Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Eenmaal andermaal verknocht
Verrijkende inzichten, inspirerende ontmoetingen en een lexicon van de hedendaagse kunst

Auteur

Jeppe Teensma

Uitvoering
Paperback
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Veel kunstliefhebbers hebben moeite om hedendaagse kunst te waarderen. Meestal wordt er dan door de kijker op een klassieke manier naar hedendaagse kunst gekeken. Maar je kunt ook op een vernieuwende contemporaine wijze kunst beschouwen. Je laat in dat geval dan ook meer je gevoel en fantasie spreken. Hoe? De schrijver geeft aanwijzingen hoe je ook naar kunst kunt kijken en hoe je kunst financieel kunt waarderen. Zijn ervaringen als verzamelaar en die van een zestal erkende kunstkenners deelt hij met de lezers. Naast kennis over kunsttechnieken en kunststromingen is de context van kunst belangrijk. De kunst functioneert als "spiegel" van onze samenleving en reageert actief op gebeurtenissen. Kunst is er voor iedere beurs en steeds dichterbij. Verrijk je kennis en leer genieten!

Over de auteur

Als je, zoals de schrijver, meer dan 40 jaar kunst verzamelt ontstaan er automatismen in het kijken naar hedendaagse kunst die minder ervaren liefhebbers (nog) niet hebben. Leren waarderen van hedendaagse kunst is het resultaat van een proces van veel kijken en veel lezen. Jeppe Teensma heeft een natuurlijke drang om de esthetische en maatschappelijke aspecten van kunst op een pragmatische wijze uit te leggen. Hij kent de kunstwereld van binnenuit door zijn zoektocht naar betaalbare goede kunst. Hij deelt zijn ervaringen over de gang van zaken bij galerieën, bij online- en kunstveilingen en kunstbeurzen. Hij benoemt
kunsttechnieken, -stromingen, -initiatieven en belangrijke kunstenaars. Door zijn financiële achtergrond als directeur van bedrijven en zelfstandig ondernemer komen aspecten als beleggen in kunst en waardebepalingen ruimschoots aan de orde.

Productinformatie

ISBN
9789464500141 / 978-94-645-0014-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
29-10-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
240
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Mijn kinderen hebben niet anders gekend dan muren vol met beeldende kunst, maar er is tot op heden nog maar weinig nieuwsgierigheid voor hedendaagse kunst uit voort gekomen. Ze staan er gelukkig ook niet afwijzend tegenover, maar begrijpen ook niet waarom we bereid zijn om zo veel tijd en energie hierin te steken. Jongeren kijken toch anders aan tegen bezit van kunst dan de oudere generatie. Tegenwoordig wordt eerder alles gedeeld dan begeerd.

Voor hedendaagse kunst heb je een contemporaine blik nodig om de werken meer te kunnen waarderen. Wees er dus bewust van dat je een expositie van hedendaagse kunst niet met de gedachte moet benaderen dat je 'mooie plaatjes' gaat zien of 'fraaie vergezichten'. Het is eigenlijk veel spannender dan dat. Je leert ontdekken wat de kunstenaar met zijn werk te vertellen heeft.

Als je leert op details te letten dan wordt een kunstwerk vanzelf interessanter. Kinderen zien bijvoorbeeld vaak meer in een schilderij dan volwassenen. Iedereen heeft last van eigen conventies of voorkeuren en die zijn als het ware voorwaarden geworden om een schilderij mooi te vinden. Vraag je altijd af als je een hedendaags kunstwerk gaat bekijken of je je 'onderzoekende blik' op actief hebt gezet? Zet tevens de virtuele knop voor 'onbevangen', 'fantasie', 'verbeelding' en 'gevoel' op actief. Schakel gelijktijdig de virtuele knop van "mooi of lelijk', 'academisch' en 'vooroordelen' op non-actief.

Beeldende kunst is fiscaal interessant en eenmaal aangeschaft kan je als bedrijf de kunst tot 40% van de aankoopwaarde afschrijven. Investeren in kunst is ook een manier om beleggingsrisico's te spreiden. Een veelgehoorde uitspraak is echter wel 'beleg in aandelen en koop met de winst kunst'.

Ik hanteer mijn eigen 'gouden regel' bij aanschaf van kunst. Deze regel moet je naar mijn idee altijd in je achterhoofd houden. Ik noem het in dit boek 'regel 1', want het komt het eerste bij mij op als ik voor een aankoopbeslissing sta. "Koop niet kunst met je oren maar met je ogen. Als je twijfelt wacht dan met de koop. Pas als alle signalen op groen staan omarm het werk en maak de koop rond".

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek