Sam en het Sterrenstof - Op avontuur met vrouwen uit de geschiedenis

Martijn de Korte

Category: Children books
  • (1)

€ 18,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Sam woont in een slaperig dorp tussen twee bergen. Ze voelt zich vaak anders dan de andere meisjes. Ze wil lekker slakken zoeken en in bomen klimmen maar de rest van haar dorp vindt dat maar gek. Wanneer er een vallende ster uit de hemel naar beneden stort, begint voor Sam een groots avontuur. Ze gaat op zoek naar sterrenstof en komt tijdens haar zoektocht slimme, stoere, en sterke vrouwen tegen die haar helpen om haar droom na te jagen. Sams zoektocht brengt haar vanaf de bodem van de oceaan tot in de ruimte tussen de sterren. Onderweg sluit ze verrassende vriendschappen en raakt ze verwonderd over de wereld waarin ze leeft.

Leeftijden:
Voorlezen: vanaf 5 jaar
Zelf lezen: vanaf 7 jaar

From the book

Het hele dorp is komen kijken naar het gat in de grond. Het zwarte gat glinstert in de zon en doet Sam denken aan alle sterren die ’s nachts boven in de lucht fonkelen. De bakker, de slager en de rode rokkenmaker hebben wel idee van wat er is gebeurd. “De grond trilde!” zegt de bakker. “Ik zag een lichtflits!” vertelt rode rokkenmaker. “Het was de bliksem!” roepen de dorpelingen tegelijk. Maar dat is niet waar, denkt Sam. “Ik zag een vuurbal vanuit de lucht hier naartoe vliegen!” roept ze terwijl de dorpelingen haar verbaasd aankijken. “Luister niet naar haar, dat meisje is duidelijk krankjorum,” sneert de rode rokkenmaker. “Ze wil niet eens een rok dragen.” “Ze zingt ook nog eens vals,” moppert de koorleider. “En haar vlecht is om te huilen,” volgt de kapper. “Het was de bliksem,” besluiten ze in koor. De Hoge Heren met hun hoge hoeden pakken het glinsterende stof op en beginnen het te bestuderen. De één proeft het, de ander ruikt het en de derde doet zijn handschoen af en wrijft het tussen zijn vingers. “Beste mensen, dit was niet de bliksem,” zegt de heer met de hoogste hoed. “Een vuurbal uit de lucht en dit glinsterende stofje kan maar één ding betekenen. Dit was een vallende ster.” “Dit glinsterende goedje is sterrenstof, en is meer waard dan goud.” “Wie van jullie dappere dorpelingen gaat op zoek naar dit zeldzame sterrenstof?” roept de Hoge Heer met de hoogste hoed. “Ik moet brood op de plank brengen,” zegt de bakker. “Iemand anders?” “Ik wil wel sterrenstof vangen,” zegt Sam. De dorpelingen draaien zich richting Sam en het is ineens weer muisstil. De bakker begint te gniffelen en de rest van het dorp volgt met knorrende geluiden. De heren met de hoge hoeden kijken Sam strak aan. “Wees niet mal, klein meisje. Denk je omdat je een broek aan hebt dat je sterrenstof kan vangen?” zeggen ze. “Ga jij maar gauw een toontje lager zingen en je haar goed leren vlechten. Laat het speurwerk maar over aan een heldhaftige avonturier, wie hij ook mag wezen.”

About the author

Martijn de Korte (1989) is een creatieve maker en woont samen met zijn vrouw en twee katten in het authentieke Amsterdam Noord. Naast zijn passie voor film en televisie, heeft hij een liefde voor geschiedenis en de verhalen die daar uit voortkomen. Tot zijn verbazing halen veel krachtige verhalen over vrouwen uit die geschiedenis het vaak niet tot de aandacht van het grote publiek. Geïnspireerd door de stoere, sterke en slimme heldinnen van toen schreef hij het verhaal van Sam, een meisje op avontuur met verschillende vrouwen uit de geschiedenis.

Reviews

2021-12-28 21:14:58 | By: Wendyblogt | Rating:
In het verhaal wordt Sam in haar zoektocht naar sterrenstof geholpen door veel vrouwen uit de geschiedenis. Deze vrouwen deelde hun wijze levenslessen met haar en inspireerde haar om vooral te doen waar ze in geloofd. Annie Jump Cannon, Amelia Earhart, Sylvia Earle en Katherine Johnson zijn de vrouwen die haar geholpen hebben. Achterin het boek staat van hen beschreven wat ze hebben betekent voor onze geschiedenis.

"Als je dromen je niet bang maken, dan droom je niet groot genoeg."

Het is een erg leuk en inspirerend verhaal over een meisje waartegen Hoge Heren altijd zeggen dat ze iets niet kan. Dit zorgt er juist voor dat zij wil laten zien dat ze het juist wel kan. Zo komt ze tijdens haar reis bekende vrouwen die iets voor de geschiedenis betekent hebben tegen. Hier door wordt het stiekem ook nog een leerzaam verhaal.

De boodschap die het verhaal je geeft is een onwijs goede boodschap. Dat vrouwen in vele opzichten net zo goed, of zelfs beter zijn dan mannen en dat je vooral in jezelf moet geloven. Deze boodschap is ingepakt een erg leuk verhaal om te lezen. Een verhaal waarbij de hoofdstukken niet te lang zijn en de gebruikte woorden erg geschikt voor de voorgeschreven leeftijd. Het verhaal is op zich ook best spannend, want gaat het Sam lukken om wat sterrenstof te verzamelen. Sommige dingen die ze onderweg tegenkomt zorgen voor leuke situaties.

Het boek is voor iedereen leuk om te lezen, maar in het bijzonder voor de stoere, slimme, boom klimmende en slakken verzamelende meisjes.
Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Sam en het Sterrenstof - Op avontuur met vrouwen uit de geschiedenis

Author:

Martijn de Korte

Category:

Children books

Number of pages:

140

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

19-11-2021

ISBN:

978-94-645-0083-7 / 9789464500837

Price:

€ 18,99

Language

Dutch

Rating:

  • (1)