Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Plak & Zak
leven en liefde met een stoma

Auteur

Wichert van Dijk

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

In dit boek laat elk hoofdstuk zich onafhankelijk lezen. Alle hoofdstukken samen vormen een doorlopend verhaal. Het zijn beschrijvingen van scharniermomenten uit het leven van de auteur. Het leven als zieke puber met de chronische darmaandoening colitus ulcerosa viel niet mee. Het is lastig om je vrij te voelen als je steeds ziek of moe bent. De aanleg van de stoma bepaalde daarna de studietijd. Bij verliefdheden, tijdens het werkzame leven en in relaties was de stoma altijd en onverbiddelijk aanwezig. De terugblik op gebeurtenissen laat een ongewone levensloop zien. In sobere taal lees je ervaringen, onvrede, (on)lustgevoelens, maar ook over het zoeken naar liefde en erkenning. Door zijn levensverhaal op te schrijven kreeg de auteur pas na zijn arbeidzame leven enig grip op zijn bestaan. Woorden kunnen alles lichter maken. De cartoonist Stefan Verweij zei ooit: "Het kan geen kwaad om alles van u af te schrijven. Alleen nooit uitgeven!" Wichert van Dijk doet dat toch. Met dit boek levert hij een unieke bijdrage aan erkenning van stomadragers. Voor stomadragers en hun partners, jong en oud, zullen levensmomenten en -vragen in het verhaal herkenbaar zijn. Het boek geeft een glimlach en een frons.

Over de auteur

Wichert van Dijk (1955) werd geboren in een 'rechts-van-het-midden' protestants agrarisch milieu. Hij bracht zijn jeugd door in de Noordoostpolder. Hij vertrok uit de polder toen hij achttien was en studeerde Nederlands en Engels aan de Lerarenopleiding in Leeuwarden. Later volgde hij in Zwolle een opleiding theologie. Hij was docent Nederlands, communicatieve vaardigheden en levensbeschouwelijke en persoonlijke vorming. Ook werkte hij als trainer bij een opleidingscentrum voor voedingsmiddelen- en milieutechnologie te Ede. Hij sloot zijn arbeidzaam leven af als directeur bij Monumentenwacht Utrecht, een organisatie die aandacht en zorg vraagt voor behoud en beheer van monumentale gebouwen. Wichert van Dijk kreeg op veertien jaar de diagnose colitus ulcerosa en dat leidde uiteindelijk tot een stoma. Hij is een stomadrager sinds 1975.

Productinformatie

ISBN
9789464508260 / 978-94-645-0826-0
Uitgeverij
BoekXpress
Verschijning
13-10-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
308
Formaat
13,5 x 21 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Ik ben blij dat vrouwen mij nooit vanwege mijn stoma in hun bed geweigerd hebben. Toch dient de vraag zich van tijd tot tijd bij mij aan: ben ik op mijn leeftijd nog wel aantrekkelijk met mijn stoma, een haperende erectie en als klap op de vuurpijl vaak dat halfslachtige orgasme? Dat laatste is overigens ook een gevolg van ouder worden. Dat hoor ik ook wel van diverse mannen om mij heen en die kampen heus niet allemaal met erectie- of prostaatproblemen.

Bij verliefdheid is er natuurlijk altijd de nieuwsgierigheid naar het onbekende lichaam. Het fysiek en erotisch verlangen overweldigt je. Daar heb ik, wellicht vanwege mijn stoma, bijna nooit aan toegegeven. Het gaat mij in een relatie eerder om het in stand houden van het verlangen en om groei, het ontwikkelen van een door twee mensen samen gewilde intieme nabijheid. Het eerste hunkeren leidt tot bijzondere belevingen, waarin een nieuw vervolg al ligt besloten. Soms moet je aan dat verlangen kunnen toegeven.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Gerard Kooistra op 02-11-2022
Wat is dit een prachtig boek: mooie korte zinnen, nergens sentimenteel of klagerig. Vaak komisch en met pijnlijke details over het dragen van een stoma. Ik moest lachen om de korte afsluitende zinnen van een hoofdstuk en bij het laatste hoofdstuk kwam een traan op. Het begin van het boek zit vol levenslust, terwijl tegen het einde de vermoeidheid en twijfel meer doorklinkt.


door Johannes Visser op 18-04-2024
Levensbeschrijving zit soms beschrijving stoma in de weg.