Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

N(V)LD is OK!
Een leerstoornis uitgelegd in de ervaringen van tientallen mensen

Auteur

Isabelle Donkers, Marit Been, Kelly van Houtum en Anouck Zijlmans

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
19 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In ‘N(V)LD is OK!’ staan de verhalen van tientallen mensen met de leerstoornis NLD (NVLD in het Engels) beschreven. NLD is een leerstoornis die vrij onbekend is en ook niet in de DSM-5 staat. Hierdoor zijn er veel mensen met NLD die niet de hulp (kunnen) krijgen die zij nodig hebben. Ook worden mensen met NLD vaak niet begrepen. Wij willen hier iets aan veranderen. Met dit boek hebben wij tientallen mensen met NLD de kans gegeven om hun verhaal met ons en de wereld te delen. Ook laten we professionals aan het woord. Naast deze interviews geven we feitjes en tips die van pas kunnen komen bij zowel mensen die zelf NLD hebben als hun omgeving.

Over de auteur

Isabelle Donkers (2001) begon in 2019 de website www.hetnldplan.nl. Met deze website wilde zij jongeren tussen de 12 en 23 jaar met de diagnose NLD bereiken, omdat er nergens op internet iets te vinden was voor jongeren met NLD. Al snel merkte ze dat het lastig is om in je eentje een website bij te houden waar elke week iets op gepost werd. Zo kwamen Marit Been (2000), Kelly van Houtum (2000) en Anouck Zijlmans (2004) bij Het NLD-Plan. Elke woensdag posten zij een blogpost. Deze blogposts gaan over alle dingen waar je als jongere met NLD mee te maken kunt krijgen. Na veel reacties te hebben gekregen en 1,5 jaar bezig te zijn geweest, was duidelijk dat NLD erg onbekend is en dat het belangrijk is dat dit verandert. Zo ontstond het idee voor N(V)LD is OK! Met het boek willen de auteurs duidelijk maken wat NLD is, maar vooral ook dat je nooit alleen bent. Er zijn altijd mensen die jou begrijpen!

Productinformatie

ISBN
9789464500790 / 978-94-645-0079-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
19-11-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
112
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Je bent heel goed in taal, je bent verbaal vaardig, je hebt een goed geheugen, een oog voor detail waar mensen u tegen zeggen en je bent een echte doorzetter. Maar wat mensen aan de buitenkant niet kunnen zien, is dat er in jouw hersenen zich een heel ander proces afspeelt dan bij de meeste mensen. Over het algemeen werken de linkerhersenhelft en de rechterhersenhelft goed samen, maar in jouw hoofd is dat anders. Links werkt namelijk een stuk beter dan rechts. De meeste dingen kun je meedoen met de meeste anderen, maar soms kost het je veel meer tijd om die dingen aan te leren.

Bryan Rourke, een psycholoog die gespecialiseerd is in neuropsychologie ontdekte in de jaren 70 van de vorige eeuw hoe het komt dat jij meer moeite hebt met nieuwe vaardigheden aanleren, je lastiger gezichtsuitdrukkingen kan lezen, je onhandiger bent dan andere mensen en moeite hebt met onder andere rekenen. Hij noemde dit NLD (Rourke, z.j.). Non Verbal Learning Disorder of Non Verbal Learning Disabilities. In het Engels ook wel NVLD genoemd (Frye en Karanzalis, z.j.).

Nu in de 21e eeuw is er nog veel onduidelijkheid over NLD. Hoewel de diagnose al zo’n 50 jaar oud is, is het toch nog een ‘jonge’ diagnose. Hierdoor weten we er nog steeds niet veel over. Ook staat NLD niet in de DSM-5; het diagnostisch en statistisch handboek met daarin alle psychische stoornissen (Balans Digitaal, z.j.).

Maar toch zijn er een heleboel mensen met NLD. Deze mensen zoeken naar erkenning en begrip. Doordat zoveel mensen de diagnose niet kennen, is het voor hen heel moeilijk om mensen met NLD te helpen en te ondersteunen.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

☆ ☆ door woordenliefhebber op 12-03-2023
Goed idee om een Nederlandstalig boek over NLD uit te geven, juist omdat NLD zo onbekend is. Ook interessant om de verhalen van mensen met NLD te horen. Deze verhalen kun je bijna nergens anders vinden.

Maar ik vind de kwaliteit van het boek matig.
De verhalen mogen wel wat meer diepgang hebben. Ik heb er niet veel van geleerd, en ik had meer kunnen leren als de verhalen diepgaander zouden zijn.
Sommige teksten lijken letterlijk door Google translate uit het Engels vertaald te zijn.

Het belangrijkste aan dit boek is het bestaan ervan. Dit boek is een startpunt voor een uitgebreidere uitwisseling over NLD.door Antoinette Donkers - Dekker op 09-12-2021
Informatief en zeer toegankelijk geschreven. Een aanrader voor wie meer over NLD wilt lezen/ weten.