Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Wereld van Jantje van Velp
Dorpsicoon 1916-2001

Auteur

Renie Hesseling

Uitvoering
Paperback
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Jan Lamberts (1916 - 2001) groeit na de Tweede Wereldoorlog uit tot Jantje van Velp, een dorpsicoon. De kindervriend is populair onder de Velpenaren: voor de kinderen bouwt hij een zwembad, organiseert Oranjefeesten en is letterlijk en figuurlijk een Sinterklaas. De oud papier- en voddenhandelaar verwerft met stunts en optredens landelijke bekendheid. Een tijdlang is hij een nagel aan de doodskist van burgemeester Drost. Wordt hij verguisd of beroemd? Dit boek is meer dan een biografie. Het laat, vanaf het begin van de twintigste eeuw, zien hoe de mensen aan de ‘verkeerde kant’ van de spoorlijn, woonden, leefden, hun Vellups spraken en arbeidden. Een levendig beeld van de werkende mens uit Velp-Zuid.

Over de auteur

Renie Hesseling (1951) groeide op in Velp (G). Hij studeerde sociaaleconomische geschiedenis en maatschappijleer aan de Radboud Universiteit en werkte in het beroepsonderwijs. Hij was medeauteur van lesboeken voor maatschappijleer en aangesloten bij een landelijk schrijverscollectief. Zijn doel is toegankelijke geschiedschrijving met als raakvlakken opvoeding, cultuur en sociale geschiedenis Eerder verschenen o.a. Babyboomers. Hun roomse vorming, De (m)ulo. Onderwijswereld en jeugdcultuur, en een cultuurgeschiedenis over de tennissport: LOVE. Uit liefde voor tennis.

Productinformatie

ISBN
9789464505771 / 978-94-645-0577-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
27-05-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
198
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Doodskoppen en een zwaard
De gemeente heeft Jans vorige locatie aan de Waterstraat ontruimd. Om zijn bedrijf te kunnen exploiteren is de lorreman in 1958, zonder de vereiste bouw- en Hinderwetvergunning, alvast begonnen met het optrekken van een noodloods. De definitieve bouwplannen worden keer op keer afgewezen en nu staat Jans bestaan, de zorg voor zijn vijf kinderen, de zesde is opkomst, op zijn kop. Kan hij zijn bedrijf, zijn ziel en zaligheid wel voortzetten? Mensen kunnen in zo’n existentieel bedreigende situatie op drie manieren reageren: flight, freeze of fight. Flight, het gevaar de rug toekeren, ervan weglopen. Freeze, je ‘bevriest’ en kan niets meer bedenken of doen. Fight: je verzetten, knokken dus. Kennen we lompenhandelaar al voldoende om te weten wat zijn reactie zal zijn? De Arnhemsche Courant neemt het alvast het voor de familieman op ‘want uit de warwinkel van verordeningen en bepalingen, daar kon je als eenvoudig burger niet uitkomen.’ Jan ‘bevriest’ niet, maar knokt ervoor. Hij neemt hoog op het dak van zijn loods plaats en is vastbesloten de afbraak te voorkomen. De Gelderlander laat weten hoe Jan als een middeleeuwse ridder, zwaaiend met een zwaard, zijn vrijheid verdedigt. Jan memoreert het gebeuren ook:

“’Daar kwamen ze aan, vier agenten en gemeentelui in hun nette pakkies die als getuigen moesten optreden als het mocht gaan spoken. Ik had al een groot laken gespannen met doodskoppen erop en ‘Niet weg. Liever dood’. Tegen mijn zoon had ik gezegd: Als ik het sein geef, dan steek jij het pakhuus in de fik. Zelf stond ik bovenop het dak met een sabel en dikke champagneflessen. Een had ik er al naar beneden gegooid. Tegelijkertijd kwamen mijn jongste kinderen beneden in de straat voorbij. Die riepen ‘Pa, we gaan naar school hoor.’

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Babyboomers Hun roomse vorming (1945-1970) - Casestudy Velp

Renie Hesseling

Babyboomers verhaalt over een verloren landschap. Het boek reconstrueert met fraaie anekdotes de geloofsopvoeding tussen 1945 – 1970 binnen de Roomse Familie. Het blijft niet steken bij nostalgische herinneringen over de katholieke (huishoud)school, Okki en Taptoe of de schoolmis. Dit boek legt een leerplan bloot van de gouden driehoek: kerk, gezin en onderwijs. De uitgekiende socialisatietechnieken leerden deze roomse cultuur aan en slepen de kennis in. Toch verdampte het geloof. De beatmis werd het sluitstuk en het symbool van de opvoeding van de babyboomers. Met de vele unieke foto’s uit de Velpse parochie is de publicatie een feest voor het oog.

22,50
Voorkant cover

De (m)ulo: Onderwijswereld en jeugdcultuur (1955 - 1970)

Renie Hesseling

Het boek De (m)ulo: onderwijswereld en jeugdcultuur brengt de lezer terug naar het fenomeen van de (m)ulo opleiding in Nederland. De ‘hogeschool’ voor de middenklasse en de gewone man. Het boek beschrijft de laatste vijftien jaren van een unieke schoolsoort. We volgen de laatste (m)ulogeneraties, van de doorverwijzing door hun hoofdmeesters in de zesde klas, tot het examen en hun carrières. We maken kennis met de leefwereld van de leerlingen, met hun denken, uiterlijk en omgang in de turbulente jaren zestig. Het boek vertelt levendig over de organisatie van dit schooltype en de vaak bovengemiddelde succesvolle carrières van hele generaties ónbekende Nederlanders. De auteur, zelf een oud-(m)ulogediende, beschrijft deze wereld van binnenuit. Vijftig jaar geleden, in 1968, werd de (m)ulo opgevolgd door de mavo. Een goed moment om terug te blikken op de betekenis van deze onderwijsvorm.

21,50