Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Nederland Gedoogland

Auteur

Robert Jan Blom

Uitvoering
Hardcover
Prijs
26 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Vijf tot tien werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Niet alleen de burger verliest het zicht op de duizenden Nederlandse wetten. Ook politie, justitie, bestuurders, rechters en opsporingsambtenaren lijken de weg kwijt te zijn. Elke dag worden honderden (wettelijke) overtredingen gedoogd. Het gaat dan niet alleen om gedoogbeleid maar ook om ‘toelaten, tolereren of het niet opleggen van een straf’.

Bijna alles kan gedoogd worden: drugsgebruik, fout parkeren, illegaal bewonen van een recreatiewoning, alcoholmisbruik, overlast door vuurwerk en talloze overige overtredingen. Soms worden misdaden gedoogd, door bijvoorbeeld verkrachting af te doen met een ‘foeigesprek’…

In dit boek het verslag van een kritisch onderzoek naar oorzaken, achtergronden, gevolgen van, en visies óver gedogen. Bestuurders en handhavers komen aan het woord zoals een burgemeester, een teamchef politie, een lid van de Tweede Kamer en een teamleider Toezicht en Handhaving.

Over de auteur

Journalist en lokaal politicus ROBERT JAN BLOM (wethouder, gemeenteraadslid) schreef 150 boeken en honderden columns en artikelen. Blom geniet landelijke bekendheid op gebieden als bedrijfseconomie, schuldsituaties (faillissement, schuldsanering, armoede) en algemene politiek.

Productinformatie

ISBN
9789464502053 / 978-94-645-0205-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
21-01-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Hardcover
Pagina's
218
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Onder gedogen verstaan we niet alleen het gedogen onder bepaalde voorwaarden zoals dat gebeurt in euthanasie – en drugssituaties. Wordt er gedoogd onder voorwaarden, dan is er sprake van ‘gedoogbeleid’ (hoofdstuk 16). Zoals opgemerkt in de inleiding gaat het ook om: door de vingers zien, de hand over het hart halen, accepteren, oogluikend toestaan, overtredingen toestaan, accepteren dat ‘iets’ eigenlijk niet mag, veroorloven, ‘even’ niet handhaven enzovoort.

In dit hoofdstuk gaan we nader in op aspecten die in het verlengde liggen van hetgeen onder gedogen wordt verstaan. Omdat handhavers zich er niet altijd van bewust zijn dat zij ook gedogen als zij bijvoorbeeld iets door de vingers zien. En wanneer kan een handeling niet door de beugel? Waarom is die beugelˡ voor de één groter dan voor de ander?

Gedogen niet objectief
Gedogen is per definitie niet objectief, immers, de ene handhaver zal straffen terwijl de andere handhaver aanzienlijk meer toelaat. Deze situatie is direct ook een probleem omdat de verschillende handhavers er dus eigen normen op na houden en daarnaar handelen in de uitoefening van hun functie. Als overtreders spreken over discriminatie als zij worden beboet terwijl anderen voor dezelfde overtreding niet worden beboet, kan daar in beginsel begrip voor worden opgebracht.
Zoekt de handhaver naar een manier om overtreders op te voeden? Of heeft hij meer sympathie voor de ene overtreder dan voor de andere, een instelling die uiteraard dient te worden afgekeurd?
Bestaat er zoiets als een gedooggrens? Bestaat er een werkbare definitie over wanneer wel en wanneer niet gedogen? En waarom kunnen handhavers naar eigen gevoel, smaak en stemming beslissen over gedogen? Begrijpt elke handhaver wel wat gedogen eigenlijk inhoudt en wat gedogen betekent voor gestrafte en niet gestrafte overtreders?

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Eekhoorntjes op Avontuur

Robert Jan Blom

Op een dag is het feest in het bos: er zijn drie eekhoorntjes geboren, Snuitje, Beertje en Pluim. Alle dieren willen graag kennis maken met het drietal. Na het grote feest en de lekkere hapjes groeien de eekhoorntjes snel op. Ze maken van alles mee. Elke dag spelen ze maar leren ook dat er soms gevaren zijn. De Oude Uil en Gumpie de hond vertellen daar alles over. De kleintjes komen veel lieve dieren tegen, zoals Sluwtje de Vos en Grommie het wilde zwijn. Maar ook veel lieve mensen, boze mensen en zelfs jagers. Ja, soms zijn er gevaren in het bos, jagers. Ze gaan naar school, leren zwemmen en maken spannende avonturen mee.
22,50
Voorkant cover

Alexander Een vredesduif op missie

Robert Jan Blom

De lezer wordt meegenomen op een spannende en boeiende reis van duif Alexander. De duif kan worden gezien als een metafoor voor het goede in het leven, met dynamiek tussen tragiek, hoop, liefde en soms wraak voor hetgeen mensen elkaar aandoen.

Vredesduif Alexander leidt in gesprekken en gedachten naar openheid over diepere gevoelens, normen en waarden. Het verhaal bevat een zekere mate van fantasie maar de misstanden komen in het echte leven voor; de mensen zijn niet denkbeeldig en de maatregelen van Alexander ook niet.

Alexander kan in het verhaal beschouwd worden als een engel of een God; een ‘instrument’ dat door de hemel wordt gezonden om te helpen in nood en verdriet.

26,50
Voorkant cover

Miauw Tommy's dagboek

Robert Jan Blom

Ik heet Tommy, een zwarte kat met een beetje wit. Ik woon samen met mijn baasje Robert Jan Blom. In het eerste jaar van mijn leven ging het niet zo goed, maar daarna kwam er een fijne tijd. Baasje houdt van mij, verzorgt mij prima en samen maken we er elke dag een feestje van. Baasje is schrijver en altijd aan het werk. Weet je wat, dacht ik, ik ga mijn eigen dagboek schrijven. Natuurlijk heeft baasje mij een beetje geholpen maar het is gelukt! Ik vertel over mijn leven en leer je hoe ik mij voel en wat ik leuk vind. Want misschien ben je al vrouwtje of baasje, en wil je meer over katten weten. Mijn waargebeurd verhaal zal je zeker aanspreken.
23,99
Voorkant cover

Stokstaartje Sammy en familie Mijn leven als stokstaartje

Robert Jan Blom

Ik heet Sammy, ik ben een jong stokstaartje. Samen met een grote groep wonen wij in een groot hol in de woestijn. Eigenlijk houdt iedereen van stokstaartjes. Wij zien er lief uit en staan een groot deel van de dag rechtop. Kinderen vinden dat grappig. In mijn boek vertel ik alles over mijn ouders, broertje, zusje en alle anderen... Je leert hoe stokstaartjes spelen en ravotten en ook vertel ik je hoe goed wij voor elkaar zorgen. Wij helpen elkaar met alles! En weet je... wij stokstaartjes zijn dan wel kleine roofdiertjes, maar wij zijn wél hele lieve diertjes. Als je dit boek hebt gelezen, hou je nóg veel meer van stokstaartjes.
23,99