Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De letters en het Woord
Karl Barth over het politieke getuigenis van de kerk

Auteur

At Polhuis

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,7 / 5 (3 reviews )
Prijs
23 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Dat geloof en politiek bij elkaar horen is niet vanzelfsprekend. Voor velen is het geloof een privézaak, die niet in het publieke domein thuishoort. Kerk en staat zijn gescheiden. De theoloog Karl Barth heeft zich in de vorige eeuw onophoudelijk juist als theoloog over politieke kwesties uitgesproken. Zo nam hij al vroeg stelling tegen Hitler. Dat was geen persoonlijke keuze. Voor Barth impliceert (christelijk) geloof een politieke keuze. In dit boek wordt uiteengezet hoe hij deze verbinding theologisch fundeert. Dat gebeurt door een analyse van zijn geschriften, waarin hij spreekt over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, het naoorlogse Duitsland, de Koude Oorlog en de atoombewapening.

Genrewinnaar
boek●goud 2024

Over de auteur

At Polhuis (1946) is emeritus predikant van de Protestantse kerk van Nederland. Als predikant werkte hij op de rand van kerk en samenleving. Naast het werk in de kerkelijke gemeente, was hij vooral actief buiten de kerk. De gerechtigheid waarover in de kerk gepreekt wordt, betekent voor hem betrokkenheid bij de strijd om gerechtigheid in de samenleving. Om die reden zette hij zich onder andere actief in voor de Marokkaanse gemeenschap en de oude oorspronkelijke bevolking van de oude wijken in Rotterdam. Hij publiceerde daarover in zijn proefschrift Lotgenoten-Bondgenoten (1994). Na zijn emeritaat werd hij voor de PvdA actief in de wijkraad van en voor bewoners.

Productinformatie

ISBN
9789464895933 / 978-94-648-9593-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
11-04-2024
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
280
Formaat
17 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Inkijk pagina 9
Inkijk pagina 10
Inkijk pagina 11

Reviews (3)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Helma Bokhorst op 01-03-2025
Dit boek is een werk dat geloof en politiek combineert. Het zet mensen aan het denken over de rol van het geloof in de politiek. Het is een kritisch boek en in deze tijden van politieke onrust is een kritische noot vanuit een filosofische kant heel belangrijk.
De passie en bevlogenheid van de schrijver voor de inhoud van dit boek raakt mij.
door Tjerk de Reus op 28-02-2025
Diepgaand theologisch, uitdrukking van een persoonlijke zoektocht, die steeds ook raakt aan vandaag (tussen de regels).
door Wilken Veen op 29-04-2024
In dagen waarin wij ons in moeilijke politieke situaties bevinden (Oekraine, Midden Oosten) is het zinvol na te denken over het spreken van de kerk. Bijvoorbeeld aan de hand van de grootste theoloog van de afgelopen eeuw.

In de media

Het gaat om de zaak

Bespreking Boek De letters en het Woord in het maandblad In de Waagschaal

Lees meer op: In de Waagschaal

Ook van At Polhuis

Voorkant cover

Evangelie, Gemeente en Politiek drie brochures van Karl Barth

In de samenleving wordt intensief gediscussieerd over de democratische rechtsstaat. Voldoet deze in de tijd waarin wij leven of moet zij aangepast worden, opdat er echte democratie ontstaat. De kerk neemt aan dat debat deel. Zij doet dat door in een in eind 2009 uitgegeven handreiking aan gemeenten en gemeenteleden: De kerk en de democratische rechtstaat – een positiebepaling. In deze handreiking formuleert de kerk haar gedachten over de democratie en de bijdrage die zij en de leden daaraan kunnen leveren. Daarbij beroept zij zich onder andere op de in de kerkorde opgenomen Theologische Verklaring van Barmen waarin over de verhouding tussen kerk en staat gesproken wordt. De voornaamste opsteller van deze verklaring is Karl Barth. In deze bundel treft u zijn uitleg van het genoemde artikel aan. Zijn pleidooi voor een radicale democratie kan ons helpen de vragen waar wij nu voor staan ook theologisch te doordenken.
21,99
Voorkant cover

Geloof in dialoog!

In Geloof in dialoog! staat de vraag centraal wat het geloof in God inhoudt. Het antwoord komt tot stand in een vraaggesprek tussen twee broers, een dominee en een buitenkerkelijke. De dominee wordt kritisch bevraagd. Het antwoord op de centrale vraag hangt nauw samen met de figuur van Jezus. De dialoog wordt steeds indringender en openhartiger. De wil om elkaar te begrijpen is er, maar dat blijkt toch niet gemakkelijk. Telkens dreigt een misverstand en is het de vraag of de puzzel gelegd kan worden, waardoor dit boek niet alleen een zoektocht is naar de onbekende God, maar ook een voorbeeld hoe moeilijk het is om daarover te communiceren.

24,50