Crohn #blootgelegd - Een rauw en intens ervaringsverhaal van een IBD-patiënte

Saar van Etten

Category: Health

€ 19,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Crohn is een rauw en krachtig biografisch verhaal die een periode van bijna twintig jaar van het leven van een Crohnpatiënte blootlegt. Saar van Etten deelt openhartig en zonder franje de verschrikkelijkste momenten en de mooiste overwinningen.
Het verhaal start als Saar zeventien is en ze wordt overvallen door de intense pijn van een perianaal abces, waarna de ziekte van Crohn wordt geconstateerd: een ontdekking die veel puzzelstukjes op z'n plaats laat vallen.
Vervolgens ontdekt Saar alle nare kanten van de ziekte en vertelt ze hoe ze hiermee omgaat. Saar neemt de lezer mee en deelt alle heftige momenten en moeilijke beslissingen die ze moet nemen en laat zien dat ook met deze slopende ziekte, het leven ronduit prachtig kan zijn.

From the book

Naald? Naald? Dit is geen naald, dit is een breipen. Die van mijn oma zijn nog dunner dan dit afzichtelijke ding. In stilte vervloek ik dokter Kortekop. Dat ze dit een naald durven te noemen. Schei uit. Weinig valt er meer tegen te sputteren, want met een ferme stoot, spietst Ridder Golf mij aan zijn naald. En, nee, dit is geen zin uit een pornofilm. Hij prikt recht naar beneden mijn buik in. Mijn hart staat stil. Fucking hell! Ik weet niet of ik het hardop schreeuw of in mijzelf, maar het kan me weinig schelen. Alles wordt zwart voor mijn ogen en ik wauwel dat ik moet kotsen. De pijn is onbeschrijfelijk.

Net op tijd pakt de verpleegster een kotsbakkie waar ik mijn maaginhoud in leeg. Een tweede bakkie is noodzakelijk. Alles wordt weer zwart en ik hoop stiekem dat ik flauwval; de enige escape om niets meer te voelen van de vreselijke pijn die over me heen vloeit. Ik spartel als een vis op het droge, maar dokter Golf houdt me stevig vast. Langzamerhand kom ik weer een beetje bij m’n positieven en zie ik de contouren van de donkere kamer annex martelkelder weer vaste vorm aannemen. De pijn is heftig en beneemt me nog steeds de adem, maar het lijkt langzaam minder te worden. Dan pas begin ik gierend te huilen.

About the author

Saar is zesendertig jaar en woont met haar gezin in Zaandam. Saar schrijft onder pseudoniem. Niet omdat ze haar identiteit wil verbergen, maar omdat haar bedrijf ook haar naam draagt en ze dit boek graag gescheiden wil houden van haar zakelijke activiteiten.

Door alle verschillende fragmenten van haar schrijfsels over haar ervaringen met de ziekte van Crohn te bundelen, schreef zij haar levensverhaal.
Saar is open, authentiek en maakt de lastige kanten van een onsmakelijke ziekte bespreekbaar door het bloot te leggen. Ze hoopt met dit boek steun en herkenning te kunnen bieden aan mede-Crohnpatiënten.

Wil je graag een reactie geven op haar boek? Dat kan via saarvanetten@outlook.com

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Crohn #blootgelegd - Een rauw en intens ervaringsverhaal van een IBD-patiënte

Author:

Saar van Etten

Category:

Health

Number of pages:

152

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

04-12-2020

ISBN:

978-94-640-3819-4 / 9789464038194

Price:

€ 19,99

Language

Dutch