Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Pelgrim Kamanita

Auteur

Marianne Smit-Weber

Uitvoering
Hardcover
Genre
Romans
Prijs
26 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Vijf tot tien werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De pelgrim Kamanita hoopt over vier weken aan de voeten van de Boeddha te zitten. Onderweg brengt hij de nacht door met een onbekende monnik. Deze monnik is de Boeddha, maar Kamanita herkent hem niet; er was nog geen Facebook in die tijd. Kamanita vertelt zijn levensverhaal gedurende de nacht en legt uit waarom hij pelgrim is geworden. De monnik vraagt of Kamanita alvast de wijsheid van de Boeddha wil horen. Als Kamanita Boeddha’s leer krijgt uitgelegd, twijfelt hij aan de betrouwbaarheid ervan en vraagt zich af of deze monnik het goed begrepen heeft.
De volgende morgen bedankt hij de onbekende monnik voor het gesprek en vertrekt. Zijn weg zal hem uiteindelijk voeren naar het uiterste en intiemste van het bestaan en er voorbij...

Over de auteur

Ondanks de Nobelprijs voor Literatuur werd deze roman van Karl Gjellerup in 1917 door de critici bestempeld als ‘de vreemdste roman ooit in het Deens geschreven’. Marianne Smit-Weber (1949) las dit boek in het Nederlands in 1973 en vond het destijds ‘de mooiste roman ooit’. Jaren later las zij het weer en werd opnieuw getroffen door de tijdloze schoonheid van dit verhaal en zij besloot het opnieuw te vertellen in modern Nederlands. Zij had inmiddels een rijke ervaring in het vertellen van oude, vooral Indiase, verhalen, omdat zij 20 jaar Indiase dansles heeft gegeven op een spirituele basisschool in Amsterdam. Zij is opgeleid als onderwijzeres en heeft veel belangstelling voor filosofie en kunst. Vooral het opnieuw verwoorden van tijdloze wijsheid heeft haar hart gestolen en daar gaf deze roman ruimschoots de gelegenheid voor.

Productinformatie

ISBN
9789464502763 / 978-94-645-0276-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
28-01-2022
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Hardcover
Pagina's
206
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

“Nu zie ik het duidelijker,” zei Kamanita.
Het was nu voor Vasitthi alsof de Boeddhagedaante tot haar sprak:
“Zo je bent dus gekomen. Ben je klaar met je overdenking van de opgave?”
Zoals men zijn droombeeld antwoordt, antwoordde Vasitthi:
“Ik ben ermee klaar.”
“Goed zo! En de lange weg heeft je niet vermoeid. Je hebt nog de hulp van de Volmaakte nodig?”
“Oh nee, ik heb die niet langer nodig.”
“Goed zo! Je hebt je toevlucht tot jezelf genomen. In jezelf heb je rust gevonden, Vasitthi.”
“Mijzelf heb ik leren kennen als een reeks van wisselende gedaanten, waarin niets eeuwig is om in te rusten. En ik weet: dit ben ik niet, dit is niet van mij.”
“Goed zo! Aan de leer alleen houd jij je nog vast.”
“De leer heeft mij tot het doel geleid. Evenals iemand die met behulp van een vlot een rivier is overgestoken en het vlot achter zich laat als hij de overkant heeft bereikt en het niet langer achter zich aan sleept, zo houd ik mij niet langer vast aan de leer, ik laat de leer achter.”
“Goed zo! Omdat jij je niet langer aan iets vasthoudt en je aan niets meer hecht, zal je bestaan voortaan zijn bij mij in het rijk van vrede.”
“U heeft gezegd: ‘Bestaan’ heeft daar geen geldigheid. ‘Niet-bestaan’ heeft daar geen geldigheid. De leer, dat ‘bestaan’ noch ‘niet-bestaan’ daar geen geldigheid hebben, ook deze heeft daar geen geldigheid. Er is niets wat daar geldigheid heeft en allerminst heeft niets dat. Zo heb ik het nu begrepen.”
Toen glimlachte de Boeddhagedaante met een stralende glimlach.
“Nu begin ik ook zijn gelaatstrekken te onderscheiden. Ik herken hem onduidelijk, als een spiegelbeeld in stromend water. O, houd het vast Vasitthi!”
Vasitthi keek om zich heen in de ruimte.
De ruimte was leeg.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek