Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Opmerkingen bij de geschiedenis van gnostiek en New Age

Auteur

Dr. Mr. J.P. Bommel

Uitvoering
Paperback
Prijs
17 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België)

Samenvatting

De auteur wil in dit boekje aantonen het verschil tussen gnostiek en christelijk geloof en tevens dat New Age een nieuwe religie is, die sterk onder invloed staat van het denken in de gnostiek. Daarbij steunt hij op een brede kennis en een toegankelijke manier van schrijven en laat hij ook ruimte voor een eigen interpretatie of opvatting

Over de auteur

Jan Pieter Bommel was directeur van een handelsbank en werkte in zijn vrije tijd als ouderling en in de evangelisatie. Ook preekte hij acht jaar met een preekconsent in Gereformeerde en Nederlands Hervormde kerken in Noord-Holland. Op een bepaald moment trad hij uit het bankwezen om zich geheel aan de theologie te wijden. Hij volgde een opleiding aan de Rijksuniversiteit te Utrecht en behaalde daar zijn master theologie. Een aantal jaren later promoveerde hij (op een dissertatie ('Simson in Tweevoud') in de theologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. waar hij in het verleden al afgestudeerd was als jurist.

Productinformatie

ISBN
9789464318586 / 978-94-643-1858-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
08-10-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
90
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Voor de gnostici is het kwaad niet een grootheid die door een vrije keus van de mens vermeden kan en moet worden. Nee, voor hen is het kwaad een noodzakelijke ontwikkelingsfase, die in evenwicht gebracht dient te worden met het goede. De moderne gnostiek is vooral de mening toegedaan, dat goed en kwaad in feite geen tegengestelden zin die elkaar uitsluiten. In de negentiende eeuw gaf de gnosticus William Blake een boek uit onder de titel Het huwelijk van hemel en hel. Inderdaad is dit een conclusie van het zogeheten holistische denken. Ook in het New Age denken draait alles om het herstel van de eenheid. In het holistische denken moeten licht en donker, mannelijk en vrouwelijk in elk mens via een dynamisch innerlijk proces weer samensmelten. (Van die gedachte is ook het in Nag Hamadi gevonden boek: Het evangelie van Thomas doortrokken.) Tot die elkaar niet uitsluitende polariteiten behoren ook goed en kwaad. Vandaar het boek van William Blake.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek