De warmte van de Koelestraat - Gouden herinneringen van kinderen tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog

Jan Van Dongen

Category: (Local) History
  • (2)

€ 17,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De warmte van de Koelestraat bevat jeugdverhalen van twee boezemvrienden van tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Helaas is Leo van der Heijden inmiddels overleden. De Koelestraat is een straat in Oud-Gastel, gelegen in het Noord-Westen van Noord-Brabant. Een enorme beschieting van Oud-Gastel en Stampersgat ging aan de bevrijding vooraf. Jan en Leo nemen je mee naar hun beleving in de schuilkelders. Met het lezen van dit boek krijg je inzicht hoe het voor ze was als kind, tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog van 1940 - 1945 en gedurende de wederopbouw. Hoe was het om tijdens deze periode op te groeien?

From the book

Ik heb destijds nog overwogen om te proberen een kogel te gaan afschieten. Ik wist toen al dat ik rekening moest houden met een flinke terugslag, waar mijn kleine handjes nog niet op berekend waren. Ik moest dus een ‘plan’ maken. Het plan was om naar het Cuypersbos aan het einde van de Rollenweg te gaan en de revolver zodanig aan een boom te spijkeren en vast te binden dat ik na het lossen van het schot, in een zodanige richting dat ik geen ongelukken zou maken. En ook zodanig dat ik na afloop de revolver weer mee terug naar huis kon nemen. Gelukkig maar dat ik het plan nooit ten uitvoer heb gebracht.

Er lagen op dat zoldertje ook nog een of misschien wel twee handgranaten. Als jong mannetje wist ik toen al wel dat als je de veiligheidspen eruit trok, dat dan de handle het slaghoedje zou doen ontsteken, met alle gevolgen van dien.

Ik denk overigens wel dat ik een keer voorzichtig geprobeerd heb of ik er die veiligheidspen eruit kon trekken, maar dat ik mij vrij snel bedacht; gelukkig maar. Ik denk overigens wel dat mijn vader het ‘slagpijpje’ eruit gehaald had. Ik meen mij te herinneren dat hij die staafjes kruit op de grond had uitgestald en die daarna in brand stak. Deze staafjes kruit brandden zeer snel op.

Kun je nagaan aan wat voor risico’s wij, als jonge kinderen werden blootgesteld, direct na de oorlog. Ik moet wel een heel goede ‘Engelbewaarder’ hebben gehad toentertijd.

About the author

Jan van Dongen en Leo van der Heijden zijn beiden geboren in de Koelestraat. Leo is geboren in 1940 en Jan is geboren in 1941 en ze woonden in deze straat schuin tegenover elkaar. Leo op nummer 21 en Jan op nummer 44. Leo in een groot huis met een grote tuin en Jan in een klein huisje, maar ook met een grote tuin. Sinds hun prille jeugd waren zij zogenaamde ‘boezemvrienden’. Nog voor zij echt een beetje konden praten zongen zij al: “Wij zijn gezworen kameraden, wij zullen elkander niet verlaten”. Vaak liepen zij samen dezelfde weg naar de lagere school en terug naar huis. Vanwege de oorlog kon het gebeuren dat zij, ondanks één jaar leeftijdsverschil, in dezelfde klas kwamen te zitten. Ook trokken zij er samen vaak op uit. Hun wegen scheidden zich nadat ze de lagere school hadden doorlopen. Echter, zij behielden contact totdat ze beiden in militaire dienst moesten. Na de militaire dienst werd het een poosje stil wat communicatie betreft, maar dit werd later weer hersteld. Het idee om een boek over de Koelestraat te schrijven is ontstaan tijdens een telefoongesprek en later zijn ze - afzonderlijk van elkaar - begonnen met het schrijven van hun ervaring van toen.

“Het eindresultaat is een openhartig boek als hommage aan de vriendschap van Jan van Dongen en Leo van der Heijden, maar ook aan de veerkracht van alle oorlogskinderen.”

Reviews

2021-11-11 12:46:02 | By: Corry | Rating:
Leuk om te lezen

2021-09-16 20:00:32 | By: huub martens
ik vindt het een mooi en gemakkelijk boek om te lezen heeft de schrijver goed gedaanWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De warmte van de Koelestraat - Gouden herinneringen van kinderen tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog

Author:

Jan Van Dongen

Category:

(Local) History

Number of pages:

94

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

03-09-2021

ISBN:

978-94-643-1741-1 / 9789464317411

Price:

€ 17,50

Language

Dutch

Rating:

  • (2)