Gekke Dien
Koningin van het lichte gedicht
- Auteur
-
Renie Hesseling
- Uitvoering
- Paperback
- Genre
- Biografieën
- Reviews
- 5,0 / 5 (5 reviews )
- Prijs
- € 23 ,50
- Verzending
- Gratis verzending in Nederland en België
- Levertijd
-
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)
Samenvatting
“Vreselijk dat er zoveel hardnekkige misinformatie over deze vrouw is. Ze verdient een standbeeld.” H. op Facebook ‘Je bent Velpenaar als’.
Bernardina Maria Udink-Klaassen (1916) woonde van 1940 tot haar overlijden in 1997 in Velp. Bij de opeenvolgende generaties stond ze beter bekend als ‘Gekke Dien’, een van belangrijkste iconen die het dorp voortbracht. Diens leven is al decennia een onuitputtelijke bron van roddels en speculaties. Op de social media raakt men niet over haar uitgepraat. Ze zou van goede afkomst zijn, hooggeleerd (doctorandus, hbs-b). Dien zou de Franse taal machtig zijn en gedichten produceren voor pastoors en burgemeesters. Gedurende haar leven echter werd Dien echter geminacht, nageroepen, uitgedaagd en erger. Hoe kan zo’n talentrijke dorpslegende bekendstaan onder de scheldnaam ‘Gekke Dien’?! Wie was deze persoon in werkelijkheid?
Over de auteur
Renie Hesseling (1951) studeerde sociale-economische geschiedenis en maatschappijleer aan de Radboud Universiteit. Hij was medeauteur van lesboeken (maatschappijleer) en auteur bij een landelijk schrijverscollectief in het beroepsonderwijs. Zijn doel is het schrijven van toegankelijke sociale geschiedenis met als raakvlakken opvoeding en cultuur Herkenbaar en nabij. Van zijn hand verschenen o.a.: Babyboomers. Hun roomse opvoeding. Casestudy Velp. (2017; De (m)ulo: onderwijswereld en jeugdcultuur. (2018); De wereld van Jantje van Velp. Dorpsicoon 1916-2001. (2022); een cultuurgeschiedenis over de tennissport: LOVE. Uit Liefde voor tennis. (2021). In voorbereiding: “Velen verdwenen. Jullie bleven.” Middenstand in Velp-Zuid. Voor overige publicaties, informatie en contact: www.reniehesseling.nl
Productinformatie
- ISBN
- 9789465092034 / 978-94-650-9203-4
- Uitgeverij
- Boekscout
- Verschijning
- 06-09-2024
- Taal
-
Nederlands
- Genre
- Biografieën
- Kwalificaties
- Velp
- Uitvoering
- Paperback
- Pagina's
- 220
- Formaat
- 16 x 24 cm
- Illustraties
- Ja
Inkijk



Reviews (5)
Een lieve, zorgzame vrouw met een gouden hart die niet begrepen werd.
Over haar verleden praatte ze niet graag, of kleine stukjes. Dit boek heeft mij mijn oma nog beter leren kennen en ik heb het met een lach en een traan gelezen.
Ik heb mooie en liefdevolle herinneringen aan haar. Dit boek bracht mij weer even heel dicht bij haar. Ik denk nog vaak aan haar, met een grote glimlach.
Bedankt Rinie dat je mij meer hebt geleerd over mijn oma en ik weer even heel dichtbij haar mocht zijn.
Ook van deze auteur

Babyboomers Hun roomse vorming (1945-1970) - Casestudy Velp
Renie Hesseling
Babyboomers verhaalt over een verloren landschap. Het boek reconstrueert met fraaie anekdotes de geloofsopvoeding tussen 1945 – 1970 binnen de Roomse Familie. Het blijft niet steken bij nostalgische herinneringen over de katholieke (huishoud)school, Okki en Taptoe of de schoolmis. Dit boek legt een leerplan bloot van de gouden driehoek: kerk, gezin en onderwijs. De uitgekiende socialisatietechnieken leerden deze roomse cultuur aan en slepen de kennis in. Toch verdampte het geloof. De beatmis werd het sluitstuk en het symbool van de opvoeding van de babyboomers. Met de vele unieke foto’s uit de Velpse parochie is de publicatie een feest voor het oog.

De (m)ulo: Onderwijswereld en jeugdcultuur (1955 - 1970)
Renie Hesseling
Het boek De (m)ulo: onderwijswereld en jeugdcultuur brengt de lezer terug naar het fenomeen van de (m)ulo opleiding in Nederland. De ‘hogeschool’ voor de middenklasse en de gewone man. Het boek beschrijft de laatste vijftien jaren van een unieke schoolsoort. We volgen de laatste (m)ulogeneraties, van de doorverwijzing door hun hoofdmeesters in de zesde klas, tot het examen en hun carrières. We maken kennis met de leefwereld van de leerlingen, met hun denken, uiterlijk en omgang in de turbulente jaren zestig. Het boek vertelt levendig over de organisatie van dit schooltype en de vaak bovengemiddelde succesvolle carrières van hele generaties ónbekende Nederlanders. De auteur, zelf een oud-(m)ulogediende, beschrijft deze wereld van binnenuit. Vijftig jaar geleden, in 1968, werd de (m)ulo opgevolgd door de mavo. Een goed moment om terug te blikken op de betekenis van deze onderwijsvorm.
