De Terugkeer van de Tasch

Paula Ouwens Nagell-Gilin

Category: Novels
  • (4)

€ 24,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Decennialang is de 'zwarte tasch' bewaard in de hoop deze ooit aan de eigenaresse of haar familie te kunnen overhandigen. En nu, ruim zeventig jaar na dato, is het moment dan toch daar. In de tasch bevinden zich onder andere brieven, foto's, krantenknipsels, bonnetjes, kwitanties, een broche, een gouden armbandje en een muntje in de voering. Een aanvulling op de vele hiaten in het verhaal over de zeer uitgebreide joodse familie Van Dam. Een familiegeschiedenis die in dit boek begint in 1857 en eindigt in 2016, met de overhandiging van de tasch met inhoud. Een boek dat zich in Dordrecht en Rotterdam afspeelt, maar dat de lezer eveneens meevoert naar Engeland ten tijde van de industriele revolutie en de stad Berlijn, onder het bewind van Von Bismarck en kaiser Wilhelm II. Maar ook het Berlijn van Jaqcues van Dam, een welvarend antiquair, die zich bewoog in de hoogste kringen van het toenmalige Duitse Rijk en het schopte tot hofleverancier. De Terugkeer van de Tasch, een inspiratiebron voor het schrijven van dit verhaal dat berust op (historische) feiten en deels op fictie.

From the book

Sara voelt het bloed in haar oren suizen. Eén kans heeft ze nog. De man helpt haar instappen en op de treeplank van de trein draait zij zich plots om en grijpt ze haar tasch. Sara kijkt hem smekend aan en drukt hem dan de portemonnee in zijn handen.
‘Alstublieft hijgt ze, Vijverhofstraat 59 Rotterdam’.
Hij lijkt nog een afwerend gebaar te willen maken maar het is al te laat. De trein zet zich in beweging. Schielijk kijkt de man om zich heen. Dan stopt hij met een snel gebaar de portemonnee in zijn binnenzak. Nog vóór de deuren volledig gesloten zijn rijdt de trein het station uit. Jansje trekt Sara verder naar binnen en dan zijn zij op weg naar onbekende bestemming.

About the author

De Terugkeer van de Tasch is de debuutroman van Paula Ouwens Nagell-Gilin. Paula is geboren in Den Haag en studeerde Culturele en Maatschappelijke Vorming in Rotterdam. Ze is lange tijd werkzaam geweest als projectmanager en fondsenwerver in de sector Zorg & Welzijn. Sinds 2007 is Paula onderdeel van de Soroptimistclub Zoetermeer en omstreken, een service organisatie die zich inzet voor vrouwen en kinderen in achterstand. Door haar huwelijk kwam zij in aanraking met het Joodse milieu. In 2016 schreef Paula het levensverhaal op van haar schoonmoeder: Sara Ouwens Nagell-Van Dam. Dit levensverhaal inspireerde haar, na ingang van haar prepensioen, tot het schrijven van: De Terugkeer van de Tasch, waarmee zij de herinnering aan de familie Van Dam voor altijd levend wil houden.

Reviews

2021-02-09 14:24:25 | By: Anneke
Ik had het genoegen om vanaf het begin hoofdstukken te mogen lezen en vond het toen al spannend. Kon haast niet wachten hoe het verder zou gaan
met de Fam. van Dam. Toen het manuscript klaar was het verhaal in 1 adem uitgelezen. Ik vond het boeiend dat fictie, waarheid en historische feiten zo mooi in elkaar overlopen met als resultaat een mooi boek.
Chapeau voor de schrijfster die naast het schrijven van deze Fam. geschiedenis zoveel research heeft verricht. Ik kan dan ook het boek van harte aanbevelen.

2021-01-31 18:37:30 | By: Hilda | Rating:
Deze familiegeschiedenis is boeiend en aangrijpend geschreven. De tijdlijn verloopt vlot, je blijft benieuwd naar de gebeurtenissen van alle familieleden van Dam. Complimenten voor de research, ik vind het een top boek, een echte aanrader!

2021-01-26 22:12:33 | By: Marie-Jose | Rating:
Indrukwekkend om het familieverhaal te mogen lezen. Door schrijfstijl waande ik mij echt terug in de tijd. Heb nog vlak bij de Vijverhofstraat op school gezeten. Het is geen oorlogsboek maar echt een optekening van het tijdsbeeld.

2021-01-13 19:11:38 | By: Nicoline Huf | Rating:
Ik had het voorrecht het manuscript te mogen lezen.
Vond het boeiend en zeer vlot geschreven. Gedetailleerd zonder langdradig te worden. Ook leerzaam in relatie tot Joodse tradities en de gevolgen van de oorlog vanuit een ander perspectief.
Tevens zit er in de verhaaltrant van de diverse personen voldoende spanning, waardoor je benieuwd blijft naar het vervolg.
Een bijzonder boek.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Terugkeer van de Tasch

Author:

Paula Ouwens Nagell-Gilin

Category:

Novels

Number of pages:

376

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

24-12-2020

ISBN:

978-94-640-3836-1 / 9789464038361

Price:

€ 24,50

Language

Dutch

Rating:

  • (4)