Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Makelaar in Schaduwzaken
Is schaduw bedreigend en irrationeel of juist creatief en inspirerend?

Auteur

Jan Roosen

Uitvoering
Paperback
Prijs
22 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Volgens de beroemde Zwitserse psychiater Jung kleeft de schaduw van elke mens aan je zoals je schaduw in de stralen van de zon. Je kunt tegen je schaduw schoppen of wat dies meer zij, maar je raakt je schaduw nooit kwijt. Hij poneert dat onze schaduw vaak bedreigend en irrationeel is, maar ook associeert hij schaduw met creativiteit. Volgens Jung is inspiratie altijd het werk van schaduw en hij stelt dat een leven zonder schaduw saai en oppervlakkig is. Hoog tijd dus om op zoek te gaan naar het veelkoppige fenomeen schaduw.

Over de auteur

Jan Roosen (1951) woont samen met zijn vrouw in Amsterdam. Na de afgeronde hbo-studie bedrijfseconomie werkte hij eerst tien jaar in het bedrijfsleven.Na de op latere leeftijd afgeronde academische studies economie en rechten werkte hij tot zijn pensioen als docent algemene economie, rechtseconomie en Europees recht aan de Hogeschool van Amsterdam. Hoewel zijn verhalen meestal autobiografisch van opzet zijn, lopen feiten en fictie soms in elkaar over, omdat hij de werkelijkheid uitvergroot, een kwartslag draait of zelfs op zijn kop zet in de traditie van zijn grote voorbeelden Edgar Allan Poe en Belcampo. Eerder verschenen bij Boekscout zijn verhalenbundels Op een dood spoor (2021) en In de ban van hebzucht (2022).

Productinformatie

ISBN
9789464682434 / 978-94-646-8243-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
25-11-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
252
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

De oude Bob had vandaag weer een slechte dag terwijl het zonnetje nog zo zijn best deed hem een beetje op te vrolijken. Hij zat mokkend te turen naar zijn eigen schaduw en constateerde dat die van hem de langste was. Logisch ook, want hij was veel langer dan zijn twee vrienden Ben en Barry, met wie hij op een bankje zat recht tegenover de dorpspomp.
'Willen jullie even met mij mee kijken, want ik denk dat als ik over mijn gezondheid zit te klagen, mijn schaduw al die klachten opzuigt en dan steeds langer en ook breder wordt.'
Zuchtend gaven zijn vrienden gehoor aan zijn verzoek.
Even later staarden zij ongelovig naar de schaduw van hun vriend, die bijna twee maal zo lang geworden was. 'Zien jullie nu wel?' riep Bob triomfantelijk uit. 'Maar let nu op,' zei hij het inmiddels bijna uitschreeuwend. Hij stond op en haalde een schaartje uit zijn binnenzak. Met veel gevoel voor theater knipte hij zijn twee maal zo lang geworden schaduw resoluut af. Als een jonge god danste hij vervolgens rond de dorpspomp, zijn vrienden in verbijstering achterlatend.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Op een dood spoor

Jan Roosen

Een bijna zeventigjarige man kijkt terug op zijn eigenaardige loopbaan en aansluitende pensioentijd. De lezer wordt op vaak hilarische wijze meegezogen in zijn grillige, chaotische tocht langs een reeks werkgevers en culturele manifestaties. De personen, die hij in zijn verhalen ontmoet, zitten vreemd in elkaar of zij zijn zelf de weg kwijt. Lang niet alle verhalen zijn overigens hilarisch te noemen. Op indringende wijze komen zijn fascinaties voor thema’s als de dood, het hiernamaals, demonen en begraafplaatsen in een soms surrealistische setting voorbij. Hoewel de verhalen autobiografisch van opzet zijn, lopen feiten en fictie soms in elkaar over, omdat hij de werkelijkheid uitvergroot, een kwartslag draait of zelfs op zijn kop zet in de traditie van zijn grote voorbeelden Belcampo en Edgar Allan Poe.

22,99
Voorkant cover

In de ban van hebzucht

Jan Roosen

In deze verhalenbundel worden de diverse gedaanten van hebzucht op een humoristische en soms ook confronterende wijze aan de kaak gesteld. De lezer zal hierin wellicht iets van zijn eigen zielenroerselen herkennen en zich afvragen of hij niet net zo in elkaar zit. De kernvraag luidt dan ook in hoeverre iemand bereid is zijn morele principes op te offeren voor macht, rijkdom en aanzien. Is hebzucht dan niet simpelweg het hedendaagse equivalent van de dans om het Gouden Kalf uit het Oude Testament? Maar wat is er eigenlijk mis mee om eruit te halen wat erin zit? Natuurlijk gaat er dan wel eens iets mis, maar niemand is immers perfect. Is dat niet een hele geruststelling?
21,99