Het verhaal van een heldhaftig vrouwenleven om er het beste van te maken . Het is zeer realistisch beschreven en uiterst respectvol.
Een diepe kijk op de verwondingen die mannen in de katholieke leefwereld opliepen en hun eigenheid aan verloren.
Een blikken trommel vol brieven en briefjes, fotootjes, kleine en grote documenten. 'De kist van papa', jarenlang voor de kinderen verboden terrein. Een ongeordend archief waarin een zorgvuldig verzwegen verleden zich schuilhield. Pas na het overlijden van beide ouders kon de trommel worden geopend. De inhoud nodigde uit het spoor te gaan volgen van een veelbewogen leven, waarin de Tweede Wereldoorlog een grote rol speelde, evenals de fluwelen knoet van de katholieke kerk. De inzichten die dat spoor opleverde, verklaarden veel, gaven in ieder geval een gedeeltelijk antwoord op de vragen waarmee de kinderen al jarenlang rondliepen.
Een leven met woorden en zinnen. Na een studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht werkte Paulien Rijnhout-Steggink (Amsterdam, 1954) bijna veertig jaar als docent en beleidsadviseur in het hoger onderwijs. Haar loopbaan ervoer ze grotendeels als interessant en bevredigend, een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van jonge mensen gaf voldoening. Toch bleef er altijd onderhuids een verlangen bestaan om zelf te schrijven, met welgekozen woorden en zinnen op eigen kracht iets te scheppen. 'De kist van papa' verschafte het materiaal, de vrije tijd na pensionering bood de gelegenheid.