggerd om de, in Nederland bekende, Berg nog beter te onderzoeken. Wanneer de jongens op de Berg een ontdekking doen, krijgt het verhaal een onverwachte wending, waar hun Joodse buurvrouw Nina van alles mee te maken heeft.

Over de auteur

John van der Stelt (1972) woont met zijn vrouw en twee dochters in Wageningen, waar hij geboren en getogen is. Vanaf kinds af aan heeft hij de grote wens om eens een boek te schrijven. Rond de geboortes van zijn dochters hield hij dagboeken bij, waarin hij de perikelen tijdens de zwangerschappen bijhield. Daarna heeft hij meerdere pogingen gedaan om zijn wens te vervullen, echter zonder succes. Begin 2019 liep hij met zijn jonge Duitse dog door de bossen bij Rhenen en kreeg hij inspiratie door een andere passie, de Tweede Wereldoorlog. Wandelend door het bos, langs bunkers en een militaire begraafplaats begon hij zijn fantasie in zijn telefoon te typen. Later verwerkte hij dit in zijn computer en langzaam werd zijn droom werkelijkheid. Met een deadline van 5 mei 2020 (75 jaar naar de Bevrijding) lukte het hem zijn boek Mookersnest af te maken.

Productinformatie

ISBN
9789464037937 / 978-94-640-3793-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
27-11-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
128
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Achter elkaar lopen ze iets gebogen de tunnel in tot de splitsing. Daar stoppen ze. Het is aardedonker in de rechterkant van de splitsing. In de andere kant van de tunnel is, zo lijkt het, nog minder te zien.
“Wat nu, broer?”
Hij wacht het antwoord van Cobus niet af. Willem loopt met een sprintje terug en knalt met zijn lichaam tegen de zware deur. Opnieuw verschuift de deur een paar centimeters. Dan zet hij zijn rug tegen de zandmuur en zet zichzelf met zijn voeten klem tegen de deur. Hij kreunt, terwijl hij zijn benen uitduwt en tot zijn verbazing krijgt hij weer beweging in de deur.
“Zo, jij gaat lekker, Wimmie,” stelt Cobus trots vast.
Hij bedenkt zich niet en neemt dezelfde pose aan als Willem. Samen weten ze de deur nog een kleine vijf centimeter vooruit te duwen. Daarna zit de deur muurvast.
Cobus loopt terug naar zijn tas en haalt er een lang stuk touw uit. Hij slingert het touw om een boom die het dichtste bij de opening van de bunker staat en maakt een stevige knoop in het touw.
“Waarvoor is dat?” vraagt Willem benieuwd.
“Zolang we het touw vasthouden, verdwalen we niet in de tunnels.”
“Zo ken ik je weer, wijsneus. Zeker ergens gelezen,” lacht Willem en klopt zijn grote broer op de schouder.
Cobus glimlacht terug.
“Hier joh, lopen!”
Willem neemt het touw in zijn hand. Hij loopt naar de ingang van de bunker en zakt richting de zware deur. Hij gaat dapper de tunnel in.
Cobus blijft achter bij de ingang en leunt tegen de zware deur.
Tot de splitsing is er nu voldoende licht.
De eerste meters van de rechtertunnel zijn nu beter zichtbaar. Daarna is het nog steeds inktzwart. Dit geeft deze kant van de bunker een bepaalde duisterheid.
De linkerkant loopt iets naar beneden, ziet Willem. Er glinstert iets op de grond. Als een ekster, die naar een blinkend object zoekt, gaat hij met zijn hoofd heen en weer.
“Ga eens uit het licht staan, Cobus,” roept Willem.
Als Cobus een stap opzijzet, ziet hij opnieuw de glinstering.

Reviews (3)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Rob op 02-05-2023
2 verhaallijnen. Spannend. Goed geschreven, zat heel snel in het verhaal! Het voelt alsof dit zich afspeelde op de Grebbeberg in Rhenen.
door Sam op 12-12-2020
Mooi en spannend verhaal.
Leest makkelijk en blijft boeien.
door Anita op 06-12-2020
Gisteren begonnen in het boek.... en meteen uitgelezen.
Goed verhaal! Zat op het puntje van de bank. Wat een goeie spanning zat er in. Bijzondere details, verrassend plot, maar vooral, "het leest heerlijk weg!".
Kortom, ik heb ervan genoten.