Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Het verhaal van Knip en Plak
Genderstereotypering...Ik zeg neen!

Auteur

Nena Deburchgraeve

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
15 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Het verhaal van Knip en Plak is een verhaal en werkboekje dat kinderen wegwijs maakt rond het thema genderstereotypering. Op een speelse en verhaalse manier maken de kinderen kennis met dit thema. Zo ontdekken ze dat niet alleen jongens van ‘jongensdingen’ houden, maar dat meisjes ook van ‘jongensdingen’ kunnen houden en omgekeerd. Ze worden speels geconfronteerd met het stereotype denkbeeld die vandaag nog steeds heerst in de maatschappij. Een jongen moet een jongen zijn, moet eruit zien als een jongen en moet vooral ‘jongensdingen’ doen. Een meisje moet een meisje zijn, moet eruit zien als een meisje en moet vooral ‘meisjesdingen’ doen. Met dit verhaal nemen we het denkbeeld van de kinderen onder de loep en leren de kinderen dat iedereen er mag zijn. Ze leren na te denken over hoe ze hier zelf tegenover staan en wat hun denkbeeld hierover is. Na het lezen van het verhaal bedenken de kinderen zelf een vervolg. Dit kunnen ze doen door te schrijven, maar er kan ook geopteerd worden om de kinderen het vervolg in groep te laten vertellen. Hierbij is het van groot belang dat er achterhaald wordt waarom de kinderen dit vervolg bedachten. Dit kan ook de start zijn van een filosofisch gesprek met de kinderen. Zo wordt er op een zeer toegankelijke manier een beeld geschetst van het denkbeeld dat de kinderen op dat moment hebben. De zwart-wit illustraties zetten een toon op het afstappen van stereotype kleurbeelden binnenin dit thema. Aansluitend op dit verhaal vinden de kinderen ook wat werkblaadjes terug. Zoals het maken van een collage, maar ook hun voorstelling van de ideale wereld. De collages die ze maken worden besproken en de kinderen vertellen elk waarom ze deze dingen leuk vinden. Wat vinden we terug in de ‘idealen’ van kinderen? Hoe staan ze tegenover genderstereotypering? Wat denkt hij? Wat denkt zij? We gaan samen op zoek!

Over de auteur

“Nena Deburchgraeve ademt creativiteit.” Het is dan ook de meest passende, korte omschrijving van een illustrerend- en schrijvend kunstenares. Niettemin kun je dit ook van haar geboortestad Veurne zeggen waar ze in het jaar 1985 op 6 augustus haar eerste levenslicht zag. Bekend van de Belgische kunstschilder Paul Delvaux en de alom gekende kleinkunstenaar Willem Vermandere, baande Nena zich een weg doorheen haar kindertijd, waarin reeds op jonge leeftijd duidelijk werd dat ze niet voor het doorsnee pad zou kiezen. “Het kind heeft een aparte gave”, werd vaak gezegd. Dat kind werd volwassen en zag doorheen de voorbije jaren hoe kunst zich in haar hart had verweven. Ze ging nadenken over hoe ze haar creativiteit in de buitenwereld kon gaan belichten, maar ook hoe ze dit op een educatieve manier kon doen. In haar boeken zullen moeilijke thema’s worden uitgelicht en haar doel is deze toegankelijk en bruikbaar te maken voor een breed publiek, waaronder ook het onderwijs. “De bedoeling van mijn boeken is dat kinderen op een speelse manier, moeilijke thema’s onder de loep kunnen gaan nemen. De opstart van een filosofisch gesprek zorgt ervoor dat kinderen aan zelfreflectie kunnen doen, zichzelf kunnen afvragen hoe ze tegenover bepaalde thema’s staan, maar wat ik belangrijk vind is dat ze dit niet als educatie ervaren, maar als een opstap naar reflectie over hun rol in de maatschappij," zegt Nena.

Productinformatie

ISBN
9789464318876 / 978-94-643-1887-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
15-10-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
34
Formaat
23 x 16 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Loes houdt niet zo van ‘meisjesdingen’. Zij houdt niet van roze of van een roze bed. Ook niet van hoeden en van roze jurkjes, maar van een baseball-bat. Knip vindt Loes zo leuk om te hebben als vriendin dat het voor haar niet uitmaakt wat Loes leuk vindt. Zolang ze maar vriendinnen kunnen zijn.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Birgit Deburchgraeve op 18-11-2021
Geschreven door mijn zus had het al op voorhand kunnen lezen prachtig en zeker voor gebruik în het onderwijs .
Geschreven door mirjam verstraete op 12-11-2021
Het is een boek die zeker meer dan nodig is in onze samenleveing,het is door de ogen van een kind geschreven zijn manier van leven,spelen en denken.Vrijheid van denken en zijn dit moeten we meegeven aan onze kinderen.