Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Meerstemmig
In taal en in beeld

Auteur

Christina Kyra van Ramele

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Poëzie laat de mens reflecteren op zijn bestaan, op een andere manier na te denken over het leven en de verhouding tot de wereld om zich heen. Natuur en cultuur zijn altijd in beweging. Er is verwondering, er is vitaliteit. Vitaliteit is van de natuurkrachten de onverwoordbare levenskracht. De taal, de metaforen, de mythe. Kunst roept een beleving op in welke vorm dan ook. De mens speelt met ongrijpbare krachten in woord en beeld. Je hoort de wind zingen, de cello klinken, huilen en betoveren. Golven beuken tegen de rotsen en de taal probeert het te visualiseren. Chaos en georganiseerde chaos, de betekenis overstijgend. Een visueel uitdagend gedicht of kunstwerk, een symfonie in een intuïtieve vorm in taal en beeld.

Over de auteur

Christina Kyra is dichter, tekstschrijver, vocalist en kunstenaar. Ze heeft muziektheater geschreven en geregisseerd, onder andere 'À la recherche du paradis perdu' in de geest van Olivier Messiaen en 'I imagine 4'. Ze geeft met enige regelmaat voordrachten poëzie, leest gelegenheidsteksten, onder andere recentelijk in Loods 6 en in bibliotheken.

Productinformatie

ISBN
9789464686944 / 978-94-646-8694-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
05-05-2023
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
178
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

EEN ONWEZENLIJKE INTERVENTIE
Om zoiets als het onbepaalde te vieren
Ontdekte ik op mijn tocht door het ruige bos ...

EROS EN THANATOS
In wonderlijk spanningsveld
De ernst het spel van krachten
Het apollinische het dionysische
Zij beheerst haar dans in
Tegenkrachten ...

‘DANSJE MET NIETZSCHE’
Het bergpad ‘denkt’ voor mij
Leidt mij op tijd in een bocht
Steil omhoog en wel voorbij
Een scherp puntig rotsblok ...

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Leo Mesman op 12-06-2023
Zoals de titel van de bundel al suggereert, is de identiteit van Kyra (zoals de roepnaam van de auteur luidt) als beeldend kunstenaar nauw verwant aan en vervlochten met haar identiteit als dichter. Deze dubbele creativiteit in één persoon levert vaak verrassende en boeiende teksten op. Bijvoorbeeld wanneer zij dicht over haar beleving van muzikale, literaire of beeldende kunstwerken. De gedichten waarin haar eigen existentie centraal staat zijn soms grappig, soms schrijnend en aangrijpend. Tegelijkertijd is haar poëzie niet altijd even navolgbaar en invoelbaar. Hier is immers een persoon aan het woord die vanuit een heel eigen werkelijkheidsbeleving, vrijuit associërend, haar gedachten en gevoelens in dichtvormen giet. Zij wil daarbij de lezer ongetwijfeld bereiken en raken, maar lijkt er niet op uit onmiddellijk begrepen te worden. Integendeel, het voelen gaat in haar visie vaak boven het denken en analyseren. Ook zichzelf is zij vaak een raadsel, blijkt uit een aantal verzen. Deze kunstzinnig vormgegeven bundel met bijzondere gedichten en illustraties beveel ik warm aan voor wie van poëzie en kunst houdt.