Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Zin en onzin over de plaatsnamen Voorburg, Veur en Voorschoten

Auteur

Jan Spendel

Uitvoering
Paperback
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Dat de plaatsen Voorburg, Veur en Voorschoten dicht bij elkaar liggen, kan geen toeval zijn. Maar wat is het verband nou precies?

De lezer krijgt in dit boekwerkje een overzicht van de door de jaren heen gegeven verklaringen voor de plaatsnamen Voorburg, Veur en Voorschoten. Het zijn beweringen die wat betreft onderbouwing wisselend van kwaliteit zijn. Natuurlijk kunnen ze niet allemaal waar zijn. Wel kiest de auteur voor de meest aannemelijke verklaringen voor de dorpsnamen. Dat is natuurlijk arbitrair. Maar wie het beter weet, wordt uitgenodigd om met goede, onderbouwde verklaringen en bewijzen te komen.

Vanwege de volledigheid en transparantie zijn alle aangetroffen verklaringen hierin opgenomen, zowel zinnige als onzinnige. Een weglaten zou onverstandig zijn, want die zou in de toekomst opeens juist kunnen zijn.

Over de auteur

Voorschoten - Jan Spendel (1953) is sinds mei 2019 gepensioneerd maar nog altijd actief in de plaatselijke politiek en met zijn hobby’s geschiedenis, genealogie en naamkunde. Het zijn passende bezigheden voor iemand met een diploma leraar voortgezet onderwijs geschiedenis en staatsinrichting. Voor de klas heeft hij nooit gestaan, op het schoolpracticum dan na. Hij had het naar zijn zin op zijn werk bij Vuga, Sdu, de gemeente Rotterdam, CWI en UWV. Het laatst als werkcoach.
Van zijn hand verschenen negen boeken over familienamen uitgeven bij ALVO en Gopher. Dit jaar komt er een tiende boek bij. Dit keer over de plaatsnamen Voorburg, Veur en Voorschoten en uitgegeven door Boekscout uit Soest.

Productinformatie

ISBN
9789464311167 / 978-94-643-1116-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
05-03-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
76
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Gysseling was de eerste die de conclusie trok dat de drie plaatsnamen Voorburg, Veur en Voorschoten een verwijzing bevatten naar de waternaam Fore/Voor. Het roept direct de vraag op welk water hiermee wordt bedoeld. Welke waterloop komt daarvoor in aanmerking? Is dat de Voorsloot, de Voorwetering, het kanaal of de gracht van Corbulo, of de Vliet, nu Rijn-Schiekanaal? Blok dacht oorspronkelijk aan de Voorwetering als kandidaat voor de Fore/Voor. Hij ontdekte echter dat de Voorwetering een later gegraven sloot was die voor de Dobbewetering lag. ‘Voor’ is hier dan wel het voorvoegsel ‘voor’ en niet de waternaam. Voor Blok blijft dan nog als optie over de Vliet, althans de voorganger daarvan. De oude waternaam Fore/Voor is volgens hem verdrongen door de nieuwe naam Vliet. Fore/Voor hangt immers ook samen met ‘varen’. Op de Fore/Voor werd dan ook gevaren. Het was een vaart.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek