Circus van wantrouwen - Nakomertje te zijn is geen feest, je blijft een buitenstaander

Dina Druiventros

Category:

€ 19,99
Paid shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)
Order at the author

Summary

‘Circus van Wantrouwen’ is het aangrijpende schrijversdebuut van de auteur Dina Druiventros (1961). Het verhaalt over de jeugd van een nakomertje binnen een door de 2e Wereldoorlog beschadigde tandarts-familie. Het verleden in het voormalig Nederlands Indië speelt een allesbepalende rol in dit levensverhaal. Lees hoe de jonge Haagse Dina hier op haar eigen manier mee omgaat, en hoe zij ingrijpende gebeurtenissen uit haar jeugd op latere leeftijd weet te verwerken en in het juiste kader weet te plaatsen. De negatieve ervaringen van weleer worden door de schrijfster omgezet in een positieve levensles. Het verhaal is ondanks het gegeven nergens somber of depressief, hiernaast biedt het verhaal ook de nodige relativerende humor.

From the book

Jelke was inmiddels weer bij haar slaapkamer aangekomen. Ze maakte zich ongerust omdat ze haar vader niet naar de slaapkamer hoorde terugkeren, daarom was zij weer teruggelopen de gang op. Bovenaan de trap had zij vervolgens gewacht tot haar vader weer terug naar zijn bed zou gaan. Dit had even geduurd. Even later zag ze in de schemer van de door lantaarnpalen verlichte praktijkruimte haar vader weer de gang opkomen. Jelke bemerkte dat hij iets kauwde en vervolgens vanuit zijn hand nog iets achter in zijn keel gooide. Toen haar vader weer de ouderlijke slaapkamer met veel horten en stoten had weten te bereiken, was Jelke weer gerust. Zij dacht dat zij nu weer rustig haar eigen bed zou kunnen opzoeken om te gaan slapen. Er klonken nu geen stemmen meer vanuit de slaapkamer van haar ouders. De rust leek teruggekeerd te zijn in huis. Moe en verdrietig van alle gebeurtenissen die zich dagelijks thuis tussen haar ouders afspeelden was Jelke uiteindelijk in slaap gevallen. Een paar uur later was Jelke wakker geschrokken. Zij werd gewekt door blauwe zwaailichten, die door de gordijnen heen de muren van haar slaapkamer verlichtten. Wat was er aan de hand? Slaapdronken begaf Jelke zich naar de gang. Zij hoorde stemmen bedrukt praten. Op de achtergrond hoorde zij mam ook praten. Haar stem klonk zacht, maar hard genoeg om te kunnen horen dat zij ongerust klonk. Toen Jelke de trap afging, zag zij de slaapkamerdeur van haar ouders openstaan. Door de kier van de openstaande deur zag zij een brancard staan. Ze zag hoe ambulancebroeders intussen Jelke’s vader op de brancard tilden. Het grijze dekzeil van de brancard werd dichtgeslagen en de riemen vastgesnoerd. Alle gezichten stonden gespannen.

About the author

Dina Druiventros schrijft onder pseudoniem. De hoofdpersoon Jelke is de personificatie van de schrijfster. Haar moeder is opgegroeid in Nederlands Indië en gevlucht naar Den Haag voor de Japanse bezetter. Haar naaste familie vond de dood in Japanse interneringskampen. De pijn ten gevolge van de martelingen en de dood van haar vader hebben haar moeder als jonge vrouw beschadigd voor het leven. Deze emotionele beschadiging van haar moeder heeft grote invloed op de jeugd van de hoofdpersoon.
Het onvermogen van beide ouders van de hoofdpersoon om met de situatie om te gaan, leidt uiteindelijk tot zelfdoding. De hoofdpersoon raakt verstrikt in alle problemen van haar ouders. De hoofdpersoon beschrijft op intieme en persoonlijke wijze haar ervaringen. Met de uitgave van het boek wil de schrijfster een steun zijn voor lotgenoten.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Circus van wantrouwen - Nakomertje te zijn is geen feest, je blijft een buitenstaander

Author:

Dina Druiventros

Category:

Number of pages:

246

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

11-03-2021

ISBN:

978-94-640-3948-1 / 9789464039481

Price:

€ 19,99

Language

Dutch