Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Uit de schaduw van The Godfather
100 vergeten topfilms uit de jaren zeventig

Auteur

Cisse Wyn

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie past door brievenbus
(Nederland en België)

Samenvatting

Meer dan elk ander decennium waren de jaren '70 een tijd van vrijheid in de filmindustrie. Dankzij het wegvallen van een hoop oubollige regels en normen zagen heel wat nieuwe genres en stijlen het levenslicht: van dystopische sciencefiction over gewelddadige women-in-prison-films tot grimmige neo-noirthrillers. Dit boek biedt een handig overzicht van alle parels - groot of klein - die in de loop der jaren zijn ondergesneeuwd onder de aandacht voor films als The Godfather, Jaws en Star Wars. Doorwinterde cinefielen herkennen vast titels als Blazing Saddles of Sorcerer, maar hebben misschien nooit van The China Syndrome gehoord. Voor wie het nu al in Keulen hoort donderen, zijn er 100 aanraders om te ontdekken.

Over de auteur

Om zijn steeds groeiende passie voor films te blijven voeden, behaalde Cisse Wyn een master in de filmstudies aan de Universiteit van Antwerpen en schrijft hij filmrecensies voor het online recensieplatform Cutting Edge. Bijgevolg worden er vanuit zijn omgeving regelmatig vragen als 'Wat vond je van deze film?' of 'Kan je me iets aanraden?' op hem afgevuurd. Nadat een van zijn vrienden hem op een dag vroeg wie Martin Scorsese is, wist Cisse dat hij moest ingrijpen. In Uit de schaduw van The Godfather ontdek je het antwoord, samen met alles wat je (niet) moet weten over de filmwereld in de jaren '70.

Productinformatie

ISBN
9789464685312 / 978-94-646-8531-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
10-03-2023
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
222
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Nadat hij zijn American football-carrière vroegtijdig moest staken omwille van blessures, stortte Burt Reynolds zich op het acteren. Na wat tv-werk kreeg hij de kans om auditie te doen voor een rol in Sayonara (Joshua Logan, 1957). Hij werd afgewezen, omdat hij te veel op hoofdrolspeler Marlon Brando leek. De professionele tegenslagen stapelden zich op, maar zijn natuurlijke charme en goede looks bleven wel deuren openen voor Reynolds. Talentscout Les Wassermann van Universal zei ooit over Reynolds: “I don’t care whether he can act or not. Anyone who has this effect on women deserves a break”. Uiteindelijk kwam die doorbraak er dankzij zijn rol in Deliverance (John Boorman, 1972). De megahit Smokey and the Bandit (Hal Needham, 1977) maakte van Reynolds de grootste Hollywoodster van de volgende vijf jaar. Enkele flops in de jaren ‘80 en ‘90 deden de meest iconische snor van Hollywood echter terugkeren naar televisie tot Paul Thomas Anderson hem weer oppikte voor de rol van pornoregisseur Jack Horner in Boogie Nights (1997). De film bezorgde Reynolds eerherstel bij critici én een Oscarnominatie.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Toon Fremau op 24-03-2023
Interessant om me af en toe nog eens te verdiepen in de vergeten cultuur van de filmgeschiedenis. Zeer mooi neergeschreven selectie van films. Een must-have voor iedere filmliefhebber. Voor een eerste boek van deze auteur zéér sterk geschreven. Beloftevol.