Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Oorlogsgoud op Texel
Vier vrienden, een vakantie en een spannende jacht op nazigoud

Auteur

Aad van ’t Hof

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (4 reviews )
Prijs
20 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Vier jongens uit Vlaardingen vieren hun laatste vakantie voordat ze naar de middelbare school gaan. Als de verveling dreigt toe te slaan, mogen ze op vakantie naar Texel bij de oom van één van hen. Tijdens hun verblijf op Texel leren ze de tweeling Bob en Barry kennen waar ze bevriend mee raken. Samen met hen gaan ze op zoek naar een bunker die volgens een tekening op het eiland moet zijn, maar nog niet gevonden is. Hierdoor raken ze betrokken bij de jacht op een nazischat, waarbij diefstal intrige en zelfs moord een rol zullen spelen.

Over de auteur

Aad van ’t Hof is een doorsnee persoon die een redelijk turbulent leven achter de rug heeft en nu in rustig vaarwater is. Nadat hij de lts verliet zonder einddiploma, had hij een carrière van twaalf ambachten en dertien ongelukken. Na deze periode kwam hij bij de overheid terecht. Op 47-jarige leeftijd haalde hij z’n hbo-diploma en na veertig dienstjaren verliet hij de dienst. Steeds dacht hij na over het schrijven van een boek, niet wetend hoe en waar te beginnen. Op een dag werd de figuurlijke pen op gepakt, begon hij met schrijven en lag er een manuscript.

Productinformatie

ISBN
9789464686708 / 978-94-646-8670-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
28-04-2023
Taal
Nederlands

Onderwerpen
Leeftijdsgroepen: kinderen Kinderen / tieners: fictie: misdaad en mystery

Uitvoering
Paperback
Pagina's
172
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Alle bemanningsleden van het stuk geschut en Gaunder hadden deel uitgemaakt van de 5e SS Panzerdivision Wiking, 5e pantserregiment, waar Van de Heide het bevel over had gehad. Aan het Vistula-front had het regiment zware verliezen geleden en waren Van de Heide en de eerder genoemde soldaten gewond geraakt. Nu waren Van de Heide en zijn mannen toegevoegd aan het 2e leger.
“Hoe doen onze kameraden het eigenlijk, Stuba?” vroeg Spitz. “Weet u er iets van.”
“Ik weet alleen dat ze in Hongarije aan het vechten zijn, in de buurt van Boedapest.”
“Grrrrr,” Spitz gromde en zei: “Ik had liever daar gezeten dan hier.”
“Kijk,” zei Van de Heide, wijzend in oostelijke richting. Het was een heldere nacht en je kon de hemel zien oplichten in het oosten. “Zware artillerie, het duurt niet lang meer voor ze hier zijn. Gaunder, meekomen.”
Van de Heide draaide zich om en liep weg naar zijn commandopost. Daar was het lekker warm. De houtkachel deed zijn best. Van de Heide deed zijn zware met lamswol gevoerde jas uit en zei tegen Gaunder dat hij moest gaan zitten. Van de Heide pakte twee glazen en schonk die vol met wodka. Toen ging hij ook zitten.
“Dietrich kan jij je die klus nog herinneren die wij vorig jaar gedaan hebben voor Oom Heini?” Hij doelde op de Reichsführer SS Heinrich Himmler.
“U bedoelt dat transport van Wewelsburg naar Berlijn, Stuba?”
“Dat bedoel ik ja, ik heb een plan, Dietrich,” vervolgde Van de Heide. “Dit gaat allemaal niet lang meer duren. We zijn al jaren aan het vechten voor die Oostenrijkse korporaal die nu in zijn bunker in Berlijn zit en ons allemaal aan ons lot overlaat. Alles hebben we gegeven voor die man. De Ami’s komen uit het westen en over een paar dagen zijn die rooie honden hier. We moeten ervandoor. Doe je mee?”
Gaunder keek Van de Heide verbaasd aan. “U bedoelt deserteren?”
“Nee, ik bedoel met pensioen gaan. Het is afgelopen, Gaunder, met het grote Derde Rijk en wij hebben alles gegeven.”

Reviews (4)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Loek van der Werff op 28-08-2023
Een goed en spannend verhaal, dat je zelf graag had meegemaakt. Goed geschreven, je wilt het liefst blijven lezen. Dikke tien voor de schrijver.
door Willem op 11-07-2023
Leuk geschreven boek en een spannend verhaal wat zich deels afspeelt in mijn geboortestad. Het geeft ook een beeld van die tijd. Een aanrader.
door Wim Steijger op 17-05-2023
Erg leuk boek leest makkelijk en doet mij aan de jeugd van mijzelf denken.
Voor jong en oud, top.
door Monique op 04-05-2023
Leuk boek, leest zich makkelijk en geschikt voor iedereen van jong tot oud. Aanrader!