De verwarring van Gilles de Waard - De weg naar volwassenheid

André Jansen

Category: Novels

€ 20,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

André Jansen (1944) werd geboren in Alkmaar. Hij studeerde geneeskunde te Amsterdam. Naast zijn werkzaamheden als arts studeerde hij niet alleen muziek, maar onderhield hij ook een levenslange passie voor literatuur. Nu, na zijn pensionering, komt hij met zijn eerste roman.

From the book

Mijn oom in Heukelen was getrouwd met de oudere zuster van mijn moeder. In tegenstelling tot mijn moeder had zij een opleiding genoten. Zij was onderwijzeres. Op de kweekschool had zij haar toekomstige man leren kennen. Mijn oom was de zoon van een eenvoudige landarbeider, die door avondstudie enkele aanvullende aktes had gehaald, waardoor hij had weten op te klimmen tot hoofd van de muloschool. Zij kregen twee dochters en bewoonden een kleine witgekalkte villa tussen de bomen aan de provinciale weg van Nedermeer naar Heukelen. Ik fietste er iedere dag langs. Ervoor lag een groot gazon, met een berk erin. Een breed grindpad met een border leidde naar de ingang en de garage. De toegangsdeur bevond zich aan de zijkant, had een rond raampje met de doorsnee van een voetbal en een halfronde bovenkant. Ik vond dat bijzonder. Onze voordeur had gewoon een verticaal raampje en een platte bovenkant. De achterzijde van het huis keek uit op het Heukelerbos. Alles was tiptop verzorgd. Mijn oom hield van tuinieren. Toen ik in de tweede klas van de mulo zat, werd mijn jongste nicht, die juist het gymnasium doorlopen had, achttien. Dat werd gevierd op een zonnige zomerse middag. We zaten in een kring in de achtertuin. Ze had dik rossig haar en sproeten en droeg een wijd uitstaande witte jurk. Het haar werd opgesierd door een witte strik. Hoewel ik haar nooit heel knap had gevonden en bovendien minstens zo stijf als ikzelf, prikkelde ze mij die middag toch zo dat ik meende bij haar mijn nieuwsgierigheid te moeten bevredigen. Toen zij opstond om naar binnen te gaan, volgde ik haar door de bijkeuken en de keuken naar de schemerige gang, waar zij het toilet in verdween. Ik stond voor de gesloten deur. Het geroezemoes uit de tuin drong hier nog maar zwak door. Ik hoorde het tikken van de klok in de keuken. Met dezelfde impulsiviteit waarmee ik op de lagere school aan de bel had getrokken begon ik met vereende kracht van de vingers van beide handen het rode deel van het schijfje in de deur in de richting van het witte deel te duwen. Ik had het opgewonden gevoel heel dichtbij de onthulling van een groot, zo niet het grootste, geheim te zijn. Mijn nicht riep met overslaande stem: ‘Gilles niet doen, hou op, ga weg!’
Geruis van kleren en het doortrekken van de wc gaven aan dat ik mijn kans verspeeld had.

About the author

De verwarring van Gilles de Waard is een chronologische vertelling waarin de schrijver de reis van een jongen op zijn weg naar volwassenheid schildert. Door de jaren heen begint de hoofdpersoon zichzelf te ontwikkelen en bloesemt de ooit preutse jongen uit tot een pientere jongeman die niet op zijn mondje is gevallen. Met het in beeld brengen van het verlies van kinderlijke onschuld geeft de auteur een zuiver beeld weer van een tijd waarin over bepaalde zaken niet gesproken werd en vrijgevochtenheid werd bestraft. De fijne, open schrijfstijl geeft deze roman bovendien een familiair gevoel die de lezer beroert. Op deze wijze heeft de auteur een prachtige ode aan jeugdliefdes en een tijd van vergankelijkheid voortgebracht. Er wordt op liefdevolle wijze op teruggekeken. Velen zullen herkenning vinden in zijn woorden welke hen terugvoeren naar een periode van innocentie, liefde en zelfontdekking.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De verwarring van Gilles de Waard - De weg naar volwassenheid

Author:

André Jansen

Category:

Novels

Number of pages:

212

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

31-01-2020

ISBN:

978-94-6389-931-4 / 9789463899314

Price:

€ 20,99

Language

Dutch