Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Opgejut

Auteur

Maartje Pierhagen

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Echtpaar Victor en Babbett Evenblij combineren grillige gastronomische dromen met ultra ambitieus personeel. Een giftige combinatie die hun restaurant De Wezenputten op een afgelegen plek op Texel Michelin sterren oplevert tegen een extreem hoge prijs.
Nadat strandjutter Sjef een lugubere vondst doet bij paal 29 weet iedereen op het eiland het zeker: niets is wat het lijkt daar op de Wezenputten.

Enne Koens, schrijfster, winnaar bronzen griffel: "Wat een spannend eiland verhaal! Maartje schreef het op uit monde van dieren en mensen. Haar verhaal meandert over Texel, op weg naar een afschuwelijk slot.”

Over de auteur

Schrijver Maartje Pierhagen, van jongs af aan gefascineerd door het maken en vertellen van verhalen, combineert haar schrijverschap met haar werk als communicatie-adviseur. Dit is haar tweede boek en eerste thriller. Haar creatieve brein staat nooit stil en deelt ze graag met anderen.
De Cocksdorp op Texel is al tien jaar haar rustpunt in hectische tijden; daar en in de Slufter worden ideeën geboren en uitgewerkt, zo ook dit verhaal.
Eerder verschenen: Groene Koffie, het land van mijn broer - ISBN 9789402122435

Productinformatie

ISBN
9789464685213 / 978-94-646-8521-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
17-03-2023
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
144
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

-- SUZETTE, serveerster De Wezenputten –

31 jaar, ongetrouwd, helpt Sjef elke twee weken, Texelaar
‘Heerlijk,’ de zon verwarmt alles wat ze doet vanachter de grote glazen pui. Soms, zeker zo in het voorjaar als de bomen lichtgroen kleuren en de lucht vol gekwetter is, zijn de uren tussen vier en zes magisch. Dan dankt ze moederoverste op haar blote knieën dat zij hier mag werken. De rust in de eetzaal, het witte strakke damast op de tafels, de glanzende glazen en felgekleurde kandelaars van gesmolten aangespoeld plastic zorgen voor een glimlach rond haar lippen. Een glimlach die ze veel te weinig laat zien, omdat ze weet dat dit haar zwakte is. Gasten behandelen haar eindelijk hetzelfde als de serveersters, een enkeling zet nog een kinderlijke stem op als die haar een vraag stelt. Dat verandert allemaal zo weer als ze teveel glimlacht.

Het schikken van de bloemen is vandaag een toegift. Ergens in haar achterhoofd ligt iets te broeden, maar het is nog in zo’n pril stadium dat zij er geen aandacht aan schenkt. Het heeft te maken met Ralf, en iets in de kelder en dat hij schrok, dat schiet door haar hoofd, maar is ook zo weer weg. Ralf weet altijd raad, maar ze heeft hem nooit vertrouwd met zijn liefde voor mevrouw en voor die Xavier. Sjef zegt het ook steeds: “Twee mannen samen in één huis geeft alleen maar gedonder en dan is die ene ook nog een buitenlander.” Als ze kon fluiten had ze het gedaan, al was het alleen maar om dat zoemen in haar hoofd te stoppen. Zo verwarrend dit allemaal.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Frans op 07-06-2023
Binnen 2 dagen heb ik – bijna – in één ruk en met veel plezier het spannende verhaal "Opgejut" van Maartje Pierhagen gelezen. Wat heeft zij op een leuke, vlotte en prettige wijze dit mysterie ontrafeld en daarbij nog voldoende ruimte gelaten voor de lezer de verschillende 'scenes' haast voor je eigen ogen te zien afspelen en daarop voort te mijmeren. Leuk die hoofdstukken waarin zij dieren (hond, poes en zeemeeuw) het woord laat voeren en de lezer meeneemt om ook vanuit hun perspectief naar de gebeurtenissen te kijken. Overigens is die perspectief wisseling tussen de verschillende hoofdpersonen in het verhaal ook heel mooi en boeiend en levert de lezer zo een compleet beeld rondom de lugubere mysterieuze vondst bij Paal 29 op Texel. En zo verhelderend die epiloog, maar die moet je - om de spanning op te bouwen en te behouden - dus ook echt als laatste lezen, net als de laatste omkaderde tekst (artikel in de Telegraaf van 10 april 2018).
Dus pak dit boek, begin gewoon voorin met lezen van die boeiende verhaal, laat je verwonderen en meeslepen in de verschillende perspectieven. Maar schiet niet meteen naar de laatste pagina’s – en laat ook niet per ongeluk je oog daarop vallen – behalve als je kickt op spoilers.

☆ ☆ door Saskia Imbert op 29-03-2023
Maartje Pierhagen zoekt op Texel regelmatig de rust op. Dit Waddeneiland was haar inspiratiebron voor haar eerste thriller, Opgejut. De coverafbeelding, gemaakt door de auteur, roept een onheilspellende sfeer op.

De originele opbouw van het verhaal intrigeert meteen. Zowel eilandbewoners, een hond, een kat als een meeuw komen aan het woord. Ook menukaarten en krantenartikels uit de Telegraaf en Texelse Courant zijn in het verhaal verwerkt.

Maartje Pierhagen weet meteen de spanning op te roepen in het eerste hoofdstuk. In april 2018 doet strandjutter Sjef een vreemde vondst bij paal 29 en een de zilvermeeuw is getuige van een vreemd voorval. Pas op het einde van het verhaal komt de lezer te weten wat Sjef en de zilvermeeuw hebben ontdekt. De auteur duikt eerst een paar jaar terug in de tijd. Babbett en Victor hebben het vasteland ingeruild om zich op Texel te vestigen en restaurant De Wezenputten uit te baten. Zij is welbespraakt, kordaat en knap. Hij is eerder teruggetrokken, staat het liefst achter zijn kookpotten en heeft een warme persoonlijkheid. Samen hebben ze de ambitieuze droom om binnen de drie jaar twee Michelinsterren te bemachtigen. De eerste ster is snel binnen. Als een tweede ster uitblijft wordt Victor zwaar onder druk gezet door Babbett, waardoor hij er bijna de brui aan geeft. Maar er is ook iets mysterieus aan de hand met Babbett. Waarom zondert zij zich steeds meer af? Het gaat met beiden bergafwaarts, er gebeuren bizarre dingen en er worden ingrijpende beslissingen genomen.

De tijdsperiodes en personages worden goed weergegeven bij het begin van elk hoofdstuk. In mooie kleine zijverhaaltjes komt de lezer meer te weten over andere eilandbewoners. Oebele, een oudere en sympathieke tuinman, zorgt voor de groentetuin van De Wezenputten. Hij onderhoudt een mooie vriendschap met Sjef, de jutter. Later neemt Jitske de taak van haar vader Oebele over. Haar beweegredenen om terug naar Texel te verhuizen, worden fijn in Opgejut verwerkt. Dan is er ook nog Suzette, de hulp in de bediening van het restaurant, die zeer opmerkzaam en gevoelig is. En Souschef Ralf en zijn vriend Xavier zijn een beetje gefrustreerd omdat hun toekomstdroom niet schijnt te lukken. Of toch wel?

Maartje Pierhagen zorgt op tijd voor nieuwe onthullingen, zodat er steeds een lichte onderhuidse spanning voelbaar is. Hoewel er een vleugje humor aanwezig is, wordt het verhaal toch steeds grimmiger. Opgejut is een spannende psychologische roman waarbij het gevoelsleven van de personages een belangrijke rol speelt. Als het leven niet helemaal verloopt zoals verwacht en als je tegenslagen te verwerken krijgt, is het belangrijk om te blijven geloven in je eigen waarheid. Het slot bevat een heftig thema en als lezer blijf je daardoor een beetje beduusd achter.

Dit korte verhaal, 144 bladzijden, is in een paar uurtjes uit te lezen. Het is wel spijtig dat er kleine taalfoutjes over het hoofd zijn gezien. Maar de originele opbouw en vlotte schrijfstijl maken er zeker een fijn geheel van!