Het simpele leven van Piet Scholman

Ruud Pieterse

Category: Novels

€ 18,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Op het eerste gezicht lijkt er niet veel te gebeuren in de eerste hoofdstukken van het boek. Dit is juist de aantrekkingskracht van dit boek. Op een boeiende wijze wordt de alledaagsheid van Piet Scholman geschetst, waarbij het oog voor detail opvalt en de lezer door de herkenbaarheid in het verhaal getrokken wordt. Met de eentonigheid is het gauw gedaan. Piet krijgt te maken met een reorganisering, spanning binnen zijn familie. Maatschappelijke en persoonlijke thema’s worden met elkaar verweven en stuwen het verhaal voort. Wat opvalt, is de gelatenheid van Piet Scholman binnen al dit tumult. Hij laat zich niet uit het veld slaan, maar laat ook niet van zich horen. Toch raakt hij betrokken. Het boek eindigt in een rollercoaster van verwarring.

Het simpele leven van Piet Scholman is een ode aan de onopvallende mens. De lezer wordt meegenomen in het alledaagse leven van Piet Scholman, eerst eentonig, maar al snel stapelen de dingen op zoals ze in ieders leven doen. Piet kijkt gelaten naar het hele tafereel dat zijn leven is, maar al snel blijkt dat de gewone, onopvallende man toch bijzonder veel teweegbrengt. Deze roman wordt sinds vrijdag 17 december uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

From the book

Waar liggen de koffers ook alweer?’ riep Piet Scholman vanuit de bergruimte. Hij had de hele kamer al overhoopgehaald maar kon geen koffer vinden. ‘In de kelder zijn de koffers,’ hoorde hij vanuit de woonkamer roepen. Nu heb ik al een halfuur gezocht op een plek waar ze niet lagen, dacht hij. Balancerend tussen de rommel in de rommelkamer, zoals hij de bergruimte noemde, zocht hij zich een weg naar de uitgang. Die ruim ik wel een andere keer op dacht hij. Hij had een hekel aan de kelder. Het stonk er altijd naar vocht en het was altijd donker. Hij was er niet graag. Er was wel licht, maar alleen licht vanuit de gang. Dit was net voldoende om zijn ruimte te belichten. Hij trok zijn schoenen aan en liep over de galerij richting de lift. Onderweg kwam hij de buurman tegen. Ze groetten elkaar beleefd doch deelden niet meer lichaamstaal dan noodzakelijk. In de kelder was het toch nog lichter dan hij dacht. Hij was er al een tijd niet meer geweest en blijkbaar was het licht in het gangetje vervangen door een sterker exemplaar. De koffers lagen boven op een kast. Ze hadden er maar drie, maar Marietje en Bert deelden altijd een koffer. Bovendien nam Bert altijd zijn sporttas mee en die lag op zijn kamer. De koffers waren stoffig toen hij ze van de kast afhaalde. Mientje was een meesteres in het inpakken van koffers. Zij wist altijd wat meegenomen moest worden en deed er ook niet moeilijk over. Ze konden pas na drie uur op het bungalowpark in Schin op Geul zijn, en ze hadden ongeveer drie uur nodig om te rijden. Als ze om twaalf uur weg zouden gaan, dan zouden ze nog op tijd zijn. Toen de koffers volledig gevuld waren, droeg Piet Scholman ze naar de auto. Na een paar boterhammen te hebben gegeten, kon de reis aanvangen. Ben ging deze keer ook mee. Hij meldde zich precies om twaalf uur met zijn auto. Marietje en Bert gingen bij Ben in de auto zitten. ‘Hij heeft betere muziek,’ lachte Marietje.

About the author

Ruud Pieterse is geboren in Zwanenburg in 1962. Het gezin waar hij in opgroeide, had een traditionele levensstijl. Vader werkte in de grafische sector, moeder deed het huishouden en was huishoudelijk hulp en zijn oudere zus had een administratieve baan. Hijzelf werkt in de automatisering. Het schrijven heeft hem altijd geprikkeld. Het kwam er nooit van vanwege het familie leven en de carrière in de automatisering. In eigen beheer heeft hij twee boeken over zijn vakgebied uitgegeven. Het simpele leven van Piet Scholman is zijn debuutroman. John Lennon zei ooit: ‘Het leven is wat gebeurt terwijl je andere plannen maakt.’ Juist die tekst was een inspiratie om een boek te schrijven over gewone mensen die gewone levens leiden. Een aanleiding voor verandering vindt vaak plaats in de omgeving waar de mensen zich begeven. Soms komt dat in het nieuws, soms helemaal niet. Juist de kentering van iemands leven is wat Ruud aantrekt. Welke verandering er plaatsvindt en hoe men erop reageert.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Het simpele leven van Piet Scholman

Author:

Ruud Pieterse

Category:

Novels

Number of pages:

134

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

17-12-2021

ISBN:

978-94-645-0177-3 / 9789464501773

Price:

€ 18,99

Language

Dutch