Cover voorkant
Koppelmenu - Een onvoorwaardelijke vriendschap tussen een alzheimer- en boulimiapatiënt
Koppelmenu - Een onvoorwaardelijke vriendschap tussen een alzheimer- en boulimiapatiënt

Koppelmenu - Een onvoorwaardelijke vriendschap tussen een alzheimer- en boulimiapatiënt

Sjef Leenen

Category: Novels
  • (3)

€ 20,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Als weduwnaar Leonard in het bos in het ZuidLimburgse heuvelland de weg kwijt is, brengt de jonge Leonie hem naar huis. Leonard, die de ziekte van Alzheimer heeft, biedt Leonie een baan aan als zijn persoonlijke verzorgster. Leonie is net ontslagen in de supermarkt omdat ze door haar extreem overgewicht het werk niet meer goed kon uitvoeren. Ze heeft totaal geen ervaring in de zorg of het huishouden, maar Leonard heeft vertrouwen in haar. Wilbert, vriend en voormalig medewerker van Leonard regelt de zakelijke kant. De zoon van Leonard, Dieudonné, is woedend dat zijn vader iemand ‘van de weg geplukt heeft’ in plaats van professionele zorg in te schakelen. Als Leonie haar eetstoornis opbiecht, besluit Leonard haar te helpen.

From the book

Ik heb totaal geen enkele herinnering aan wat er gebeurd is voordat ik hier met die jongedame gearmd mijn straat in liep. Geen flard herinnering, niets. Ze lacht vriendelijk naar mij vanaf de keukentafel. Oh ja, koffie maken. Achter het tweede kastdeurtje dat ik open, staat een bus met grote letters ‘koffie’. Aan de binnenkant van het kastdeurtje hangt een houten vakje waarin filterzakjes zitten. Als ik het deksel van de bus draai, ruik ik verse koffie. Maar hoe moest dat ook alweer? Er moet water bij, dat weet ik zeker.
“Meneer, mag ik u helpen met koffie zetten?”
Ik draai me om, ze heeft een vriendelijk gezicht. “Graag, jongedame.” Met een opgelucht gevoel geef ik haar de koffiebus en het filterzakje. Ze pakt een glazen kan van het aanrecht en vult deze met water. Het water giet ze in een ding ... ach ja ... het koffiezetapparaat, natuurlijk. Even niet aan gedacht.
“Hoe sterk maakt u normaal de koffie?” vraagt ze, terwijl ze een schepje koffie in de filter doet.
“Een schepje voor twee kopjes.” Het komt er automatisch uit. Maar ik weet niet of dit klopt. Het was iets met één per twee. “Of kan het ook zijn dat het twee schepjes voor één kopje moet zijn?” vraag ik haar.
“Ik denk dat uw eerste ingeving de juiste is, meneer. Maar we weten het zeker als hij is doorgelopen. We hebben vijftig procent kans dat we een lekker kopje koffie krijgen. Dat is best veel, vijftig procent.” Ze glimlacht naar mij van oor tot oor. “Waar staan de kopjes?” vraagt ze.
“Ik zal ze wel pakken,” zeg ik. Gelukkig weet ik precies waar die staan. Als ik het kastdeurtje wil opentrekken, trekt mijn leren notitieblokje op het aanrecht mijn aandacht. In dat boekje schrijf ik iedere dag mijn geheugensteuntjes op. Voorin heb ik een kalender geplakt en zet ik een kruis door de dag voordat ik naar bed ga. De volgende dag controleer ik mijzelf door deze kalender met de datum op de krant te vergelijken. Verder schrijf ik bijzonderheden op die op een dag gebeurd zijn.

About the author

Sjef Leenen heeft op latere leeftijd de tijd gevonden om invulling te geven aan zijn passie: het schrijven van fictieverhalen. Hij heeft in Antwerpen en Genk schrijversopleidingen gevolgd. Hoewel volledig fictie, zijn diverse scenes in deze roman gebaseerd op de eigen ervaringen met dementie bij zijn beide ouders.

Reviews

2020-04-04 14:12:38 | By: Mindy P | Rating:
Het boek heeft een prettige schrijfstijl en wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Hierdoor kon ik me goed inleven in de uiteenlopende personages. Herkenbare situaties en gesprekken met mijn eigen oma destijds. Met als klap op de vuurpijl de verrassing aan het einde.

2020-03-03 14:36:01 | By: Yana Houben | Rating:
Een geweldig interessant, leuk en vooral mooi boek om te lezen!! Leerzaam, humor, liefdevol, herkenbaar, aangrijpend en nog veel meer... Koppelmenu is een echte aanrader voor jong en oud. Ook interessant en leuk om een boekpresentatie over te houden. De verschillende perspectieven en de fijne schrijfstijl zorgen ervoor dat het verhaal goed te volgen is en geven een realistisch beeld van beide ziektes weer. Mooi om te lezen wat het effect van een positieve instelling op een ziekte of het leven in z'n geheel kan hebben. En dan ook nog dat onverwachte slot, mijn complimenten!!

2020-03-01 12:52:50 | By: Pierre Neven | Rating:
Sjef wat een geweldig boek! Aangrijpend, hartverscheurend, emotioneel en verbazingwekkend slot. Chapeau Sjef voor dit heel bijzondere 'uit het leven gegrepen' boek!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Koppelmenu - Een onvoorwaardelijke vriendschap tussen een alzheimer- en boulimiapatiënt

Author:

Sjef Leenen

Category:

Novels

Number of pages:

148

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

14-02-2020

ISBN:

978-94-638-9982-6 / 9789463899826

Price:

€ 20,50

Language

Dutch

Rating:

  • (3)