Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Scheve Maatschappij
of hoe gelijkheid door alle regeringen institutionele ongelijkheid werd sinds 1786

Auteur

Guido Cardinaels

Uitvoering
Paperback
Prijs
17 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Montesquieu had het over de "trias politica". Wel, hij vergiste zich schromelijk: de drie pijlers van een staat zijn er vier: onderwijs, gezondheid, justitie en geld. Ik weet wel dat die beroemde zich geen zorgen hoefde te maken om geld en hij genoot bovendien van een uitzonderlijke academische opvoeding. Zijn kennisgebied beperkte zich tot het recht en de (sociologische) structuur van zijn toenmalige maatschappij waarin hij een bevoorrechte plaats bekleedde. En dus vond hij de "scheiding der machten" uit, een soort van gemakshalve en formeel axioma, waarop sinds eeuwen grondwetten en dus de politiek is gebaseerd. Op formaliteit dus en niet op echte inhoud. Is er in werkelijkheid scheiding? Of is dit zo beroemde axioma niet meer dan een voorwendsel voor elke machthebber? In dit werk wordt aangetoond dat onderwijs, gezondheidszorg, justitie en geld de maatschappij stutten of structureren. Onderwijs is daarbij het fundament voor sociale verbetering. De scheiding der machten is voor het algemeen welzijn zoals voetbal: een belangrijke bijkomstigheid, vooral goed voor blabla in de media wanneer alles misloopt.

Over de auteur

Guido M.M. Cardinaels (°1948-†2038) is, in actuele termen, een bachelor WBL, wijsbegeerte en letteren, (UFSIA, Antwerpen 1968), doctor in de rechten en in Europees Economisch recht (KUL 1971) en Master BA (Vlerick - RUG; Gent 1973). Daarna was hij werknemer, kaderlid, accountant, bestuurder, adviseur, CEO van twee multinationals, zelfstandig ondernemer, klokkenluider en tenslotte ambtenaar in overheidsdienst. Gepensioneerd sinds 2015.

Productinformatie

ISBN
9789464503210 / 978-94-645-0321-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
18-02-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
82
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Dit boek is een zoektocht naar het waarom. Waarom blijven beleidsmakers fundamenteel gebrekkige maatregelen nemen? Waarom slagen ze er zelden in de alom geprezen “rechten van de mens” en het “algemeen welzijn” te bevorderen, laat staan te realiseren? Van succes wordt gezegd dat het vele vaders heeft. Deze zoektocht toont aan dat miskleunen ook vele vaders en moeders kennen. Kritiek is een kapitale factor in het groeien en verbeteren, zeker in het corrigeren van wantoestanden. Eerlijke kritiek dient daarom ook alternatieven of mogelijke oplossingen aan te bieden. Op dat gebied doet dit werk vele pogingen. Het had met enige arrogantie ook “Kritiek van het algemeen Welzijn” kunnen heten.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek