Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Het historisch hart van Lelystad ligt op het Werkeiland

Auteur

Ton Kolijn

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,6 / 5 (13 reviews )
Prijs
23 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België)

Samenvatting

Dit boek gaat over het ontstaan, de ontwikkeling, de huidige situatie en de toekomst van het Werkeiland Lelystad. In 1949 is midden in het IJsselmeer begonnen met de aanleg van het Werkeiland. Vanaf het Werkeiland zijn de polders Oostelijk en Zuidelijk Flevoland aangelegd. Het Werkeiland is de oorsprong van het latere Lelystad in de polder. Een groot gedeelte van de oude bebouwing staat er nog en het Werkeiland is daardoor eigenlijk het historisch hart van Lelystad. Voor dit boek zijn 90 mensen gesproken. Het gaat om oud-bewoners en bewoners van het Werkeiland, bestuurders van de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland, medewerkers van de gemeente Lelystad, de provincie Flevoland, het waterschap Zuiderzeeland, de politie en het rijk en vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen.

Over de auteur

De schrijver van dit boek, Ton Kolijn, heeft als planoloog veel ervaring met onderzoek in stedenbouw en ruimtelijke ordening. Hij werkte voor de gemeente Amsterdam aan nieuwe woonwijken en de vernieuwing van de Bijlmermeer. Voor de gemeente Rotterdam werkte Ton mee aan de stedelijke vernieuwing van de woonwijk Hoogvliet. Bij het (toenmalige) ministerie van Verkeer en Waterstaat was hij betrokken bij de voorbereidingen voor de aanleg van de Polderbaan van Schiphol, waarvoor zo’n 300 vergunningen moesten worden aangevraagd en afgegeven. Nu heeft Ton Kolijn een eigen adviesbureau, waarmee hij zich aanbiedt als observator, onderzoeker en ruimtelijk ordenaar. In 2019 schreef Ton het boek Het leven is goed in Ommoord.

Productinformatie

ISBN
9789464502312 / 978-94-645-0231-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
07-01-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
198
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Eerst is er op het Werkeiland helemaal niets wat maar op een telefoon lijkt. Tot iemand zo ziek wordt dat snel hulp nodig is. De man heeft longontsteking. Het gebeurt bovendien in het weekeinde als er nauwelijks een bootverbinding is met het vasteland. Nadat dit geval is opgelost, besluit men dat er op de een of andere manier een communicatieverbinding met het oude land moet komen. Vanaf september 1952 is er een mobilofoon in het kantoor van Zuiderzeewerken. Na de installatie van die ene mobilofoon, komen de bewoners erachter dat ze de gesprekken op de ultrakorte golfband op de radio kunnen volgen. Dat is interessant! Mensen horen dingen van en over anderen die soms wel erg privé zijn. Ook bedrijven die leveren op het Werkeiland komen erachter. Als een eilandbewoner bij een bepaalde zaak iets bestelt, kan het gebeuren dat een concurrent dat opvangt. Die neemt onmiddellijk contact op met de bewoner en biedt hetzelfde tegen een lagere prijs aan. Met de installatie van een telefoon- en telegraafkantoor als afschermend tussenstation in het postkantoor van Willem Borst in oktober 1954 komt een einde aan deze vorm van oneigenlijk gebruik. Later komt er een centrale in een apart gebouw achter één van de Stenen Dienstwoningen. Op 30 september 1955 ligt er een telefoonkabel onder de Knardijk, waardoor gewoon telefoonverkeer tussen het Werkeiland en de rest van de wereld mogelijk is.

Reviews (13)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Geschreven door Duijf-Flobbe op 20-01-2022
Ik vond het een heerlijk boek om te lezen. Het eerste deel gaat over "mijn wortels". De tweede helft was voor mij minder interessant, maar heb ik wel gelezen. Ik moet natuurlijk wel het vervolg weten.
door Kathy van Donselaat op 24-01-2022
Heb het boek voor mijn zoon gekocht. Hij is er erg blij mee. Woont op het Werkeiland..
door Gerard op 24-01-2022
Mooi informatief boek zeker voor inwoners Lelystad en vooral voor mensen die op het werkeiland wonen/ gewoond hebben.
door Maarten op 26-01-2022
Een prettig leesbaar boek, geeft een goed beeld van de periode van de tijd en het ontstaan van werkeiland. Boek is met zorg gemaakt en geschreven, leuk om te lezen!
door ed voigt op 26-01-2022
Uitstekend boek. Goede documentatie en fotomateriaal.
door Marry de Vries ter Steeg op 27-01-2022
Ik vond het een mooi boek ,heel erkenbaar ik heb er 52jaar gewoond.
door Antoinette op 30-01-2022
Uitstekend boek. Zelf woon ik in Lelystad Haven West en ben blij met deze informatie over het werkeiland. Eén van onze pioniers, een 94 jaar oude dame vond het jammer dat er niets over de Houtribdijk was gedocumenteerd. Maar mevr. Boltje heeft toch wel met dit boek herinneringen kunnen ophalen. Eén groot minpunt van Lelystad Haven is dat de pioniers hier geen winkelcentrum hebben. Gemeente Lelystad moet zich schamen.
door Klaas Wijma op 31-01-2022
Mooi boek en de moeite waard als je geïnteresseerd bent hoe het huidige Lelystad is ontstaan. Een must voor iedere inwoner
door Sandra op 02-02-2022
Een prima geschreven boek met interessante informatie en documentatie. En heel erg belangrijk dat de geschiedenis nu goed is vastgelegd, mede op basis van getuigenissen van de eerste bewoners die het nu nog konden vertellen. En het blijkt dus heel goed te zijn als er iemand nieuw komt wonen en meteen het voortouw neemt. Eigenlijk had je zo'n initiatief van de gemeente mogen verwachten. Nu nog de overige problemen voor het unieke Werkeiland oplossen.
door Sietske Kramer-Flobbe op 02-02-2022
Met aandacht heb ik het boek gelezen en ik zie het als waardevolle aanvulling van de documenten die er al zijn. Zelf ben ik geboren op het Werkeiland. De info die daarover in het boek staat klopt niet helemaal, maar dat is detail. Er staat heel veel informatie in, met herhaling van jaartallen en dat maakt wel duidelijk dat de geschiedenis van Lelystad niet zomaar weggepoetst moet worden. Dat verheldert het boek ook. Ik ben benieuwd naar de plannen voor het Werkeiland; een uniek stukje grond in Nederland!
door Rien de Kloet op 03-02-2022
Leuk boekje. Ik had ook al de geschiedenis van het werkeiland gelezen en daar werd ruim uit geput. Nu ook gekeken naar de toekomst. Ik ben benieuwd.
door Lex van Rootselaar op 10-02-2022
Gedegen boek (met veel citaten van oud-inwoners) dat byzondere geschiedenis van dit stukje Flevogeschiedenis. Ik herkende veel van de beschrijvingen uit mijn tijd als stagiaire bij de RIJP. Samen met de (vele) foto's en kaartjes kreeg ik een goed beeld van het leven op dat werkeiland. Bedankt Ton en vele geïnterviewden
door Carol-Peter Gouw op 06-09-2022
Heel lezenswaardig boek! Ik ben zelf op het werkeiland geboren (7-1-1961) naast het tankstation (goeie foto) waar mijn vader de 1e pomphouder was. Blz. 95 staat zijn naam verkeerd : Bob Gouw ,niet met au. Mijn ouders zijn vroeg overleden en ik heb dankzij dit boek weer veel informatie. Mijn moeder ( Fenneken) staat op de foto op blz.65 bij toneelvereniging Isolemento. Dank je Ton voor dit mooie boek!