Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Boom Vaas Vis
Anders kijken opent je ogen

Auteur

Youssef Azghari

Uitvoering
Hardcover
Reviews
5,0 / 5 (6 reviews )
Prijs
23 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Vijf tot tien werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Dit filosofische verhaal gaat over een jongen die een boom tekent. Als hij er beter naar kijkt ziet hij ook andere vormen. Door ontmoetingen met mensen die hem dierbaar zijn en mensen die hij voor het eerst ontmoet wordt hij steeds opnieuw verrast. Zij zien nog meer beelden. Zo staat hij stil bij hoe we allemaal verschillend naar de wereld om ons heen kijken.

Het verhaal nodigt uit om anders te kijken naar wat we op het eerste oog denken te zien.

De bijzondere illustraties en vormgeving door kunstenaar Bert Vredegoor dragen hieraan sterk bij.

Over de auteur

Schrijver Youssef Azghari, die als docent-onderzoeker in het hoger onderwijs werkt, heeft dagelijks te maken met verschillen in beeldvorming. Hij schreef dit verhaal om ogenschijnlijk onoverbrugbare verschillen met elkaar te verbinden en terug te voeren naar de bron.

Productinformatie

ISBN
9789464682458 / 978-94-646-8245-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
25-11-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Hardcover
Pagina's
50
Formaat
20 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Ik was zeven jaar toen ik voor het eerst een boom tekende op school. Met mijn potlood tekende ik heel nauwkeurig de vormen zoals ik ze zag. In één vloeiende lijn tekende ik een boom. Al snel zag ik er nog veel meer in. Het was een tekening die bij mij veel opriep. Als je heel goed keek naar de boom, dan zag je nog meer leven. De boom had verschillende gezichten.

Reviews (6)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Peet van Biljouw op 02-11-2023
Youssef weet met dit boek mij speels te stimuleren open te blijven kijken naar de wereld om mij heen en hierover in gesprek te gaan. Uit ervaring weet ik dat dit de mooiste en meest leerzame gesprekken oplevert. In mijn vak als multi-cultureel hulpverlener onmisbaar. Ik ga dit boek gebruiken in mijn contact met anderen om samen op gedachten en herinneringen te komen die we anders niet hadden besproken.

door Thijs Hougee op 06-10-2023
Wat een fijn boek dat je vanuit het perspectief van een (puur) kind nog eens extra bewust laat worden dat we allemaal vanuit onze eigen werkelijkheid de wereld waarnemen, op een subtiele maar niet te missen wijze. Mijn zoontje van zes kan zijn fantasie kwijt in de tekening van de ik-persoon en ziet het als een uitdaging om er telkens weer iets anders in te zien. Echt een aanrader voor jong en oud en iedereen die daar tussenin zit.
door Peer de Graaf op 09-09-2023
Wat mij betreft past 'Boom Vaas Vis" in het rijtje van 'De kleine Prins' (Antoine de Saint-Exupéry) en 'Ik ben lekker stout' (Annie M.G. Schmidt), in ieder geval in onze boekenkast!
door Peter Damen op 13-03-2023
Hartstikke leuk boekje dat aanzet tot nadenken. Het boekje begint vrij simpel met een tekening van de ik-persoon (een 7 jarig jongetje), die zowel als boom, vaas of vis gezien kan worden, zoals de titel ook aangeeft. Het jongetje is erg blij met de tekening en laat hem dan ook aan iedereen zien. Naarmate het boek vordert blijkt dat in de tekening nog veel meer gezien kan worden dan hij oorspronkelijk dacht, en iedereen daar zijn of haar eigen invulling aan geeft.

Om de vele manieren heen waarop de tekening gezien kan worden geeft Azghari ook nog van allerlei ogenschijnlijk eenvoudige filosofische beschouwingen. Wat ik dan weer erg leuk vind is hoe hij vertelt dat tijd geen vaststaand iets is maar varieert en langzamer gaat naarmate je sneller beweegt. Leuk hoe de speciale relativiteitstheorie van Einstein verwerkt is in dit speelse boekwerkje.

Uiteindelijk is het verhaal natuurlijk een filosofische beschouwing van hoe je naar alles om je heen kunt kijken, en dat je niet te snel tevreden moet zijn met hoe je naar iets kijkt. Ik heb dat zelf in mijn lijn van werk ook diverse malen meegemaakt en her- en erken dus het belang van out-of-the-box kijken en denken. Dit boekje maakt dat proces voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen, luchtig en speels inzichtelijk. Een absolute aanrader dus!
Geschreven door Nellie op 16-02-2023
Dit is een goed boek voor oudere kinderen en voor volwassenen die op een speelse manier leren kijken naar de werkelijkheid door verschillende brillen.
Eindelijk eens een ander geluid in tijden van zwart-wit denken.
door Raquel op 09-02-2023
Mooi verhaal dat prachtig geïllustreerd en vormgegeven is.