Waar wetenschap en spiritualiteit elkaar ontmoeten - Een analyse van het wetenschappelijk empirische onderzoek naar het bestaan tussen de fysieke levens in

Ynze Bicknese

Category: Spirituality

€ 19,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Ieder mens denkt na over de dood. Is er iets na de dood of wacht ons het eeuwige ‘niets’? Religie en spiritualiteit trachten enig inzicht te geven. Zij spreken over de ‘hemel’ of ‘sferen’ waar wij na onze dood zouden verblijven. Neurologen en natuurkundigen verwerpen die inzichten: ‘er is niets na de dood.’ Maar klopt dat wel? Wie hebben er gelijk? Zullen we dat ooit weten? Er zijn wetenschappers die meer dan 40 jaar besteed hebben aan het zoeken naar een antwoord. Hun bevindingen worden in dit boek samengevat. Dit geeft een bemoedigend en geruststellend beeld van een hypothetisch bestaan na de dood.

From the book

Natuurlijk is iedereen bang om dood te gaan. We weten immers niet wat ons wacht na de dood. De doden zelf bewaren dit geheim zorgvuldig. Maar al duizenden jaren denken we over dit probleem na. Is er niets na de dood? Wacht ons eeuwige bewusteloosheid? Of wacht ons de hemel, of misschien de hel wanneer we niet zo braaf geleefd hebben? Of hebben we een ziel en is deze onsterfelijk en leeft die verder in een hiernamaals?
Lange tijd waren deze vragen niet te beantwoorden. Verschillende religies stelden een geloofssysteem op, maar zoals het woord al zegt: je moet erin geloven. Probleem daarbij is dat iedere religie en stroming weer andere veronderstellingen doet. Welke moet je dan geloven? De dogmatische starheid van een religie helpt ook al niet om de waarheid boven tafel te krijgen: men bestrijdt elkaar liever dan dat men tracht consensus te bereiken. Aan de verschillende leerstellingen mag niet getwijfeld en getornd worden.
Van het klassieke wetenschappelijk inzicht word je ook niet veel wijzer wat spiritualiteit aangaat. Wetenschappers hebben de arrogantie te zeggen dat iets wat zij niet kunnen meten of in kunnen passen in hun huidige dogma’s, dat het niet bestaat, speculatief is, tot de pseudowetenschap behoort of dat het een vorm van wensdenken is. Maar waar religies vaak star zijn in hun opvattingen en nauwelijks bewegen, is de wetenschap wel beweeglijker: voortdurend worden nieuwe ontdekkingen gedaan omdat door het voortschrijden van de techniek meer zaken gemeten kunnen worden en wat ooit als onmogelijk werd beschouwd of tot de pseudowetenschap behoorde, wordt nu algemeen aanvaard.

About the author

Ynze Bicknese (1952) was al in zijn vroege jeugd gefascineerd door de vraag wat de betekenis van het leven is. Leven we maar eenmaal of meerdere keren? In geval van dat laatste: waar verblijven wij en wat doen wij dan tussen de levens in? Daarnaast is hij ook altijd zeer nieuwsgierig naar de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen, vooral op natuurkundig, neurologisch en astronomisch gebied. De tegengestelde inzichten van wetenschap en spiritualiteit hebben hem altijd bezig gehouden. Hij verslond alles wat er bekend werd op het grensvlak van deze disciplines. Kan wetenschap worden ingezet om spirituele bevindingen te onderbouwen en te bewijzen? Hij meent inmiddels van wel en tracht dit in zijn boek aannemelijk te maken. Ynze heeft 40 jaar in de ICT gewerkt, maar is daarnaast ook altijd met het spirituele in de weer geweest. Hij is inmiddels met pensioen en woont met zijn vriendin Nelleke in Apeldoorn.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Waar wetenschap en spiritualiteit elkaar ontmoeten - Een analyse van het wetenschappelijk empirische onderzoek naar het bestaan tussen de fysieke levens in

Author:

Ynze Bicknese

Category:

Spirituality

Number of pages:

172

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

08-05-2020

ISBN:

978-94-640-3225-3 / 9789464032253

Price:

€ 19,99

Language

Dutch