Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De gevreesde oproep
Mijn militaire dienstplicht in 1961-1963

Auteur

Huib Wiskerke

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
22 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Huib wordt opgeroepen als militaire dienstplichtige voor de lichting 61-6. Het doorkruist zijn plan om aan zijn schriftelijke studie voorrang te geven om in de burgermaatschappij carrière te maken. Hij moet accepteren dat de dienstplicht geen ruimte biedt voor inspraak en weigering betekent straf. Het is de tijd van de Koude Oorlog en Rusland is onze nieuwe vijand waartegen we ons moeten wapenen. De dreiging om uitgezonden te worden naar de grens van het IJzeren Gordijn of naar Nieuw-Guinea hangt boven zijn hoofd. Hij wordt ingedeeld bij de Genie en maakt er het beste van. Het thuisfront houdt hem mentaal op de been. Hij krijgt een opleiding als mijnenspecialist en begint het interessant te vinden. Orde en discipline is een noodzaak.

Over de auteur

Huib Wiskerke is geboren in 1942 in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Hij groeide op in een gezin met vader, moeder, een jongere broer en een oudere zus. Hij groeide op met de verhalen over de oorlog en het begrip dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Met een gezonde mate van tegenzin moest hij gehoor geven aan wat de koningin van hem verlangde, namelijk het land helpen verdedigen tegen de denkbeeldige vijand, de Russen. Hij heeft een werkzaam leven achter de rug en uiteindelijk heeft hij het gebracht tot een respectabele baan in overheidsdienst. Het schrijven van een boek over de periode militaire dienst is ontstaan in het besef dat het voor de kinderen en kleinkinderen interessant zou kunnen zijn om wat geschiedenis van hem aan het papier toe te vertrouwen. Hij heeft ervaren dat vooral in minder prettige omstandigheden de liefde van zijn vriendin en de kameraadschap onder lotgenoten onmisbaar zijn.

Productinformatie

ISBN
9789464505436 / 978-94-645-0543-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
05-05-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
242
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Een kamer met zestien bedden, twee aan twee op elkaar gestapeld. Je mag zelf het bed kiezen waar je wilt liggen. Het wordt hoe dan ook een stalen ledikant met een springveer. Op het bed ligt een blauwwit gestreepte tijk. Geen van de zestien bedden is opgemaakt. De instructie die volgt, is dat de blauwwit gestreepte beddentijk die op de springveer ligt, gevuld moet worden met stro. Voordat we daaraan kunnen beginnen, moeten we ons eerst omkleden in gevechtstenue met hoge schoenen. Daarna moeten we naar een hok waar grote balen stro liggen. De aanbeveling is dat de beddentijk zo vol mogelijk moet worden gepropt, waardoor een grote ronde drol ontstaat. Ik vraag mij af hoe ik in godsnaam hierop een hele nacht kan blijven liggen zonder er af te kukelen. Bovenal vraag ik mezelf in deze situatie voortdurend af: “Wat doe ik hier eigenlijk? Is dit de verloren tijd waarover wel eens gesproken wordt?”

We lopen constant in de rij op onze beurt te wachten op kleding, die te krijgen is in drie maten: groot, klein en middel. Een enkele keer komt het voor dat iemand bij de keuring niet is geselecteerd, omdat hij te klein of te groot is. Dit wordt eenvoudig opgelost door hem rechtstreeks naar huis terug te sturen. Hij gaat met bijzonder verlof in afwachting van zijn afkeuring.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Matthijs Glastra op 06-09-2022
Een levendig en persoonlijk relaas over de haat-liefde verhouding van de (toen nog jonge 😊) schrijver met de militaire dienstplicht. Vele bijzondere gebeurtenissen uit onze Nederlandse geschiedenis - zoals de Koude Oorlog en het IJzeren Gordijn, Nieuw Guinea, de barre Elfstedentocht van 1963 en het overlijden van koningin Wilhelmina- komen in dit boek tot leven. Gelukkig zijn er in de zware diensttijd de weekenden met verlof naar huis, naar zijn vriendin. De liefde voor haar maakt het boek ook tot een dankbaar (postuum) eerbetoon aan haar trouw en liefde. Mooi om dit persoonlijk verhaal tegen deze maatschappelijke achtergrond te lezen.