Cover voorkant
Van Pangea tot Golf - Hoogtepunten en geschiedenis tot ongeveer het begin van de 21e eeuw
Van Pangea tot Golf - Hoogtepunten en geschiedenis tot ongeveer het begin van de 21e eeuw

Van Pangea tot Golf - Hoogtepunten en geschiedenis tot ongeveer het begin van de 21e eeuw

Guus Calis


€ 23,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Het is en blijft een discussie waar uiteindelijk de golfsport is begonnen. Zowel Nederland als Schotland beweren dat zij de eerste waren die de golfsport omarmden. Maar wellicht zijn het wel de Vikingen met hun spel 'Knattleikr', of de Chinezen met hun spel 'Chuiwan', of zelfs de Romeinen met het spel 'Pangea'? Het is allemaal niet met zekerheid te zeggen of de golfsport daar vandaan kwam. Echter één ding is vast en zeker: Nederland heeft vanaf het begin af aan een duit in het golfzakje gedaan en dat maakt het allemaal voor ons Nederland des te leuker.

From the book

1566: Het eerste dodelijke slachtoffer door een colfbal
In 1486 konden wij lezen dat je met een colf- of kolfstok iemand makkelijk de hersens kon inslaan, met de dood als gevolg. Ook een colfbal uit die tijd kon grote schade aanbrengen.
Jan IV van Glymes, ridder van het Gulden Vlies en Markies van Bergen op Zoom, logeerde in het paleis van Margaretha van Parma te Brussel. Op 29 april 1566 wandelde hij daar met Filips, Graaf van Horne, in de tuin. Aldaar waren jonklieden bezig met het populaire colfspel. Jan IV liep langs het speelterrein en een colfbal raakte hem nogal hard aan zijn scheenbeen. De wond liet zich nogal erg aanzien en door de infectie van de wond ging zijn gezondheid meer en meer achteruit. Na een maandenlange revalidatie was Jan gezond genoeg om af te reizen naar Spanje, om in vergadering te gaan met Filips II. In Spanje aangekomen ging de wond wederom open en de infectie werd met de dag erger.
Jan wilde graag terug naar huis, maar Filips II besloot dat hij in Spanje diende te blijven. Hij kreeg dus eigenlijk huisarrest. Uiteindelijk was de infectie niet meer te behandelen en op 21 mei 1567 overleed Jan IV hieraan. Voor zover wij nu weten is Jan IV hiermee het eerste dodelijke slachtoffer door het spel colven op het vasteland.

About the author

GUUS CALIS (Bussum, 1947) was altijd zelfstandig ondernemer, heeft in 1999 zijn zaak verkocht en is toen rechten gaan studeren aan de Open Universiteit te Amsterdam. Na die studie is hij Cultuurwetenschappen gaan studeren en ging zijn interesse vooral naar geschiedenis. Hij woont nu in Dronten op de golfbaan en is 52 jaar getrouwd met Corry, die ook zo’n liefde voor het golf heeft. Guus is heel vaak te vinden in bibliotheken en archieven. Zijn favoriete sport is golf. Verder verdiept Guus zich in de Nederlandse zeehelden uit de zestiende en zeventiende eeuw. Eerder is er van zijn hand verschenen het boek: Het ‘Rijke’ leven van en uit de tijd van Pieter Pieterszoon Heyn.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Van Pangea tot Golf - Hoogtepunten en geschiedenis tot ongeveer het begin van de 21e eeuw

Author:

Guus Calis

Category:

Sports and Games

Number of pages:

280

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

13-12-2019

ISBN:

978-94-638-9849-2 / 9789463898492

Price:

€ 23,99

Language

Dutch