Cover voorkant
Nieuwe nabijheid - Zingeving in coronatijd
Nieuwe nabijheid - Zingeving in coronatijd

Nieuwe nabijheid - Zingeving in coronatijd

Beatrijs Hofland

Category:

€ 17,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Met de komst van het coronavirus is de wereld voorgoed veranderd. De coronacrisis is ingrijpend voor iedereen, maar wellicht een ‘stille ramp’ in het leven van veel ouderen. Nieuwe nabijheid vertelt hierover in twaalf verhalen, opgetekend door een geestelijk verzorger in het verpleeghuis. We kijken door de ogen van Beatrijs Hofland mee en horen wat er gebeurt in kleine ontmoetingen met grote resonantie. De verhalen laten je een weg zien door de verdrietige chaos die soms overheerst. Maar ook een weg van hoop en goede zorg. Opgeschreven met een grote gevoeligheid voor taal en voor de kracht en kwetsbaarheid van mensen. De kopjes koffie in de verhalen staan symbool voor troost, voor nieuwe vormen van nabijheid.

From the book

We wilden toen niet weten wat het door ons allen gretig omarmde bezoekverbod nog meer zou inhouden. Meer dan de zo gewenste veiligheid van de bewoners. En dat méér, daar zit nu juist de angel in het verhaal. De discussie veiligheid versus kwaliteit van leven moest nog op gang komen, maar de contouren ervan tekenden zich al af in het voorjaar.
Eenzaamheid is een vloeibaar begrip, tot het stolt en tastbaar wordt. Ik denk dat dat exact is wat er gebeurde: je kon die eenzaamheid bijna per kerende post de wereld insturen, alle lieve kaartjes van schoolklassen en buren ten spijt.

‘Kom, we gaan hier even weg,’ stelde ik aan hem voor.
‘Waarheen? We kunnen toch nergens naar toe.’
‘Kom nou maar mee, even weg uit deze somberheid.’
We schuifelen langzaam richting brasserie. Ik bestel een echte (geen automaten!) koffie, we gaan samen aan een tafeltje zitten en spreken als oude bekenden over zijn vroegere werk, zijn reizen en kinderen. Alsof de wereld om ons heen niet echt bestaat. Alsof die buitendeur niet op slot zit en er geen rare praattenten en schermen voor de ramen staan. Gewoon, koffie en troost. Die ik misschien zelf op dat moment ook wel heel hard nodig heb...

About the author

Beatrijs Hofland (1975) is geestelijk verzorger in de ouderenzorg en haar eigen praktijk (zingevingopdekaart.nl). Mensen ontmoeten en samen zoeken naar betekenis is haar grootste drijfveer. Ze werkt graag met creatieve verbeelding en het ontwikkelen van handige tools om levensvragen bespreekbaar te maken. Ze biedt hiermee veel mensen in deze ingewikkelde tijd praktische handvaten en zinvolle, mooie ondersteuning. Vernieuwing is haar op het lijf geschreven; ze heeft als eerste in Nederland een digitale stilteruimte voor een ziekenhuis ontwikkeld en in haar bestuursportefeuille bij beroepsvereniging VGVZ zit natuurlijk innovatie. Als kind wilde ze eerst zendeling, toen schrijver worden. Nog steeds heeft ze een missie (zingeving op de kaart zetten) en het schrijven is een constante bron van zingeving in haar leven. Met het verschijnen van Nieuwe Nabijheid zijn die twee dromen met elkaar verbonden: verhalen vertellen over de mensen die ze ontmoet en die haar altijd zullen bijblijven.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Nieuwe nabijheid - Zingeving in coronatijd

Author:

Beatrijs Hofland

Category:

Number of pages:

64

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 20 x 20 cm

Release date:

19-02-2021

ISBN:

978-94-643-1173-0 / 9789464311730

Price:

€ 17,50

Language

Dutch