Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Wuivende Halmen
Die laatste zomer

Auteur

Fons Dehouwer

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

‘Wuivende halmen’ is een streekroman waarvan het verhaal zich afspeelt in de Kempische gemeenten Beerse en Vosselaar, omstreeks het midden van de twintigste eeuw. Het boek beschrijft de jeugdperikelen van twee bengels, Suskewiet en zijn vriend Charel. Suske is een bijzonder intelligent kereltje, Charel echter, die is wat eenvoudig van geest.
Hun grappige belevenissen en hun deugnietenstreken wekken vaak de slappe lach op. Toch weet ik zeker dat menigeen bij het lezen van dit boek af en toe ook wel een traan zal wegpinken. De kinderlijke denkwijze van Suske en Charel herinneren ons aan onze eigen kindertijd.
De bekende volksfiguren uit Beerse en Vosselaar, die ik sporadisch vernoem, spelen geen belangrijke rol, maar geven wel kleur aan het hele verhaal.
Zo zijn daar Sooi Leys, Lewis van Pollekes, Ketjenboer, Koob Steek, Karel den boswachter, Marieke en Lowieke Verschueren, Kloon Nagels, Fien Schilder, Scheel Jeanne, Felix de kruidenier, Moeder Diels, Mie Broos, Sus Wens en Weutske de gazettenman.
Als de twee vrienden Suske en Charel, door de normale gang van het leven en door de weg naar volwassenheid elkaar uit het oog verliezen, gaat voor Charel alles fout. De relatie met zijn ouders en zijn omgeving, niets heeft voor hem nog zin.
Als bovendien grootmoeder Traske komt te overlijden, kan hij het leven niet meer aan. Traske was de enige bij wie Charel wat geborgenheid voelde.
Het einde is voor hem een vlucht uit het leven. Helemaal overmand door verdriet, verkiest hij uiteindelijk voor een wanhoopsdaad.

Over de auteur

Fons Dehouwer is geboren te Beerse in 1947, als jongste in een gezin met acht kinderen. Zijn vader was boswachter en zijn moeder huisvrouw. De Antwerpse Kempen met zijn vele bossen en boerderijen waren zijn thuis. De meeste van zijn romans spelen zich dan ook af in en rond de gemeenten Beerse en Vosselaar, waar Fons een zeer gelukkige jeugd kende. Al op erg jonge leeftijd had hij het bijzondere talent, zijn gedachten te kunnen omzetten in proza en poëzie. Vanaf zijn tiende jaar schreef hij reeds zijn eerste aforismen en cursiefjes.

Productinformatie

ISBN
9789464681253 / 978-94-646-8125-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
07-10-2022
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
134
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

‘t Was bij het begin van het nieuwe schooljaar op de eerste vrijdag van de maand oktober. Voor Charel was dit de eerste keer dat hij zijn zonden moest biechten tegen de eerwaarde heer directeur.

Charel kreeg het geweldig op zijn heupen. Hij was van heel zijn leven nog nooit bij iemand anders te biechten gegaan dan bij de oude vertrouwde mijnheer pastoor Mensaert.

Per slot van rekening is biechten toch iets heel intiems waar je je ziel zo maar helemaal blootgeeft, en al bekijkt de priester je slechts van achter een schuifraampje met gaatjes, toch kan hij iedereen nog duidelijk herkennen. Charel was als eerste aan de beurt en stapte erg zenuwachtig de biechtstoel in.

Toen de eerwaarde heer directeur het schuifraampje opende stotterde Charel zijn zonden eruit. “Ik heb ge… ge… gelogen, on… onge… ongehoorzaam geweest, gevl…. vloekt en vuile manieren gedaan. Dat laatste klonk meer als een binnensmonds gemompel, maar ondanks dat, had mijnheer de directeur toch alles duidelijk verstaan wat Charel net zegde.

“WAT ZEGT GE DAAR !!! HEBT GIJ VUILE MANIEREN GEDAAN ??? VOOR ZO’N GROTE BENGEL ALS GIJ !!! GE MOEST U SCHAMEN…” De stem van de directeur galmde doorheen heel de kapel.

Charel kromp ineen van verlegenheid en schrik. Hij was verontwaardigd door de reactie van de directeur. Iedereen die in de kapel zat had de biechtvader horen roepen tegen hem.

Wat zouden die andere leerlingen nu wel van hem denken?

Toen Charel uit de biechtstoel stapte, keek hij naar een heel stel grinnikende en lachende gezichten van bengels die daar op de banken eveneens hun beurt zaten af te wachtten om te gaan biechten.

Waarschijnlijk heeft vanaf toen niemand van al die bengels ooit nog vuile manieren durven biechten tegen de eerwaarde heer directeur.

Charel had vroeger, bij pastoor Mensaert, nog nooit zoveel weesgegroetjes en onzevaders als penitentie moeten bidden voor zijn zonden, als toen die ene keer bij de eerwaarde heer directeur van de vakschool.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek