Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

En toen moest ik schieten
Wanneer geheimen niet geheim blijven

Auteur

Gunther Buckens

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Reviews
4,9 / 5 (8 reviews )
Prijs
17 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België)

Samenvatting

Rik en Tom zijn twee jonge knapen die eind jaren ‘80 toevallig iets op het spoor komen. In de saaie gemeenten waarin ze wonen gebeurt nooit wat, tot dan… In hun jeugdige naïviteit gaan ze op onderzoek uit. Vindingrijk en vol enthousiasme starten ze hun speurtocht. Zich onbewust van het feit dat hun jeugdig onderzoek een grote impact zal hebben op hun volwassen leven. Wat ontdekken deze boezemvrienden en waartoe leidt het hen in hun latere leven? Zal hun vriendschap dit avontuur overleven en komen ze ooit tot de ware toedracht?

Over de auteur

Gunther Buckens (1973) vertoefde een vijftiental jaar op de arbeidsmarkt en werkt sinds 2007 bij de politie. Eerst bij de dienst interventie, maar sedert een drietal jaar als motorrijder bij de cel verkeer. Hij is geboren en getogen in de Vlaamse Ardennen, maar week samen met zijn vriendin Sofie uit naar het even mooie Meetjesland. Verder probeert hij de opvoeding van zijn drie zonen van twintig, zeventien en drie jaar mee in goede banen te leiden. Zijn creatieve ei uitte hij tot nu toe in het tekenen van portretten, maar hij zocht een nieuwe uitdaging. Zo ontstond het idee om een roman te schrijven. Het is een fictieve misdaadroman geworden, gevoed door een aantal jeugdherinneringen en beroepservaringen.

Productinformatie

ISBN
9789464310115 / 978-94-643-1011-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
24-12-2020
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
100
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Getuige van al dat fraais was Bea van de apotheker, zij werd twee dagen voor Kerstmis genadeloos van de weg gemaaid. Sindsdien ging ze door het leven als Blèkn Bea. Of ze die bijnaam heeft gekregen omdat al haar conservenblikken lagen verspreid over de weg, of omwille van het feit dat ze na het ongeval met heel wat ijzerwerk weer aaneen werd gevezen, blijft tot op heden een lokale toogdiscussie. Het was dan nog onze eigen burgervader die haar met een neut te veel op over de motorkap van zijn knalrode Mercedes 190 katapulteerde. Lodewijk de burgemeester was ook huisarts in het dorp en kon onmiddellijk de eerste hulp bieden. Of zou dit kunnen doen hebben, ware het niet dat hij al overgevend naar toen nog Gebroken Bea strompelde om naast haar zelf het bewustzijn te verliezen.

Ik keek al vol spanning uit naar het krantenartikel, ik had toen al door dat reporters het niet al te nauw namen en de sensatie over de waarheid de bovenhand lieten nemen. Vandaag is dit uitgegroeid tot een van mijn ergernissen. Ik moest de krant twee keer doornemen voor ik het artikeltje vond, ergens in een vergeten hoekje van het regionaal nieuws. Amper vijf regels.

Op 23/12 gebeurde een verkeersongeval tussen een voetganger en een personenauto in de Boulevard op Velde te Boerebeke. Automobilist L.V.H. reed er voetgangster B.D. aan. B.D. werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. L.V.H. bleef ongedeerd.

Ik kon mijn ogen niet geloven. Dan gebeurde er eens iets in Boerebeke. Leugens stonden er niet in, maar er ontbrak wel een en ander. De volledige identiteiten werden zorgvuldig herleid tot wat initialen. Over de geïntoxiceerde toestand van de ‘automobilist’ werd in alle talen gezwegen. Het feit dat Bea haar rechtervoet onder haar oksel geplooid lag en de helft van haar eetservies op het asfalt lag, werd ook zorgvuldig uit het artikel gemeden. Waarschijnlijk zat het getouwtrek van automobilist de burgemeester daar doofpotsgewijs wel voor iets tussen. Bea zou echter niet lang Blèkn Bea blijven, een klein jaar na haar ongeval werd zij plots Dooje Bea.

Reviews (8)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door ANNEKE Van Durme op 04-01-2021
Een knappe eerste debuut!!! Vlot geschreven met een zeer herkenbaar vleugje "Birky" humor... Een "wijze" en persoonlijke schrijfstijl. Hiermee bedoel ik dat de mensen die "Birky" kennen zijn persoonlijkheid terugvinden in het boek! Kruip maar snel terug in je pen want ik ben fan! Well done maatje!!
door Lisa op 12-01-2021
Een super boek dat heel vlot leest! In 2 dagen uitgelezen. Spanning tot op het einde. Zeker een aanrader. Goed gedaan...
Geschreven door Sylvie Van Heyghen op 14-01-2021
Ik beken. Ik ben een fan. Ik ben een veellezer van het genre. Ook Coppers en co passeren wel eens. Jouw verhaal is origineel geschreven met mooie wendingen tussen fictie en feit. Je schrijft mooie volzinnen met een rijke woordenschat. Ik lees dat graag! Zei ik al dat ik een fan was...? In 2021 meer van dat?
door Jelle op 14-01-2021
Toegegeven, het was het tweede boek dat ik ooit las in mijn leven. Ik had nooit verwacht dat ik het zou uitlezen in twee tijden. Het boek leest vlot en wakkert de nieuwsgierigheid en drang om verder te lezen aan. Ik ben fan! Proficiat, ik wens je nog veel succes toe!
door Nancy op 24-01-2021
Erg geslaagd eerste boek! Leest erg vlot (las het in één ruk uit). De combinatie van fictie en feit en de typische woordspelingen maken het boek spannend tot op het eind. Zeker een aanrader! Dikke proficiat en ga zo door!
door Alberic de Caluwé op 02-02-2021
Blij dat ik door mijn collega/vriend Didier werd getipt over dit debuut van Gunther! Als NL fliek, opgegroeid in Lochristi en puberend in de jaren 80, heb ik vooral genoten van de rake typering en sfeerschetsen van het Vlaamse dorpsleven. Ik werd teruggevoerd naar de nostalgische jeugdjaren en de ongecompliceerde vriendschappen. Zeer vlot geschreven, met de nodige humor... om in 1 ruk uit te lezen. Goed uitgewerkt plot met toch onverwachte ontknoping. Ik kijk uit naar nog meer van deze schrijver!
door Sofie op 15-02-2021
Knap debuut! Een boek dat zo je terug brengt naar de jaren '80. Het leest erg vlot en bevat zowel fijne (typerende) humor als spanning, alsook een mooie mix tussen eigen ervaringen en fictie. Fijne schrijfstijl. Trots op jou! Een fan was ik al... Zeker een aanrader!!
door Pierre Peeters op 25-02-2021
Een veelbelovend debuut! Rik ziet dat burgemeester en huisarts Lodewijk, wanneer hij in zeven haasten de apotheek van zijn minnares Bea verlaat, een aantal documenten verliest. Rik raapt deze op en ziet af van zijn intentie ze aan dr. Lodewijk terug te bezorgen wanneer hij tussen de papieren een erotische flyer aantreft. Rik maakt zijn vriend en soulmate Tom deelgenoot van zijn vondst. Samen besluiten zij het mysterie van de erotische sm club-flyer op te lossen, en gaan op onderzoek uit. Hoe pakken zij hun zoektocht aan? Zullen zij de waarheid achter de sm-club achterhalen? Zullen ze tegen heilige huisjes schoppen? ... Politie-inspecteur Gunther Buckens debuteert met een heel verdienstelijke novelle. Voor het eerste deel van zijn boek putte Gunther Buckens overduidelijk uit jeugdherinneringen, om in het tweede deel volledig terug te vallen op ervaringen/belevenissen als politieman. Het boek is naar mijn gevoel deels autobiografisch, en Rik is eigenlijk een stukje de kopie van Gunther Buckens. De vakanties in La Roche en Zwitserland, de uiteenzetting van een mislukt huwelijk, de beschrijving van collega's ... wijzen hierop. Het is een heel prettig boek, waarbij alle personages meer dan voldoende werden uitgediept en voldoende draagkracht hebben om het verhaal realistisch, geloofwaardig en ook spannend te houden. Gunther Buckens heeft een vlotte, kleurrijke, beeldende, boeiende en beschrijvende schrijfstijl. De gebruikte metaforen, de beschrijving van een Vlaams dorp en het dorpsleven in de jaren tachtig, de goed gedoseerde humor, de leuke woordspelingen ... spreken tot de verbeelding en maken dit debuut tot een heel levendig boek. Het verhaal met een mix van fictie en non-fictie is goed opgebouwd, met een fijn gedoseerd spanningsveld, waarbij de twee verhaallijnen naar het einde toe mooi samenvloeien in een onwaarschijnlijke, verrassende en spannende plot. De betekenis van de titel en subtitel worden duidelijk naarmate je als lezer in het boek vordert. Het boek heeft een aantrekkelijke grijskleurige cover, met op de voorgrond het wazige silhouet van een man met deukhoed met in de gestrekte arm een scherp afgebeeld pistool. In de achtergrond een grindweg met een wegwandelend personage. Deze novelle boeide mij van de eerste tot de laatste bladzijde ... en graag lees ik meer van deze veelbelovende auteur. Voor het voortreffelijke debuut, voor het mooie verhaal, voor de fijne woordspelingen waardeer ik dit boek graag met vier sterren.