Cover voorkant
Niet eb maar vloed
Niet eb maar vloed

Niet eb maar vloed

Lotte Van de Woestyne

Category: Young Adult
  • (2)

€ 19,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Helena, een 17-jarig meisje, groeit op in de jaren '70 zonder haar vader. Ze moet voor haar kleine broertje zorgen aangezien haar moeder het vaak te druk heeft. Het leven is voor haar een soort routine waarin ze op zoek gaat naar zichzelf. Ze vecht met de demonen in haar hoofd maar het wordt mentaal alleen maar zwaarder. Is er toch een beetje hoop, een beetje liefde, iemand die haar graag ziet?

Verkrachten, dood, verlies, depressie en ziekte: de woorden klinken ons bekend in de oren. Weten we wat dit is? We denken misschien wel dat we het begrijpen maar is dat echt zo? In dit boek wil ik deze onderwerpen dichter bij de mensen brengen zodat we ze niet alleen beter leren begrijpen maar elkaar ook kunnen helpen om erover te praten. In onze maatschappij zou iedereen zijn stem moeten durven laten horen en niet bang zijn voor deze taboes.

From the book

De eerste keer dat ik haar zag is nu al zo lang geleden. Het leek wel toeval. Ik was nog jong maar toch ben ik dat moment nooit vergeten. Ze stond daar, haar voeten in het zand geworteld, haar haren golvend als de zee. Haar witte jurk en haar speelse bewegingen tekenden zich fel af tegen de ondergaande zon. Ze maakte haar voeten los uit het bergje zand dat zich om haar heen gevormd had en danste over het strand alsof niemand naar haar keek. Een grote man, ik vermoed dat het haar vader was, zat vanop een bankje te kijken. Ze liet zich meevoeren door de wind en bewoog op het ritme van de zee. Ze volgde de in het rondvliegende zandkorrels en probeerde ze met haar kleine handjes te vangen. Ze had meteen mijn aandacht getrokken met haar puurheid. De energie die ze uitstraalde leek wel magisch. Ik zat op de achterbank van de kleine blauwe Volkswagen kever. In mijn handen hield ik een klein gehaakt beertje. Door het dunne glas van het raampje zat ik al uren naar buiten te staren. Mijn moeder zat vooraan in de passagiersstoel. Op haar schoot zat mijn jongste zus. Ze kirde van plezier wanneer we met het voertuig over een hobbel reden. Mijn vader bestuurde de auto en prutste af en toe eens aan zijn snor terwijl hij de weg in de gaten hield. Mijn andere zus zat naast mij een paarse sjaal te breien. De zachte avondbries blies langs de wagen. Ik heb lang geloofd dat die avond in 1966 een droom was tot ik haar opnieuw zag. Ik herinner me haar alsof het gisteren was. Dit is eigenlijk niet mijn verhaal maar het hare.

About the author

Lotte Van de Woestyne (2004) is geboren in Gent en woont in Wetteren. Ze heeft veel verschillende passies waaronder toneel, reizen, koken en turnen. Vanaf ze haar eerste letters kon schrijven, schreef ze haar kinderboekjes al over. Als 10-jarige heeft ze haar eerste kortverhaal in boek geschreven samen met schrijfster Kristien Dieltiens. Het schrijven heeft daarna even stil gelegen maar tijdens corona heeft ze terug de tijd gevonden om er weer aan te beginnen. Ze begon aan haar verhaal en eens begonnen, kon ze niet meer stoppen. Haar personages waren deel van haar en elk van hen kwam tot leven in haar gedachte.

Reviews

2022-09-21 19:54:20 | By: . | Rating:
meeslepend verhaal

2022-03-06 21:42:17 | By: Magda Van haecht | Rating:
Wie kan zich beter inleven in de gevoelswereld van een 17-jarig meisje dan een leeftijdsgenoot? Dit is wat Lotte Van de Woestyne (2004) deed in haar debuutroman voor tieners.
Met een feilloos aanvoelen welke emoties het leven van een jong meisje hopeloos in de war kunnen brengen heeft ze een verhaal gecreëerd dat zich afspeelt in de jaren ’70 in een fictief kustplaatsje. Het leven van de jonge Helena, van wie verwacht wordt dat ze voor een groot deel de zorg voor haar jongere broertje opneemt, wordt overhoop gehaald als ze slachtoffer wordt van de slechte bedoelingen van een schoolvriend. Vanaf dat moment ervaart ze hoe eenzaam je kan zijn, hoe zwaar het is om al die overrompelende gevoelens een plaats te geven, welke strijd je moet leveren om de draad van het leven weer op te nemen. “Misschien wil ik gewoon een nieuwe toekomst en een ander verleden.” (p.100).
Ernstige thema’s zoals dood, verlies, verkrachting komen in dit verhaal aan bod, allemaal gezien vanuit de wereld van de jongeren. Bovendien hanteert de schrijfster een mooie stijl met soms onverwachte vergelijkingen en personificaties.
Een leeservaring die tot nadenken stemt, een veelbelovend debuut.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Niet eb maar vloed

Author:

Lotte Van de Woestyne

Category:

Young Adult

Number of pages:

136

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

18-02-2022

ISBN:

978-94-645-0328-9 / 9789464503289

Price:

€ 19,50

Language

Dutch

Rating:

  • (2)