Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Wat geloven wij? Wat geloof ik? Wie is Jezus voor ons?
Op zoek naar de joodse Jezus

Auteur

Gerard Westendorp

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Voor velen is de kerk niet geloofwaardig en inspirerend. Ze vinden buiten de kerken veel goeds, geloof en liefde, maar ook ellende, heerszucht en machtsuitoefening. Bonhoeffer voorzag de dag dat mensen zo Gods Woord zouden spreken dat de wereld er onder verandert en zich vernieuwt in een nieuwe taal, bevrijdend en verlossend als de taal van Jezus; een taal van een nieuwe rechtvaardigheid en waarheid, een taal van vrede tussen God en de mensen en de nabijheid van zijn Rijk. Ik constateer bij een aantal exegeten en theologen dat zij een nieuwe taal hanteren, verfrissend, bevrijdend en verlossend, een andere dan de kerk al achttienhonderd jaar doet in haar verkondiging van een ontjoodste en gehelleniseerde Jezus. Ik wil hen graag aan het woord laten komen.

Over de auteur

Gerard Westendorp, 9 juli 1939, karmeliet, heeft na zijn studie filosofie in Dordrecht en theologie in Rome van 1967-1971 godsdienstwetenschappen gestudeerd in Nijmegen, was van 1971-1980 parochiepastor in Amstelveen, van 1980-1989 ziekenhuispastor in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, van 1989-1999 in het Academisch Ziekenhuis V.U. Amsterdam, en van 2001-2014 vormingsverantwoordelijke in Boxmeer. Hij woont nu in Zenderen.

Productinformatie

ISBN
9789464681963 / 978-94-646-8196-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
28-10-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
196
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Uit het manuscript p.36-37 Mc 11, 1-10 Intocht in Jerusalem: Twee lastdieren vinden elkaar. Beiden zijn gekomen om te dienen. Daarom stond er een ezel aan de krib van de Heer. De ezel kent zijn Meester. 'De ezel, zegt de profeet Jesaja, kent de krib van zijn Heer, maar mijn volk heeft geen begrip.' (Jesaja 1, 2-3). De ezel weet het voer des levens te vinden, in de kribbe. Hij staat vast klaar, zoals hij de eeuwen door heeft klaar gestaan om het voer te dragen van de armen. Hele oogsten, waterzakken, bakstenen, huisraad, vruchten, mensen draagt hij. Al 6000 jaar lang torst de ezel de rijkdom van de mensheid in ruil voor wat gras en distels. Geen dier is als hij de drager van de economie, van het levensonderhoud geweest, en hij is het nog voor miljoenen gezinnen. Zijn voorzichtige hoeven dragen, meer dan die van een paard dat kunnen, grote lasten langs diepe afgronden. Nederig, met een eindeloos geduld trekt hij verder. Maar 6000-jaar-lasten-dragen heeft geen dankbare herinnering nagelaten. Je hoort het als je het zegt: ezel! Het is een dom beest: je geeft bijna niets, hij geeft bijna alles. Wonderlijk hoe precies de Bijbel, evenals dichters en kunstenaars zoals Goethe, Buning, Bresson, Ida Gerhardt, Vasalis, Reve, Carmiggelt het beest, wiens naam een scheldwoord is, de eerste plaats geven. De ezel stond reeds bij de krib, de voerbak, waarin de Heer lag. De ezel en de Heer hebben elkaar gevonden, beiden zijn gekomen om te dienen. De ezel draagt het brood om van te leven. De ezel draagt ook de Heer zelf, het brood des levens bij uitstek. Daar komt Hij, de koning op een ezel. De ene ezel zoekt de andere. Geen heerszucht, geen grootdoenerij. Beiden gekomen om te dienen. Beiden dragen het dagelijkse brood om van te leven.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek